(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dacht je heel modern te zijn door cannabis niet te roken maar te verdampen; Rasta’s op Jamaica verdampten hun ganja al ver voordat de eerste verdampers hier op de markt kwamen. Ze doen dat in een steam vapour chalice, een soort waterpijp die wiet en andere kruiden verdampt en stoomt tegelijk. Het is een heerlijke ervaring en het mooiste: je kunt er zelf een maken!

Steam vapour chalice?

Jamaicaanse Rasta’s gebruiken de steam vapour chalice voornamelijk om religieuze en spirituele redenen maar de pijp is ook gewoon een heel goed werkende verdamper. De verdamper heelt en wordt gebruikt bij meditatie door wiet en andere planten te verdampen. Er zijn verschillende soorten chalices met bowls van klei om de wiet in de stoppen. De burn chalice bijvoorbeeld (bun chalice op z’n Jamaicaans) is een waterpijp zoals wij die in feite ook kennen.
Dit artikel gaat echter over de steam vapour chalice, welke een schijfje van klei heeft om wiet en andere kruiden van de hittebron te scheiden zodat het verdampt en niet verbrandt. Als hittebron worden gloeiende stukjes kool van de harde bast van de kokosnoot gebruikt.

De steam vapour chalice wordt op Jamaica al gebruikt sinds mensen daar voor het eerst uit Afrika naartoe gebracht werden en is eigenlijk een heel moderne en superslimme uitvinding. In de cultuur van de rastafari’s wordt het gebruikt om het heilige kruid samen met andere geneeskrachtige planten en kruiden te stomen (en niet te verbranden). Het gebruik van de steam chalice heeft vele interessante heilzame uitwerkingen op lichaam en geest.

Cannabis én andere kruiden

Het verdampen van andere planten en kruiden in een steam chalice is een gezonde en plezierige manier van aromatherapie. Kruiden als munt, basilicum, rozemarijn, de schil van citrusvruchten en citroengras worden veel door de Rastafari Nyahbinghi gemeenschap gebruikt in de steam vapour chalice. Door verschillende planten te mengen kan een ontspannen gevoel, of een samensmelting van lichaam, hoofd en geest gecreëerd worden en zo balans brengen bij mensen die door disbalans ziek zijn of klachten hebben, en het onderbewuste zelf doen ontwaken.

Wiet en andere kruiden worden in water gedompeld voor gebruik in de steam vapour chalice.

Vuur, water, aarde en lucht

De steam vapour chalice bestaat helemaal uit natuurlijke materialen. De basis van de verdamper waterpijp wordt soms gemaakt van een lege kokosnoot. Meestal wordt echter de kalebas gebruikt die ook gebruikt wordt om bekers van te maken. De kalebas is van nature waterdicht en lekt niet, de plant werdt vanuit Zuid Amerika tijdens de Trans-Atlantische periode van slavernij naar Jamaica gebracht.

Sommige steam vapour chalices bestaan ook helemaal uit bamboe, maar de meeste worden gemaakt van een combinatie van de kalebas of een kokosnoot en bamboe. Een bowl of cutchie van klei wordt gebruikt om de wiet en kruiden in te stoppen. Een kleine schijf van klei met daarin wat luchtgaatjes die een gritty genoemd wordt, dekt de bowl af en scheidt de gloeiende kooltjes van de wiet en kruiden in de bowl.

Het mondstuk en de downstem (luchtpad dat van de bowl in het water steekt) worden gemaakt van stukken bamboe. Op deze manier verenigd de steam chalice de elementen vuur (gloeiende kooltjes), water (het water in de kalebas of kokosnoot), aarde (de bowl van klei) en lucht (de damp en stoom die geïnhaleerd worden).

De cutchie is de bowl van de steam chalice, de gritty is een schijfje van klei met luchtgaten die de kooltjes van de kruiden scheidt zodat je wiet niet verbrandt maar verdampt.

Hoe gebruik je een steam vapour chalice?

Vermaal je wiet niet maar stop het als hele topjes in de bowl van klei, eventueel samen met wat andere kruiden. Omdat de hitte van de gloeiende kooltjes een veel hogere temperatuur heeft dan elektrische verdampers worden de kruiden en de wiet traditioneel eerst even in water ondergedompeld. Hierdoor verbranden ze niet en zorgt de hitte ervoor dat je naast damp ook stoom binnenkrijgt. Het is echt een heerlijke ervaring, en je hoeft niet bang te zijn dat je rook van de gloeiende kooltjes binnenkrijgt.

Als het natte wiet-en-kruiden mengsel in de bowl zit, plaats je de gritty (het schijfje dat de bowl afdekt). Hierop worden vervolgens een paar gloeiende kooltjes gelegd. Kool van de gloeiende bast van de kokosnoot geeft geen schadelijke rook of gassen af, maar alleen hitte. Het is een veel beter materiaal om te gebruiken dan de houtskool die bijvoorbeeld voor shisha’s gebruikt wordt. Om het te maken neem je gewoon wat scherven van de bruine bast van een kokosnoot en legt die in een vuur tot ze verkoold zijn. Je kunt ze dan doven en bewaren tot je ze nodig hebt of meteen gloeiend op je steam chalice leggen. Aansteken van gedoofde kokoskooltjes gaat makkelijk met een stormaansteker.

De steam chalice verdampt je wiet alleen wanneer je inhaleert. De kooltjes liggen op de bowl boven de wiet dus er gebeurt niets wanneer je niet inhaleert. Ik moet zeggen dat deze wonderlijke pijp geweldig smaakt en een zeer relaxte manier van cannabis gebruiken is.

Medicinale kruiden

Naast cannabis kun je een keur aan andere medicinale kruiden in de steam vapour chalice gebruiken. Deze toevoegingen hebben net als cannabis aroma’s en terpenen en geven een medicinaal effect. Ik som een paar veel gebruikte planten en kruiden en hun heilzame werking op.

Tijm en rozemarijn verlichten klachten aan de luchtwegen. Door ze te verdampen breng je helende antimicrobiële deeltjes in de longen en komt slijm los. Gebruik deze kruiden als je last hebt van een vastzittende hoest.
Munt verhult de vieze smaak van sommige andere helende kruiden. Het wordt daarom vaak gemengd met andere kruiden die een grote medicinale waarde hebben maar niet zo lekker smaken. Allergieën, astma en misselijkheid worden vaak met munt behandeld. Munt heeft ook een verzachtend effect.
Basilicum heeft een zacht aroma dat ontspant. Wanneer je het verdampt komen vluchtige olies vrij welke het ontspannende en verzachtende effect ondersteunen. Let op als je zwanger bent want basilicum kan als je het zo verdampt voortijdige weeën opwekken.
Citroengras is een pijnstiller en ontstekingsremmer. Opmerkelijk genoeg kan het ook helpen om inwendige en uitwendige bacteriële- en schimmelinfecties zoals ringwormen en zwemmerseczeem te doden/stoppen.
Sinaasappelschil maakt lichaam en vooral longen schoon en helpt de afweer tegen de griep en verkoudheid.
Eucalyptus is een effectieve antibacteriele plant die als je het verdampt zo mild is dat kinderen en zwangere vrouwen het ook kunnen gebruiken. De plant ruikt lekker en kan mogelijk helpen tegen verkoudheid, griep en bij infecties aan de longen.
Lavendel is een zoet geurende en behoorlijk sterk geurend kruid dat al eeuwen gebruikt word vanwege haar kalmerende effecten. Door lavendel te verdampen voel je je lekkerder, positiever en krijg je krachtige antibacteriele damp binnen. Dit goedaardige kruid kan veilig door mensen van alle leeftijden gebruikt worden. Verzeker jezelf er wel van dat je organisch gekweekt lavendel gebruikt om te voorkomen dat je pesticiden of herbiciden binnenkrijgt.
Kamille heeft een verdovende werking en is een van de meest veilige planten om te verdampen. Kinderen en zwangere vrouwen die last hebben van milde angstklachten of slapeloosheid kunnen veel baat hebben bij het verdampen van kamille.

Zelf een steam vapour chalice maken

Om zelf een steam vapour chalice te maken heb je een kokosnoot nodig, maar beter is nog een kalebas. Je hebt een stuk bamboe van duimdikte en ongeveer 50 centimeter lang nodig om het mondstuk en de downstem van te maken. De cutchie of bowl kun je zelf maken van klei of online kopen. Verder heb je nog wat gereedschap nodig zoals een boor of een mes, een dunne metalen staaf zoals een stevige breinaald om de bamboestok te doorboren en een dunne beitel of een platte schroevendraaier om het vruchtvlees uit de kokosnoot te peuteren.

  1. Boor een verticaal gat in de bovenkant van je kokosnoot of kalebas dat net iets smaller is dan je bamboestok. Een paar centimeter lager boor je een tweede gat van dezelfde grootte voor het mondstuk. Eventueel kun je een derde gat maken dat dienst doet als klapgat maar deze is optioneel.
  2. Schraap met een schroevendraaier of een dunne beitel het vruchtvlees uit de kokosnoot. Dit kan een tijdrovend klusje zijn, ik gebruik zelf het liefst een beitel omdat die wat scherper is. Je moet het vruchtvlees in kleine stukjes schrapen om het door de gaten naar buiten te krijgen. Water kan helpen om het vruchtvlees weg te spoelen.
  3. Zaag een stuk bamboe af van een centimeter of 10 tot 15. Dit wordt de downstem die de bowl (cutchie) met het water verbindt. Hij moet lang genoeg zijn om tot onderin de kokosnoot/kalebas te komen. Met de breinaald verwijder je eventuele tussenschotten in het stuk bamboe.
  4. Meet af tot waar de bamboe downstem in de kokosnoot/kalebas moet steken en teken dit af op het bamboe. Met een scherp mes maak je het stuk bamboe nu vanaf het streepje dunner zodat het in het gat past en naadloos aansluit op het gat dat je als eerste bovenin de kokosnoot/kalebas boorde. Op dezelfde manier maak je met je mes de andere kant van het stuk bamboe op maat voor je cutchie (bowl).
  5. Neem de rest van je bamboe en slijp de punt af met je mes zodat die op het andere gat past. Hoe strakker je de verbindingen kunt maken, hoe beter het blijft zitten.
  6. Als de chalice klaar is probeer je hem even uit om te checken of hij goed luchtdicht is. Dan kun je hem vullen met water om te kijken of hij goed bubbelt. Leg nu wat stukken kokosnoot schil op een vuurtje tot ze roodgloeiend zijn en vul je bowl (cutchie) ondertussen met wat in water gedompelde wiet en of kruiden en dek hem af met de gritty (het schijfje dat de bowl afdekt).
  7. Gebruik een barbecue tang en leg een stuk of drie gloeiende kokosnoot-kooltjes op de gritty en geniet van je steam vapour chalice.

Nog een laatste tip; als je kokoswater in plaats van gewoon water gebruikt geef je je damp een lekkere kokos-nasmaak.

[Door: General Fry Eye]
(advertentie)