(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Interessante vraag voor coffeeshop-personeel en mensen met huisgenoten die de woonkamer constant blauw zetten: kun je stoned of high worden door passief mee te roken? Wat is de invloed van jouw joint op de anderen in huis? En hoe zit het met huisdieren, wordt je kanarie ook apestoned wanneer jij blowt?

Misschien heb je het weleens meegemaakt; zelf heb je geen joint aangeraakt maar je voelt je toch een beetje high na een middag met je blowende vrienden te hebben doorgebracht. Niet? Ga dan voor de gein eens een paar uur in een volle coffeeshop zitten zonder zelf te blowen. Dikke kans dat je je daarna toch een beetje high voelt. Ben je dan echt stoned door het passieve meeblowen, of beeld je het je slechts in?

Als je het een wetenschapper zou vragen, zou die waarschijnlijk zeggen van niet. Het overgrote deel van alle THC die je inhaleert, wordt namelijk heel snel door je longen opgenomen. Dit betekent trouwens ook dat het geen zin heeft om je rook extra lang in te houden om extra stoned te worden. Je wordt wellicht wel extra licht in je hoofd, maar dat komt voornamelijk door zuurstofgebrek. De rook die je dus uitblaast bevat bijna geen THC meer en de kans op een gratis passieve high is dan ook best klein.

Placebo high?

Toch zou je niet de eerste zijn die zich een beetje stoned voelt na een middagje passief meeblowen. Wellicht komt dat door de rook die direct door joints in de lucht komt, of wellicht is het toch een placebo effect. Dat laatste gelooft professor Cecilia J. Hillard van het Medical College of Wisconsin’s Neuroscience Research Center in ieder geval. Volgens Hillard zijn de menselijke longen zo effectief in het opnemen van THC, dat er niet genoeg in de uitgeademde rook overblijft om gratis stoned van te worden.

Kun je stoned worden van uitgeademde rook? Foto: bozsja, Shutterstock

Een studie uit 2010 door het Journal of Analytic Toxicology stelt ook dat uitgeademde rook slechts minieme hoeveelheden THC in het lichaam van een passieve meeroker kan veroorzaken. In ieder geval lang niet genoeg om ze stoned te maken.

Jammer voor iedereen die dacht gratis stoned te kunnen worden, simpelweg door in de coffeeshop te hangen. Dat is dus niet mogelijk, tenzij je de ruimte dan weer hotboxt maar dat is een heel andere situatie. Aan de andere kant is het ook goed nieuws voor coffeeshop-personeel dat zelf niet altijd stoned of high wil zijn. Je kunt gerust een baantje in een coffeeshop aannemen en zelf nuchter door het leven gaan.

Kids en huisdieren

Het is echter wel een goed idee om uit te kijken met kinderen en huisdieren. Blowen rond kleine kinderen is geen goed idee. Niet omdat ze daar zo stoned van worden hoor, maar gewoon omdat wiet roken iets voor volwassenen is. Honden schijnen overigens wel zeer gevoelig voor THC te zijn. De viervoeters kunnen gemakkelijk stoned worden. Blow dus voor de zekerheid gewoon niet in de buurt van kids, huisdieren en ouderen met longklachten maar zet voor de rest met een gerust hart je woonkamer blauw.

[Openingsfoto: Natee Meepian, Denis Rozhnovsky, Shutterstock]
(advertentie)