(advertentie)
(advertentie)
BELGIË Lees ook:
(advertenties)

Nog een nieuwe rubriek op de site: vanaf nu bericht Eef de Bruyne (foto) wekelijks over het cannabis lief- en leed in België. Daar vindt een stevig debat plaats over legalisering, maar ze hebben er bijvoorbeeld wel al cannabis social clubs! Ook op RollingStoned komen veel Belgen, dus we geven  snel het woord aan onze nieuwbakken columnist Eef!

Kiesadvies voor cannabis minnende Belgen

beeld belgieZondag mogen alle stemgerechtigde Belgen een bolletje kleuren voor zowel de regionale, federale en Europese verkiezingen. Dus kroop ik nog even snel in mijn pen met wat kiesadvies voor cannabis minnende Belgen.

Verkiezingsdebat

Trekt Uw Plant, de Cannabis Social Club uit het Antwerpse slaagde er in om vorige week een afgevaardigde van verschillende (jongeren)partijen aan bod te laten komen in een verkiezingsdebat. Hun verschillende standpunten werden hierbij nog eens uit de doeken gedaan.

Standpunten

De laatste maanden gaven de jongerenpartijen van Open VLD, Groen, PVDA+ en SP.A aan dat ze voor het legaliseren van cannabis zijn. SP.A nam de legalisatie op in haar partijprogramma nadat dit door een stemming beslist werd, maar de oude garde is, net zoals bij Open VLD, veel minder enthousiast om dit programmapunt effectief te verdedigen.

Groen vindt dat het cannabisverbod de zaken alleen maar erger maakt (vervuilde cannabis die gevaarlijk is voor de volksgezondheid) en verkondigde dat ze eerst een breed debat wil voeren met wetenschappers, gebruikers, dokters, etc. Het probleem met debatten is echter wel dat deze vaak gevoerd worden met achterhaalde argumenten!

N-VA, CD&V en Vlaams Belang zijn helemaal tegen legalisering en staan ook niet open voor dialoog, blijven er nog over: PVDA+, De Piratenpartij en Rossem.

BelgieWietPVDA+ is tegen de War on Drugs, die momenteel hevig woedt in Antwerpen, en pleit voor legalisering en regulering van cannabis. Aangezien deze partij zich mateloos inzet voor een gezonder leefmilieu en het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk is deze stem zeker en vast niet verloren. PVDA+ is ook de oprichter van Geneeskunde Voor het Volk die gratis gezondheidszorg biedt aan iedereen. Elke verkozene van de partij zal trouwens zetelen met een loon van 1600 euro, wat een pak minder is dan verkozenen van andere partijen.

De Piratenpartij is in ons land (voorlopig) nog een kleine garnaal. Ze is tegen de stiefmoederlijke behandeling die cannabis krijgt en pleit ook voor legalisering, net als Rossem. De Piratenpartij is een rebelse partij die ijvert voor meer burgerlijke inspraak en privacy, digitale toegang voor iedereen, meer vrijheid en gelijkheid voor de burgers, etc.  ROSSEM pleit tevens voor meer respect voor de rechten van mensen met een beperking en dierenwelzijn.

Op Europees vlak

Enkele Belgische politici ondertekenden het ENCOD manifest (ENCOD: Europese Coalitie voor een eerlijk en rechtvaardig drugbeleid) dat opgesteld werd in 2013 door activisten van over heel Europa. Het manifest bestaat uit 10 aanbevelingen voor de Europese Raad die in 2004 werden goedgekeurd door het Europese Parlement maar waar ondertussen nog niks van in huis is gekomen. Deze Belgische kandidaten ondertekenden het manifest, waarmee ze beloven voor o.a. cannabis legalisatie te strijden indien ze verkozen worden: Bart Staes – Groen, Philippe Lamberts – Ecolo en Valerie Del Re – SP.A

Poll

Belgen zien een legalisering trouwens alsmaar meer zitten! Dat blijkt uit een poll deze week in Het Belang van Limburg: 67,75% stemde voor legalisatie!

(advertenties)