(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Triest nieuws voor de cannabiswereld: de ‘King of Cannabis’ Nevil Martin Schoenmakers, is niet meer. Nevil was oprichter van ’s werelds eerste zadenbedrijf ‘The Seed Bank Of Holland’ en bracht de wereld onder veel meer Neville’s Haze, welke door velen nog steeds wordt gezien als de enige echte Haze die er toe doet. Nevil Schoenmakers overleed op 30 maart 2019 in zijn geboorteland Australië aan kanker. Hij werd 62.

Nevil Schoenmakers is niet meer. Hij leed al geruime tijd aan Hepatitis C, zo leerden we in 2015 toen we een interview met hem aanvroegen bij het Australische bedrijf AusCann, waar hij op dat moment zou werken. Er werd een inzamelingsactie gehouden om zijn behandeling met een peperduur medicijn (95.000 dollar) te bekostigen. Op zijn condoleanceregister valt echter te lezen dat hij te vroeg is overleden na een dappere strijd tegen kanker. Het condoleanceregister is vanaf vrijdag 5 april open voor reacties en steunbetuigingen, mocht je daar een bericht willen achterlaten.

Nevil Schoenmakers

Jongere cannabisliefhebbers zullen misschien alleen zijn wietsoorten kennen. De kruisingen en nieuwe wietsoorten die hij in de jaren ’80 maakte, vind je vandaag de dag nog in veel coffeeshops en zadenbanken terug. Genen van zijn wietsoorten zitten in zo’n beetje iedere top die je kunt vinden. Zijn zadenbank ‘The Seed Bank Of Holland’ was de eerste ter wereld, waarmee Nevil ook meteen als eerste openlijk in het Amerikaanse High Times adverteerde.

Catalogus van The Seed Bank Of Holland, met Nevil Schoenmakers op de voorkant.

Nevil Schoenmakers werd in 1956 geboren in West Australië, als kind van Nederlandse ouders. In 1976 (het jaar waarin ook het Nederlandse gedoogbeleid werd ingevoerd) verhuisde hij naar Nederland waar zijn grote cannabisavontuur begon. Zijn eerste tijd in Nederland kweekte hij Thaise, Afrikaanse en Colombiaanse wietsoorten voor persoonlijk gebruik. Deze tropische cannabisrassen wilden alleen niet goed groeien in ons gematigde klimaat.

The Seed Bank Of Holland

Om aan beter geschikte wietsoorten te komen, richtte Schoenmakers in 1984 ‘The Seed Bank Of Holland’ op; ’s werelds eerste wietzadenbedrijf. Zo kwam hij ook in contact met Dave Watson, beter bekend als ‘Sam the Skunkman’, van wie hij de genetica van The Haze Brothers uit Californië kreeg. Dit waren onder meer de Original Haze, Skunk #1, Early Girl en California Orange, waarmee Nevil verder kruiste en veredelde.

Nevil maakte met deze wietsoorten onder andere zijn wereldberoemde Neville’s Haze, welke vandaag de dag nog steeds als dé Haze wordt gezien. Door indica’s en sativa’s met elkaar te verenigen, ontwikkelde hij wietsoorten die geschikt waren om binnen te kweken, en het buiten in gematigde klimaten ook goed deden. Op enig moment was Nevil’s zadenbank zo succesvol dat hij alleen in Amerika al aan meer dan 15.000 verschillende klanten, wietzaden verkocht.

Nevil’s grootste creatie is misschien wel Neville’s Haze.

In 1990 begon Nevil’s succes ook bij de Amerikaanse DEA op te vallen. Hij werd gezocht voor de verkoop van wietzaden aan undercover agenten en binnenkwekers. Op 24 juli 1990 werd Schoenmakers op verzoek van de Amerikanen, tijdens een familiebezoek in Perth, Australië, gearresteerd. Na een jaar opgesloten te zitten werd hij slechts twee weken voor de zitting, op borgtocht vrijgelaten. Hij keerde terug naar Nederland, waar hij niet bang hoefde te zijn voor uitlevering, aangezien zijn werk voor de Nederlandse wet volledig legaal was.

Greenhouse

Nevil was echter niet alleen oprichter van The Seed Bank Of Holland maar startte ook de Greenhouse Seed Company, met Arjan Roskam. In 1991 verkocht hij namelijk de The Seed Bank Of Holland aan Ben Dronkers, die nog steeds aan het roer staat van het zadenbedrijf, dat tegenwoordig bekend is als Sensi Seeds. Schoenmakers werkte nog een periode als belangrijkste zadenveredelaar voor The Seed Bank Of Holland, en richtte daarna samen met Arjan Roskam de Greenhouse Seed Company op.

Met de Greenhouse Seed Company werd de ene na de andere High Times Cannabis Cup in de wacht gesleept. Schoenmakers was inmiddels de meest succesvolle cannabis veredelaar ter wereld. Zijn wietsoorten werden overal veelvuldig gekweekt en gerookt, en Nevil verdween van het wereldwijde cannabistoneel.

 

Hieronder: Ook Joachim van de Greenhouse reageert op twitter op het overlijden van Nevil. Hij herinnert zich de Super Silver Haze van Nevil als de beste die hij ooit zag.

Comeback in mediwiet

Tot hij in 2015 weer opdook. Dit keer als voorvechter voor medicinale cannabis in Australië. Toen het Australische parlement overwoog om cannabis voor medicinaal gebruik te legaliseren, sloot Nevil Schoenmakers zich aan bij mediwietbedrijf AusCann. Nevil maakte deel uit van het management team maar toen we om een interview vroegen, kwam uiteindelijk uit dat Nevil leed aan Hepatitis C. Er werd een inzamelingsactie gehouden om zijn behandeling te kunnen bekostigen.

Nevil Schoenmakers • 02-02-1956 – 30-03-2019

Nevil Martin Schoenmakers was met recht een legende in de cannabisindustrie. Hij was de eerste om wietzaden van moderne veredelde soorten, over de hele wereld te exporteren. Hij stond aan de wieg van legendarische wietsoorten als Nevil’s Haze, Northern Lights Haze, Super Silver Haze, Nevil’s Skunk, Super Skunk, Silver Pearl, Silver Haze en nog veel meer schitterende genetica.

(advertentie)