(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

ROLLING STONED TOP 50 #16   Het is zonder meer de meest onregelmatige schrijver op deze website, de Cannabis-Chef. We doen ons best om ‘m wat vaker recepten te laten delen, maar hij snoept waarschijnlijk iets te veel van zijn eigen baksels, taarten en snoepgoed. Hoe dan ook, met het basisrecept voor wietboter haalt ie toch maar mooi de Top 50 van dit jaar. En als je eenmaal wietboter hebt, kan je zelf wel wat verzinnen waarvoor je die gebruikt nietwaar? Simpelweg boter vervangen door wietboter in bestaande recepten 😉

top50-16

Nieuw is de Cannabis Chef, die – het moet gezegd – enige gelijkenis vertoont met de Swedish Chef uit de Muppets. Toch weet hij van wanten en deelt ie z’n kookkunsten graag met jullie. Hij begint uiteraard bij het begin: boter om mee te gaan bakken.

De Cannabis-Chef #1: WIETBOTER

Natuurlijk kan je goeie wiettoppen gebruiken om boter van te maken. Persoonlijk rook ik die liever in een joint op, maar soit… niet iedereen wil blowen. In dat geval houd je een verhouding aan van 1 gram wiet per 10 gram boter. Maal je wiet fijn met een grinder. En belangrijk: gebruik geen margarine! Echte roomboter dus, van een koe. Zelf gebruik ik liever het knipafval en de kleinste topjes die je na het oogsten overhoudt. De grootste (schut)bladeren kan je weg tiefen, daar zit namelijk geen of bizar weinig THC op. Voor een beetje fatsoenlijke wietboter moet je minstens een verhouding van 25% en maximaal 50% knipafval aanhouden t.o.v. de gewenste hoeveelheid boter. Je kan de bladeren zelfs eerst effe wassen onder de kraan om ze schoon te spoelen, de THC zal daardoor niet verdwijnen, maar andere dingen die je niet wil eten wel.

Het ziet er niet echt lekker uit, maar het werkt wel...

Het ziet er niet echt lekker uit, maar het werkt wel…

Hoe maak je wietboter?

Het bereiden van wietboter is simpel, iedereen kan het. Pak een flinke ketel en zet die op een laag vuurtje, langzaamaan is het devies. Als je een te heet vuur gebruikt verlies je namelijk een deel van de kracht van onze favoriete plant, doordat de biochemische samenstelling wordt veranderd. Smelt de boter en voeg je knipafval (of fijngemalen wiet) toe. Vul de ketel daarna met water tot ie ongeveer driekwart vol is. Vergeet in godsnaam niet om regelmatig roeren. Laat de handel een uur tot twee uur lekker pruttelen, met de deksel op de pan.

Na enige tijd zal je zien dat het water een groen-gele kleur krijgt en zie je de THC-deeltjes zitten in het mengsel. Als het mengsel klaar is, laat je de substantie eerst wat afkoelen. Heet is heet, ook als het om wiet gaat. Pak vervolgens een kaas- of theedoek of een zeef en giet de drab erdoorheen. Je wilt natuurlijk geen plantresten in je boter, dus giet het mengsel voor de zekerheid nog eens door een panty of een theedoek, bij voorkeur in een nieuwe en schone pan. Zet die vervolgens in de koelkast en je zult zien dat door de afkoeling de wietboter vanzelf boven komt drijven. Dit is wat we willen, dus schep die laag eruit en doe deze hard geworden boter in een andere pan. Dit proces kan je enige keren herhalen, net zolang totdat er geen (harde) boter meer uit je pan met knipafval/boter/water komt bovendrijven.

Het eindproduct: groene wietboter

Het eindproduct: groene wietboter

Lang te bewaren in vriezer

Je kan de wietboter bewaren in de koelkast, dan is ie enige weken goed. Uiteraard is de vriezer ook een optie en dan is wietboter zeker een half jaar te gebruiken. De echte slimmeriken verdelen de wietboter op voorhand al in handzame kleine porties voor in de vriezer, dan hoef je bij het bakken straks niet steeds de hele handel te ontdooien 😉

[openingsfoto: Algirdas Gelazius/Shutterstock]

 

(advertentie)