(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hé jij daar, cannabisliefhebber! Wel eens een traditionele chillum gerookt? Deze traditionele wietpijpen zijn te gek en bezorgen je een ultieme spirituele én sociale rookervaring. Het roken vraagt wel wat oefening maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het een gegarandeerd succes.

De chillum is een traditionele pijp voor cannabis die gebruikt wordt in Aziatische landen als Pakistan, Afghanistan en India. Hij wordt daar voornamelijk gerookt door sadhu’s, ofwel yogi’s die hun leven in het teken stellen van het behalen van spirituele vrijheid door meditatie. Het roken van hasj helpt de sadhu’s om in een meditatieve staat te komen.

In de chillum wordt van oudsher tabak met charas (hand gewreven hasj) gerookt maar je kunt er natuurlijk ook gewoon wiet in roken. De chillum zelf is een rechte pijp van klei, met een conische vorm. Een steentje doet dienst als gaasje om (brandende) stukjes hasj, wiet en tabak tegen te houden.

Een chillum vullen

De eerste stap is uiteraard om je chillum te vullen met je rookwaar. Ben je een traditionele Sadhu, dan is dat een mengsel van tabak en hasj maar gewoon wiet kan natuurlijk net zo goed. Wat je ook van plant bent om in een chillum te roken: maal het goed fijn met een grinder.

Vul een chillum met fijngemalen tabak en hasj, of gewoon wiet. Foto: Vladimir Melnik, Shutterstock

Verzeker jezelf er vervolgens van dat de chillum een passend steentje bevat om je wiet en/of tabak en hasj tegen te houden. Heb je die niet, zoek dan gewoon een mooie passende kiezel want sadhu’s doen het ook op die manier. Je kunt ook een losse chillum stone kopen van speksteen voor 1 euro. Met de steen op zijn plaats kun je de chillum vullen. Vul hem met je rookwaar en druk het stevig aan zodat de wiet er niet meteen uitvalt wanneer je de chillum op tafel legt.

Een chillum vasthouden

Het vasthouden van een chillum is misschien nog wel het lastigste. Want hoewel hij de vorm heeft van een joint kun je hem niet even tussen je vingers klemmen zoals je gewend bent. Een chillum hou je namelijk vast met twee handen, waarbij je je handen ook meteen gebruikt als rookkanaal. Je hebt zeker iemand nodig om hem aan te steken, dus rook je een chillum nooit alleen.

Er zijn veel variaties op het vasthouden van een chillum. Foto: Matt Hahnewald, Shutterstock

Gebruik een hand om de chillum schuin vast te houden, waarbij je de chillum als het ware verlengd met je gebalde vuist. Je andere hand vouw je er aan de onderkant omheen zodat een soort kom ontstaat. Laat een opening open bij de pink van je eerste hand. Oefen een paar keer tot je het onder de knie hebt, voordat je de chillum aansteekt.

Langs het steentje kunnen brandende brokjes hasj, tabak of wiet vallen. Om te voorkomen dat je je handen hieraan brandt kun je een natte zakdoek om de onderkant van je chillum houden.

Een chillum roken

En dan het belangrijkste natuurlijk, het roken van je chillum. Aangezien jij de chillum in twee handen vasthoudt, heb je iemand anders nodig om hem aan te steken. een chillum rook je dus altijd samen, en dat is wel zo gezellig ook. Hou de chillum dus vast als beschreven, en vraag een vriend of een vriendin om hem aan te steken terwijl jij inhaleert.

Neem voorzichtige trekjes want een chillum geeft je een dikke hap rook. Neem een paar kleine pufjes om de chillum aan de gang te krijgen en inhaleer dan om te genieten. In tegenstelling tot een ‘dutchie’ geef je een chillum door aan degene die rechts van je zit.

En zo rook je dus een chillum. Ben je enthousiast geraakt om de traditionele pijp een kans te geven, neem dan een kijkje op Azarius.nl. Een goede chillum van hout of keramiek heb je al vanaf 5 euro. Steentjes zijn niet altijd inbegrepen maar kosten slechts 1 euro per stuk. 

[Openingsfoto: Johnny110, Shutterstock]
(advertenties)