(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Als er één columnist op RollingStoned is die puur uit eigen ervaring wetenswaardigheden over cannabis opdist is het de Vlaamse Mary Jane Rose. Nieuwsgierig als een meute apen die uit het laboratorium wordt vrijgelaten duikt ze on- en offline in haar onderwerpen. Dit keer over de verschillen tussen vrouwen en mannen die wiet consumeren!

Transformatie

De transformatie die ik als vrouw heb meegemaakt sinds mijn cannabisgebruik is onbeschrijfelijk. Elke dag  opnieuw leer ik een andere facet van mezelf kennen en dat is op zich beangstigend, maar ook bevrijdend… een sterk paradoxaal gevoel dus.

Ik stel mezelf dikwijls de vraag of niet alle vrouwen op een of ander punt in hun leven niet ineens tegen een muur van opgehoopte emoties botsen? Emoties die je niet meer kunt opsluiten en waarmee je moet leren omgaan.

Cannabis in plaats van wijn

shutterstock_425363764

Iedere vrouw zou minstens 1 x in haar leven cannabis moeten proberen… [beeld: Aleynikov Pavel/Shutterstock]

Cannabis in een holistisch regime kan veel vrouwen emotioneel helpen. De rol die we als vrouw moeten vervullen is groot: moeder, partner, zus, vriendin, schoondochter, schoonzus, buurvrouw, collega, grootouder. De maatschappelijke rol met al hun regeltjes… noem maar op. Elke rol is weer minder aandacht voor jezelf en we vergeten in ons jachtig leven dat het ons ooit zuur opbreekt. Persoonlijk vind ik dat alle vrouwen ooit eens  cannabis zouden proberen in plaats van dat glaasje wijn.

Hormonen

Het is geen geheim dat wij emotioneler en complexer in elkaar steken dan mannen. Doe daar nog ons potje hormonen bij die we als bonus kregen om ons leven niet saai te maken.

Moeder Natuur zorgt ook ervoor dat het tijd word voor rust en balans en bye-bye hormonen. Daar heeft ze wel een puur natuur hulpmiddel voor. Cannabis die onze lichaamseigen hormonen gaat nabootsen in zekere mate. Maar daar heb ik het al in een vorige column over gehad wat de relatie menopauze en cannabis betreft.

Maar hoe zit dat met de mannen eigenlijk?

Cannabis is een uniek plantje en zal bij iedereen anders werken. Cannabis is als een relatie, die moet je ook opbouwen. En jij bent de enige die weet wanneer je in balans bent

Is er een verschil tussen vrouwen en mannen met cannabis? Ben op research gegaan en ja hoor: er zijn duidelijke verschillen (onderaan het artikel vind je de links). In die studies wordt beweerd dat er een opmerkelijke verschil  bestaat tussen de twee seksen, specifiek in de hormonale en neuronale functies.

Wat zijn de verschillen bij de mannen die cannabis gebruiken? Mannelijke gebruikers hebben een hogere tolerantie en meer THC in hun bloed. Ze zijn geneigd niet enkel cannabis te consumeren. Mannen hebben ook een hogere voedselinname en grotere eetlust.

shutterstock_261104147

Bij een man heeft cannabis een andere uitwerking dan bij een vrouw… [foto: Anchiy/Shutterstock]

De studie beweert ook dat  mannen die roken of vaporizen minder libido zouden hebben en de sperma productie zou kunnen vertragen…

Endocannabinoïde systeem

Wat is het verschil bij de vrouwen? Vrouwen gebruiken cannabis het meeste als ze met stress te maken hebben of slaapproblemen ervaren. Vrouwen voelen zich vaker iets duizeliger dan onze mannen. Bij vrouwen zou door microdosering het libido verhogen en door te veel THC zou dat afnemen.

Onderzoekers stelden vast dat de vele oestrogeen receptoren voor de THC-inname zorgen. Laat oestrogeen dan nog eens een van de belangrijkste endocannabinoïden zijn die de ovulatie en vruchtbaarheid regelt, dan zou dit een enorme doorbraak kunnen zijn voor vele vrouwen. Er zijn aanwijzingen dat ons endocannabinoïde systeem  een grote rol speelt in de vruchtbaarheid .

Tolerantie

Deze studies staan nog in hun kinderschoenen in termen van overtuigend onderzoek, maar hopelijk wordt er op gyneacologisch vlak hier meer onderzoek naar gedaan. Maar eerst moet het nog legaal worden, anders geen onderzoek .

Dat cannabis bij mannen en vrouwen verschillend kan werken, ja zeker. Cannabis is een uniek plantje en zal bij iedereen anders werken. Cannabis is als een relatie, die moet je ook opbouwen. En jij bent de enige die weet  wanneer je in balans bent… Sommigen hebben met 1 vape, een halve joint of druppel olie genoeg en anderen niet. Het hangt ook van de opgebouwde tolerantie af.

Therapeutische plant

Beginners moeten maar rustig opbouwen, daar THC ook niet voor iedereen weggelegd is. En als je geestelijk niet sterk staat, dan is het ook geen goed idee om op dat moment te beginnen, want het versterkt je gevoelens  wat voor sommige als beangstigend kan ervaren worden.

Cannabis werkt nu eenmaal uniek op emotioneel gebied. Voor mij blijft cannabis de beste therapeutische plant die er bestaat en hopelijk wordt die snel gelegaliseerd en kunnen ze er meer onderzoek naar doen.

Remember gifts of nature are there to be enjoyed not abused, Mary Jane Rose

Links met onderzoeken naar sekseverschillen in verband met cannabis:

[openingsfoto: Aurora72/Shutterstock]
(advertenties)