(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vanuit België doet Eef de Bruyne verslag van de cannabis perikelen daar. Dit keer neemt ze de situatie rondom medicinale cannabis onder de loep. Ze praat ook met enkele patiënten, die weliswaar de wet overtreden maar zich wel stukken beter voelen door wiet te gebruiken!

Hello RollingStoners,

Wat een prachtige dag toch weer! Maar voor sommigen is het best wel een zenuwslopende dag… Actievoerders van het Field Liberation Movement zullen vandaag in beroep horen hoe hun toekomst er uit gaat zien. Zij trokken 3 jaar geleden (goh, wat vliegt de tijd) enkele genetisch gemanipuleerde patatjes uit de grond waarna ze in de armen van de flikken belandden. Zij hadden dan ook luid van tevoren hun actie aangekondigd en wisten dat de actie veel ophef ging veroorzaken, want achter ggo’s schuilt een miljardenindustrie.

Een plantje als medicijn. Niet toegestaan anno 2014 in België

Een plantje als medicijn. Niet toegestaan anno 2014 in België

Nog nooit werd er zo gediscussieerd door mensen onder elkaar. Ggo’s wel of niet? Iedereen dacht er wel het zijne van. Zijn de patattentrekkers vandalisten of helden? De ene vereert ze, de ander veracht ze. Multinationals tegenover de kleine boer. Megawinst tegenover liefde voor het vak. Bedrijven die zich bezighouden met genetisch gemanipuleerde zaden en pesticides, zijn dezelfde bedrijven die geneesmiddelen fabriceren. En daar wou ik het nu net over hebben, meer bepaald over pijnmedicatie.

Belgen koplopers met pijn lijden

Wist je dat veel Belgen erge pijn lijden? Wij zijn koplopers als het gaat om pijn in Europa, 1 op 4 Belgen heeft er namelijk last van. Men spreekt van chronische pijn als de pijn langer dan 6 maanden aanhoudt. Rugproblemen, gewrichtspijnen, nekpijnen, fibromyalgie en artritis zijn de meest voorkomende vormen. Omdat pijn moeilijk aan te tonen is hebben deze mensen het dikwijls echt niet makkelijk en krijgen ze vaak het verwijt dat het tussen hun oren zit.

Iets meer dan de helft (55%) van alle chronische pijnpatiënten vindt dat hun behandeling niet doeltreffend werkt. Deze mensen ervaren nog steeds pijn ondanks pijnmedicatie. Iedereen weet natuurlijk dat het niet goed is om elke dag een pijnstiller te nemen, omdat het zeer verslavend is en je er na een tijd hoofdpijn en maag- en darmproblemen van krijgt maar mensen met erge pijn doen het toch. Massage, fysiotherapie en beweging helpen ook wel enigszins, en tegenwoordig leren ze je in de pijnkliniek de pijn ook los te laten, maar voor sommigen is dit nog niet voldoende.

Artsen in Nederland staan nog huiverig tegenover cannabis en schrijven het voorlopig bijna alleen voor als laatste strohalm, wanneer alle gangbare medicatie tot het uitputtende toe werd uitgeprobeerd

Bart L. afkomstig uit de oorlogszone Antwerpen is één van die chronische pijnpatiënten die na een ongeluk met de motor slecht herstelde. Wat begon met een gebroken pols eindigde met sudeck (verschrompeling van bloedbanen, spieren en zenuwen) en een frozen shoulder. Bart kon zijn werk als rij-instructeur niet meer uitoefenen en belandde thuis met een vrachtlading pijnstillers (eerst paracetamol en contramol daarna tramadol) waar hij naar eigen zeggen heel suf van werd. Toen hij op een dag weer veranderde van pil kreeg hij een enorme afkick waar hij geen deugd van had.

Hij nam al een jaar pijnstillers en vond het bizar dat ze in de pijnkliniek eigenlijk geen afdoend middel voor hem hadden en ging dan maar zelf op onderzoek uit. Hij las over de vele onderzoeken naar de pijnstillende effecten van cannabis en de vele getuigenissen. De pijnstillende eigenschappen worden erkend door pijnspecialisten, artsen, oncologen en neurologen over de hele wereld. In meer dan 20 Amerikaanse staten waar medisch gebruik van cannabis legaal is wordt het regelmatig voorgeschreven als pijnstiller, net als in Nederland.

Cannabis als zelfmedicatie

Voorlopig ligt het aantal geregistreerde medische cannabisgebruikers in Nederland nog maar op een duizendtal mensen, maar dat komt volgens farmaco-epidemioloog Rob Heerdink (Universiteit Utrecht) door het feit dat artsen nog huiverig tegenover cannabis staan en het voorlopig bijna alleen voorschrijven als laatste strohalm, wanneer alle gangbare medicatie tot het uitputtende toe werd uitgeprobeerd. Arno Hazekamp (farmaceutisch onderzoeker) vermoedt dan ook dat het aantal mensen die cannabis gebruiken als zelfmedicatie veel hoger ligt, maar dit terzijde.

Op dit kaartje zie je waartegen cannabis zoal goed is

Op dit kaartje zie je waartegen cannabis zoal goed is

Nadat hij kapte met reguliere pijnmedicatie nam hij de proef op de som en bestelde een flesje cannabisolie en schafte zich een vaporizer aan. Dit beviel hem zo goed dat hij nu nog steeds geen andere medicatie meer nodig heeft. Maar naast de cannabis krijgt hij wekelijks ook fysio- en ergotherapie.

Bart na de overstap van medicijnen naar cannabis: “Ik voel me weer mens in plaats van een zombie”

Sinds Bart overstapte naar cannabis voelt hij zich stukken energieker: “Ik voel me weer mens in plaats van een zombie”, aldus Bart.
Terug aan de slag kan hij nog niet want zijn linkerarm wil nog niet mee. Maar hij is niet bij de pakken blijven zitten en gaat sinds september terug naar school waar hij de opleiding herborisme volgt! Zijn thesis ging (rara) over de medicinale eigenschappen van de cannabisplant! Zijn leerkrachten vonden het een schitterend werk en hij behaalde dan ook een mooi resultaat!

Om niet high in de klas te zitten maar toch geen pijn te hebben neemt hij een paar druppels cannabisolie voor de les begint. Thuis durft hij wel eens pure wiet te roken en te verdampen. Ik vroeg hem hoe de artsen reageerden op dit heuglijke nieuws.
Bart: “Mijn arts van de fysio was kwaad, heel kwaad. De arts van de pijnkliniek begreep me wel en belde mij nadien nog op voor meer informatie. Mijn huisarts staat er wel achter, maar voorschrijven wil/mag/kan ze niet.”

Nood breekt wet

Medisch gebruik van cannabis is in België nog niet toegelaten, maar nood breekt wet.
Marc V.L. – eveneens Antwerps chronisch pijnpatiënt – stapte sinds spierontspanners niet meer voorgeschreven mogen worden (doordat de voordelen niet opwegen tegenover de nadelen) over naar CBD rijke cannabisolie: “Tien tot vijftien minuten na inname van enkele druppels begint de verkramping over heel mijn lichaam af te nemen, de pijn te verminderen en komt er een gevoel van welbehagen over mij. Ik word rustiger, kan beter nadenken en communiceren omdat mijn bel van pijn opklaart. In de volgende uren blijft dit proces zich voortzetten. Ik voel me zo goed dat ik zelfs enkele fysieke activiteiten kan doen. Daar moest ik de weken daarvoor niet aan denken. Eindelijk kan ik die nacht nog eens goed slapen. Waarom heb ik dit niet vele jaren eerder uitgezocht? Omdat ik er net als zovelen van uitging dat mijn dokter het allemaal wel beter zal weten? Omdat cannabis in een taboesfeer hangt?”

Eén ding is zeker, cannabis verhoogt de levenskwaliteit van medische gebruikers. Kan er iemand een belletje doen rinkelen daar in de Wetstraat of een paar oogkleppen verwijderen?

(advertenties)