(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Even terug in de tijd naar de jaren ’70. Een decennium waarin de babyboomers, de door de Amerikaanse overheid zorgvuldig ingestampte stigma’s over drugs en cannabis volledig in de wind sloegen en er vol op los experimenteerden. Ook veel wetenschappers waren het niet eens met de zogenaamde gevaren van cannabis van de overheid, en voerden graag dit soort hilarische experimenten uit om ze te weerleggen. Kijken!

Deze video is een fragment van een prime time televisieprogramma over ‘marihuana’ en de effecten ervan, dat in 1970 werd uitgezonden. Het was een tijd waarin veel toen nog jonge boomers cannabis probeerden, en de door de overheid genoemde risico’s niet zagen of ervaarden.

Cannabis was wel zwaar illegaal, en het was gevaarlijk om ermee gepakt te worden. Je kon gemakkelijk in de gevangenis belanden, zoals een verrassend aantal jonge Amerikanen overkwam. Veel onderzoekswetenschappers, artsen, farmaceuten en anderen waren ook nieuwsgierig naar het middel. Zij bestudeerden dan ook regelmatig het effect van THC, om te kijken of het ook niet een positief voordeel had.

Veel van de wetenschappers waren het niet eens met de regering en vonden dat al het onderzoek dat al was gedaan, uitgevoerd was met vooringenomen oordelen, en niet gebaseerd op een neutrale wetenschap. Sommige van deze farmaceutische onderzoekers werkten legaal of probeerden dat, en anderen werkten in het geheim buiten de wet om.

Dr. Leo Hollister voerde het experiment uit de video uit in het Veterans Hospital in Palo Alto, Californië en deed ook experimenten aan de Stanford University. Deze videoclip laat zien wat er aan de hand was. Op een bepaalde manier ziet het er nu hilarisch uit, maar in die tijd was dit belangrijke wetenschap omdat de jongeren ondanks de wet risico’s namen door wiet te roken. Iedereen die zich daarin verdiepte wist eigenlijk wel dat het gebruik van cannabis niet zou stoppen, maar alleen maar zou toenemen.

Dr. Hollister gaf verschillende verklaringen uit naar aanleiding van zijn onderzoek, waaronder deze.

“Farmacologische studies van marihuana hebben bevestigd dat de belangrijkste effecten een eerste verandering van de stemming zijn, gekenmerkt door euforie, gevolgd door een verandering van het bewustzijn, gekenmerkt door slaperigheid. Andere mentale effecten die doen denken aan die welke worden waargenomen bij andere psychotomimetische drugs, zoals veranderingen in tijdsperceptie, visuele perceptie, auditieve perceptie, veranderingen in het vermogen om dingen te onthouden of bij te houden, en depersonalisatie, kunnen worden waargenomen na hogere doses van de drug.

In het algemeen loopt de ernst van de effecten nauw samen met de dosis van de drug, zodat generalisaties over de effecten van marihuana moeten worden genuanceerd op basis van de gebruikte dosis. Aangezien bij het meeste gebruik van marihuana in de westerse samenleving relatief kleine doses worden gebruikt, kan de drug onschuldiger lijken dan het geval zou zijn als het doseringspatroon zou veranderen door het gebruik van steeds krachtiger materiaal.”

Als je deze video interessant of onthullend vond, overweeg dan om je ook te abonneren op het excellente YouTube kanaal van David Hoffman. Hij is een 82-jarige filmmaker die al films maakt sinds zijn 21ste.

(advertentie)