(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Misschien wist je het nog niet, maar 10 juli is dé internationale feestdag waarop we vieren dat er hasj en concentraten zijn. Wie zijn groene hart dus ook maar een beetje in de buurt van de juiste plek heeft zitten die zorgt dat-ie vandaag wat te dabben heeft.

Jawel, vandaag moét er wat gedabt worden. Maar voordat we je vertellen hoe je vanavond nog een lekkere dabsessie organiseert, eerst wat over 710. Want waarom is juist 10 juli eigenlijk de internationale feestdag voor hasj en concentraten-liefhebbers?

Wie een beetje actief is op Instagram, en daar ook de nodige overzeese cannabisvrienden heeft, zal het getal 710 op 10 juli waarschijnlijk wel een paar keer tegenkomen. De datum is voor hasjkikkers wat 20 april is voor stoners in het algemeen: een speciale dag om trots te vieren dat je van cannabisconcentraten houdt.

710 = Oil

Zowel 420 als 710 vinden hun oorsprong in Amerika. Zowel 20 april als 10 juli zijn dan ook alleen in de angelsaksische datumnotatie te lezen als 4-20 en 7-10. Beide zijn feestdagen voor cannabisliefhebbers maar 420 heeft het mooiste achtergrondverhaal. In het kort is die term door een lokaal groepje hangjongeren bedacht en via de rockband Grateful Dead en High Times magazine verder verspreid. 420 Is uitgegroeid tot een internationale cannabisfeestdag en inmiddels worden er op 20 april dan ook rond de hele wereld optochten en smoke-outs georganiseerd.

Door de opkomst en toenemende populariteit van dabben besloot iemand nog niet zo heel lang geleden, dat concentraten een geheel eigen feestdag verdiende. Het was niet meer dan logisch om daar ook een bijzondere datum voor te kiezen, net als bij 420 het geval is. 710, oftewel 10 juli werd gekozen omdat het getal 710 wanneer je het omdraait, OIL spelt. Olie dus, of liever gezegd hasjolie, een term die vaak gebruikt wordt om cannabisconcentraten mee aan te duiden.

Dabben is gezond

Omdat je iedere feestdag gepast moet vieren, is het belangrijk dat je vandaag nog wat te dabben regelt. Er is alleen één probleem, coffeeshops verkopen geen concentraten. Dat mogen ze niet want onze bemoeizuchtige overheid heeft cannabisconcentraten op opiumlijst 1 gezet, tezamen met heroïne, speed, coke en pillen zeg maar. Onzin natuurlijk, want iedereen weet dat je van wiet nooit teveel kunt innemen.

We maken er een klein beetje een grapje van, maar met cannabis of cannabisconcentraten kun je niet overdoseren. Van cannabis of concentraten van cannabis is nog nooit iemand overleden en dat zal ook nooit gebeuren, tenzij je er een ton van op iemands hoofd laat vallen misschien. Bovendien heeft THC een uitwerking waarbij je je joint of concentraat automatisch weg legt wanneer je voldoende high of stoned bent. Het is dus niet zoals alcohol, waarvan drinkers steeds meer willen en zichzelf daardoor letterlijk in een coma kunnen zuipen.

Bij dabben komt geen rook vrij, de werkzame stoffen en de terpenen gaan in damp op. Foto: Mitch M, Shutterstock

Verder zou je kunnen zeggen dat het roken van concentraat ook aanzienlijk beter voor je gezondheid is, dan een gewone joint. Sowieso rook je geen tabak bij het dabben, maar er vindt ook geen verbranding van plantmateriaal plaats. Dit maakt dabben veel minder slecht voor de longen, er komt geen rook vrij, maar alleen de werkzame en smakelijke stoffen uit wiet worden verdampt. Dabben smaakt zoals wiet ruikt: fantastisch!

Vandaag nog dabben

Om 710 in stijl te vieren zul je dus zelf wat concentraat moeten maken. Dat kan al met een grammetje wiet, maar het is een stuk makkelijker met een stukje hasj uit de coffeeshop. Verder moet je even langs de supermarkt voor een rolletje bakpapier en wat (ongebleekte) koffiefilters. En loop ook maar even langs de Blokker of de Kruidvat voor een stevige stijltang, je gaat het concentraat namelijk uit de hasj persen.

Laat de stijltang op temperatuur komen maar zet hem op de laagste temperatuur. Hoe heter, hoe meer concentraat maar hoe minder smaak. Met hasj volstaat de laagste stand. Vouw nu een klein envelopje van een stuk koffiefilter van ongeveer 3 bij 3 centimeter en vul die met een kwart tot een halve gram hasj. Vouw het envelopje dicht en plaats hem tussen een dubbelgevouwen stuk bakpapier van ongeveer 10 bij 10 centimeter.

Pers dit geheel tussen de stijltang. Je moet flink drukken en omdat de stijltang heet is, is het handig om er ook een ovenhandschoen bij te pakken. Het persen zelf duurt maar een seconde of tien, vijftien. Wanneer het sissende geluid stopt ben je klaar. Vouw het bakpapier open en voila, daar is je concentraat!

Het dabben zelf doe je bij voorkeur in een dabrig met een dabnagel, maar in noodsituaties zoals deze, kan het ook zonder 😉

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]

 

(advertentie)