(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Namens cannabis social club Trekt Uw Plant trekt stand-up comedian Manu het nieuwe wietjaar in België op gang. Dat begint al meteen steengoed met het feit dat Manu nu op de kop af pak ‘m beet 20 jaar cannabis consument is, en via wat hersenkronkels over goede voornemens, stress en negativiteit besluit hij dan toch maar met 5 welgemeende beste wensen voor ons allen en cannabis consumenten in het bijzonder.

Twintig jaar cannabis consument

Het nieuwe jaar is iets meer dan een week oud en ook de beste wensen zijn ondertussen al oud nieuws. Waarom wenst iedereen elkaar rond deze periode altijd het beste? Om dezelfde reden als dat de meesten in de laatste maand van het jaar uitdokteren wat ze in het nieuwe jaar aan zichzelf gaan verbeteren of veranderen?

Een lekker topje ‘dream queen’ op een ring…

Zelf heb ik al jaren geen goede voornemens genomen. De jaren dat ik het wel deed, hield ik ze toch niet lang genoeg vol. Hoe vaak heb ik mezelf niet voorgelogen? Dit jaar vier ik mijn 20e consumptieverjaardag. Twintig jaar als cannabis consument, waarvan het grootste deel dagelijks gebruiker. Correctie: bewuste gebruiker. In die tijd heb ik vaak genoeg geprobeerd om mijn verbruik te minderen, soms zelfs tijdelijk of permanent te stoppen. Niet geheel toevallig nam ik de woorden ‘dit jaar stop ik met blowen’ in de mond aan het begin van een nieuw jaar. En helemaal te verwachten, is het me nooit gelukt.

1 jaar aan de vaporizer

Tot vorig jaar, wanneer ik zonder moeite en met behulp van vaporizers eindelijk de joints kon laten voor wat ze zijn. Binnenkort is dat al 12 maanden zo, dus vier ik alvast mijn nieuwjaar op 1 februari, volgens mijn recent bepaalde, nieuwe, persoonlijke jaarrekening. Ondertussen ben ik het vapen al zo gewend, dat ik weet dat ik met cannabis zou kunnen stoppen als ik het zou willen. Ik doe het niet; ik zou het wel kunnen. Ik wíl het niet laten, zoveel mag duidelijk zijn. Dankzij cannabis hou ik mijn nuchtere kijk op de wereld, zelfs als anderen denken dat alle gebruikers in een waas zouden leven.

Overal de humor in zien

Die nuchtere kijk, gekoppeld aan de nodige dosis cynisme en de nood om overal de humor in te zien, laten mij even stilstaan bij die hele hetze rond het hangen van een nieuwe kalender. Liedjes, brieven, kaartjes, wensen … en voornemens. De jaarwisseling is er vol van, maar ik loop er niet zo warm voor. Zelf heb ik namelijk moeite met iedereen het beste te wensen. Begrijp me niet verkeerd: ik wil gerust mee de sociale gebruiken in deze periode mee in ere houden. Ik vind de uitdrukking ‘…en de beste wensen’ gewoon wat leeg klinken na een tijdje.

Wie weet vinden we zelfs genoeg positiviteit om zowel in België als in Nederland een nieuwe richting van drugsbeleid in te gaan. Eentje waar we als gebruikers niet in een negatief daglicht komen te staan

Wat gebeurt er na ‘de beste wensen’? Komt die wens ook ooit uit eigenlijk? En als je iemand al het beste hebt gewenst, moet je dan de volgende persoon niet ‘het tweede beste’ wensen? Hoe lang duurt het voor alle wensen opgebruikt zijn? Ik bedoel maar: zelfs Aladdin kreeg er slechts drie, maar die kwamen dan ook nog daadwerkelijk uit. Of gaan we er van uit dat de beste wensen voldoende zijn? Dat we met de juiste voornemens en genoeg beste wensen ook effectief een gelukkig nieuwjaar’ tegemoet gaan?

Echt belangrijk

Minder minder minder… negativiteit [beeld: NataliSven/Shutterstock]

Misschien is ‘geen negativiteit’ gewoon het beste om te wensen. Dat is trouwens iets dat ik wel iedereen kan toewensen. Er is namelijk niemand wie ik dat niet zou wensen, in alle eerlijkheid. Het uitblijven van negatieve gebeurtenissen, personen of andere, zou wel eens het geheim van een gelukkig jaar kunnen zijn. Want als er geen negativiteit is om ons af te leiden of om ons stress te bezorgen, kunnen we onze tijd en energie steken in de zaken die we écht belangrijk vinden.

Wie weet vinden we zelfs genoeg positiviteit om zowel in België als in Nederland een nieuwe richting van drugsbeleid in te gaan. Eentje waar we als gebruikers niet in een negatief daglicht komen te staan. Eentje waar we weer een stap verder weg uit criminele circuits kunnen blijven. Een richting waar ik misschien aan het einde van het jaar opnieuw het beste kan wensen, aan iedereen.

Zonder negativiteit

Ondertussen profiteer ik even van de periode, om jullie toch te overladen met wensen. Misschien niet ‘de beste’, maar alvast wel oprechte. Aan alle consumenten, vrienden, sympathisanten, activisten wens ik:

  • Een jaar zonder gaatjes in de blaadjes, zonder zaadjes tussen de toppen en zonder onrechtstreekse reden om te stoppen
  • Twaalf maanden zonder slechte soorten, zonder schadelijke pesticiden en zonder bedenkelijke bronnen
  • Vier seizoenen zonder teleurstellingen, zonder ziektes of ongevallen
  • Tweeënvijftig weken zonder gebrek aan vertrouwen, zonder tekort aan liefde
  • Driehonderd vijfenzestig dagen zonder negativiteit

Ik wens het jullie allemaal…

[foto ring met wiet: MWesselPhoto/Shutterstock / openingsfoto: NataliSven/Shutterstock]
Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)