(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wiet roken is leuk, maar wiet roken op dat idyllische plekje in het buitenland is natuurlijk nog veel leuker. Helaas is het in de meeste landen niet toegestaan en kun je niet overal zomaar even een joint opsteken. Neem je het dan mee, of stuur je het op? Hoe dan? Kortom: tips voor een stonede wietvakantie *

Wanneer je op vakantie gaat, kun je natuurlijk tijdelijk even geen wiet roken. Maar niet iedereen kan of wil dat. Wat is er leuker dan op dat spierwitte strand van een heerlijke joint te genieten? Alleen wat zijn de risico’s als je wiet meeneemt, en wat als je gesnapt wordt met een kleine hoeveelheid cannabis? Wat is de beste manier om wiet naar je vakantieadres te sturen en waar kun je dat juist beter niet proberen?

Regel een Schengenverklaring

De allerbeste optie om ook op je vakantieadres van cannabis te genieten, is door een recept voor medicinale cannabis van je huisarts te regelen. Daarmee kun je namelijk een verklaring regelen waarmee je naar de zogenaamde Schengenlanden medicinale cannabis kunt meenemen. Je kunt dan alleen medicinale cannabis van de apotheek meenemen, en dit kan alleen wanneer je ook een zogenaamde Schengenverklaring hebt.

De Schengenlanden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Met een Schengenverklaring kun je je medicinale cannabis legaal meenemen naar een van de Schengenlanden.

De Schengenverklaring kun je hier downloaden. Hij moet door je arts worden ingevuld en dan nog worden goedgekeurd. Print hem uit en laat je arts hem ondertekenen en voorzien van een stempel. Scan de ondertekende en gestempelde verklaring in en stuur hem via deze pagina op om hem door de inspecteur van de gezondheidszorg te laten goedkeuren. De Schengenverklaring is maximaal 30 dagen na de vertrekdatum geldig.

Ga je naar een niet Schengenland, dan heb je in de meeste gevallen een engelstalige medische verklaring nodig. Je moet deze dan bij de rechtbank laten legaliseren. Hier kun je vinden in welke landen je met zo’n Engelstalige verklaring terecht kunt. Lees voor de zekerheid sowieso op de website van het CAK wat de procedures zijn voor het land dat je van plan bent te bezoeken.

Opsturen of meenemen *

Wie geen medicinale verklaring heeft of wil aanvragen, kan natuurlijk proberen om vast wat cannabis vooruit te sturen. We raden dit NIET aan, want het kan zeker in sommige Aziatische landen en Amerika verregaande gevolgen hebben. Stuur zeker geen cannabis op, en neem het ook niet mee naar landen als Turkije, Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten, Thailand, Zuid Korea, Iran, Japan en Saoedi-Arabië. Deze landen hebben zeer strenge wetten op het gebied van cannabis en andere roesmiddelen. Lijfstraffen en lange gevangenisstraffen wachten je wanneer je hier met cannabis gesnapt wordt.

Ga je naar een minder streng land, dan kun je op eigen risico een kleine hoeveelheid cannabis proberen op te sturen of mee te nemen. Lees je goed in en zorg dat je precies weet wat de risico’s zijn wanneer je gepakt wordt, het kan per land namelijk enorm verschillen. Nogmaals, we raden het NIET aan om cannabisproducten op te sturen of mee te nemen. Als je het dan toch doet, zorg er dan voor dat het duidelijk een kleine hoeveelheid is, bijvoorbeeld maximaal 5 gram.

Verpak je wiet luchtdicht en driedubbel in strijkzakken, als je het toch mee gaat nemen.

Verpak je wiet altijd luchtdicht en probeer het niet te maskeren met parfum of koffie of iets anders. Dat maakt het pakketje alleen maar verdacht. Tape de verpakking dicht, maar overdrijf het niet door alle naden met tape te bedekken. Schrijf het adres niet met de hand maar gebruik een geprint label.

Luchtdicht verpakken gaat het beste met strijkzakken. Alle gebruikte verpakkingen die dicht geseald zijn zoals bijvoorbeeld chipszakken, kun je opnieuw dicht sealen door het tussen een handdoek te strijken met een hete strijkbout. Tip: seal de zak op een centimeter na dicht, neem daarna een rietje en zuig zoveel mogelijk lucht eruit. Haal het rietje eruit en druk de kleine opening dicht terwijl je ook deze dicht strijkt tussen een handdoek.

Gebruikte verpakkingen die dicht geseald zijn zoals bijvoorbeeld chipszakken, kun je opnieuw dicht sealen door het tussen een handdoek te strijken met een hete strijkbout

Nu de eerste verpakking om je wiet of hasj heen zit, was je hem even met water en zeep om er zeker van te zijn dat er geen sporen van cannabis aan de buitenkant zitten. Neem nog twee strijkzakken en pak het op dezelfde manier driedubbel in. Tenslotte pak je het geheel in een nieuw doosje in.

Wanneer je de wiet vooruit zendt naar je vakantie adres, schrijf er dan geen retour adres op en zorg ervoor dat er ook geen traceerbare adressen of namen in de doos zitten. Moet je toch een retour adres vermelden, neem dan een bedrijfsadres, maar gebruik in ieder geval niet je eigen naam.

Kopen op locatie

Wat natuurlijk ook kan, en wellicht nog de beste optie voor de recreatieve cannabisliefhebber, is gewoon wat wiet of hasj op locatie aanschaffen. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan waar je heengaat, maar in veel vakantielanden is het niet heel moeilijk om aan wiet of hasj te komen. In Spanje kun je als toerist meestal gewoon in een van de Cannabis Social Clubs terecht. De kwaliteit is doorgaans prima, dus doe geen moeite om wiet naar Spanje te smokkelen.

Het is even spannend, maar in veel landen kun je beter wiet kopen dan ernaartoe smokkelen. Foto: nhungboon, Shutterstock

Ook in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië is het meestal niet erg moeilijk om aan wat wiet te komen, maak wat lokale vrienden in het uitgaansleven en ze weten doorgaans wel iets voor je te regelen. In Duitsland mag je zelfs 10 gram op zak hebben, en dat is dus meer dan in Nederland.

Mocht je nog twijfelen of je überhaupt wel moet gaan blowen op vakantie, kijk dan eens hier voor een lijst met Europese landen en het beleid ten aanzien van een kleine hoeveelheid wiet of hasj voor eigen gebruik. Wees wijs en zorg dat je op de hoogte bent van de risico’s wanneer je besluit om wat mee te nemen of op te sturen.

Goede reis!

* Wiet zonder medische verklaring opsturen of zomaar meenemen naar het buitenland raden we af. Mocht je dit toch doen, dan is dat uiteraard geheel op eigen risico. En dat geldt trouwens ook voor het kopen van cannabis of hasj op locatie.
[Openingsfoto: golddiamondphotography, Shutterstock]
(advertenties)