(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Via het mondje is waarschijnlijk nog de meest gezonde manier om high te worden. Dat niet alleen maar het is ook zeer efficiënt, omdat er geen cannabinoïden in rook (of damp) opgaan. Prak alleen nog even geen wiet door je eten, want er is wel het een en ander dat je moet weten voordat je gaat koken met cannabis.

Helaas is koken met cannabis inderdaad geen simpele kwestie van wiet door je eten prakken. Er komt wel iets meer kijken bij het maken van een goede edible, die ook een voorspelbaar effect heeft. Dat gezegd hebbende is het maken van een effectief wietgerecht ook weer geen rocket science. Dit moet je weten voor je met wiet gaat kokkerellen.

Het basisingrediënt wiet

Wanneer je gaat koken met wiet dan is wiet logischerwijs natuurlijk ook het belangrijkste ingrediënt. Het is dus best belangrijk dat je weet wat voor wiet je in je edible stopt. Het spreekt voor zich dat je geen schimmelwiet zou moeten gebruiken, of wiet die vervuild is met pesticiden of verzwaringsmiddelen. Eigen teelt is wat dat betreft misschien nog wel de beste keus om mee te koken, of de wiet van een bevriende kweker die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan.

Hou rekening met de kwaliteit van het basisingrediënt: wiet. Foto: Maxim Apryatin, Shutterstock

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de potentie, oftewel het THC (of CBD) percentage van je cannabis. Het effect van je edible verschilt nogal wanneer je een gram binnen gekweekte wiet gebruikt met 15% THC, of knipafval, wiet die je al een keer verdampt hebt, of een mild buitenwietje. Hou rekening met de potentie van de wiet die je gebruikt bij het doseren.

Decarboxyleren

Wie stoned van zijn edible wenst te worden zal de wiet op enig moment voor of tijdens het kookproces moeten decarboxyleren. Doe je dat niet dan krijg je in plaats van THC, THCa binnen, ofwel de vorm van THC zoals het in de plant van nature voorkomt. Ook gezond maar van THCa zul je niet stoned of high worden. Om van THCa, THC te maken moet je cannabis eerst verhitten. Dit proces heet decarboxyleren.

Decarboxyleren kun je vooraf doen door je wiet in een oven te verhitten, of tijdens het koken zelf. Wanneer je bijvoorbeeld een spacecake bakt, wordt THCa tijdens het bakken van de cake in THC omgezet. Beter is het echter om de wiet bewust op de juiste temperatuur te decarboxyleren. Wanneer je koude edibles maakt is decarboxyleren noodzaak.

Cannabis decarboxyleren is noodzakelijk als je stoned of high van je cannabisgerecht hoopt te worden.

Decarboxyleren kan tussen de 100 en 160 graden maar het kookpunt van veel cannabinoïden ligt op ongeveer 120 graden. Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk cannabinoïden en terpenen verloren gaan bij het verhitten, kun je daarom het beste nét onder de 120 graden decarboxyleren. Daarnaast is het zo dat hoe heter de temperatuur, hoe sneller het proces van decarboxyleren. Een uur op 115 graden is heet genoeg en lang genoeg om cannabis te decarboxyleren.

Cannabinoïden oplossen

Om de werkzame stoffen in veel gerechten te krijgen, is het belangrijk dat je een oplosmiddel gebruikt. Op zich kun je gemalen wiet ook gewoon door een pannenkoeken- of cakebeslag roeren, maar dan zit er dus gemalen wiet in. Geen probleem voor een pannenkoek of cake (als je dat lekker vindt) maar voor een kopje wietthee is het bijvoorbeeld geen optie, aangezien wiet niet in water oplosbaar is.

De werkzame stoffen uit cannabis zijn echter wel oplosbaar in vet of alcohol. Veel mensen maken dan ook liever een basisingrediënt met cannabis zoals wietboter, wietmelk of een tinctuur van alcohol. Deze basisingrediënten kun je vervolgens gebruiken om mee te koken. Wietboter om mee te bakken, wietmelk voor in de wietthee en wietalcohol voor drankjes bijvoorbeeld.

Cannabinoïden zijn niet in water oplosbaar, wel in vetten of alcohol. Foto: Michael Nosek, Shutterstock

Je kunt het oplossen van cannabinoïden ook combineren met het decarboxyleren. Bij het maken van wietboter verhit je de boter met daarin de wiet bijvoorbeeld au bain marie terwijl je het roert. De cannabinoïden lossen op in de boter, en worden dan meteen ook gedecarboxyleerd. Let dan wel op dat je lang genoeg verhit en bij de juiste temperatuur (zie decarboxyleren hierboven).

Edibles doseren

Houd zeker ook rekening met de porties wanneer je met cannabis gaat koken. Niet alleen is niet alle wiet even sterk maar je neemt ook niet overal evenveel van. Tenslotte kan niet iedereen evenveel hebben. Een goede dosis per portie is omgerekend ongeveer een kwart gram wiet. Gebruik gerust wat meer als je daarvan houdt maar wees altijd voorzichtig wanneer je voor het eerst gaat proeven. Weet ook dat het tot 2 uur kan duren voor een edible inkickt, dus wacht dat af voordat je een tweede portie opschept.

[Openingsfoto: Foodio, Shutterstock]
(advertentie)