(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Toppen zijn misschien de meest waardevolle delen van een wietplant, maar dat betekent niet dat andere plantendelen waardeloos zijn. We gaan het daarom eens hebben over schutbladeren van cannabis. Die zijn namelijk prachtig en bevatten ook nog eens cannabinoïden en zijn daardoor wellicht waardevoller dan je denkt!     

De grote gevingerde schutbladeren zijn ontzettend waardevol voor wietplanten zelf. Ze fungeren als zonnepanelen en leveren daarmee de energie die de plant nodig heeft voor de groei en bloei. Maar afgezien van de fotosynthese zitten bladeren ook vol met voedingsstoffen en bevatten ze zelfs een minieme hoeveelheid THC en CBD. Niet dat je nu meteen een joint van je wietbladeren moet gaan draaien, maar ze zijn wel een smakelijke bron van vitaminen, mineralen en vezels.

LEES OOK: Stoned van wietbladeren?

Schutbladeren vs. suikerblaadjes

Voor we verder gaan met de schutbladeren, moet je weten dat dat niet de enige soort bladeren zijn van de wietplant. Wietplanten hebben namelijk twee soorten bladeren. De grote gevingerde bladeren met een duidelijk zichtbare steel zijn de schutbladeren, maar uit de toppen groeien in de bloeifase ook andere bladeren: suikerblaadjes.

Een suikerblaadje onder de microscoop. Hij barst van de trichomen zoals je ziet! Foto: Gleti, Shutterstock

Suikerblaadjes groeien uit en rond de bloemen van de vrouwelijke wietplanten, en hebben meestal maar één bladvinger. Ze prikken als het ware uit de toppen, en zijn daardoor ook goed bedeeld met trichomen. Hieraan danken suikerblaadjes hun naam; het lijkt of ze bestrooid zijn met witte kristalsuiker.

Suikerblaadjes zijn dankzij deze trichomen bijna net zo belangrijk voor liefhebbers als de toppen zelf. Je kunt ze gewoon aan je toppen laten zitten en oproken of verdampen, maar veel kwekers kiezen ervoor om ze af te knippen en apart te verzamelen. Van de suikerblaadjes kan namelijk heel goed hasj of cannabisconcentraat gemaakt worden, zonder dat dit ten kostte gaat van de oogst.

LEES OOK: 5 nuttige toepassingen van knipafval

Verschillende schutbladeren

V.l.n.r. een sativa, een indica en een ruderalis schutblad. Foto: Violet Gin, Shutterstock

Schutbladeren zijn voor kwekers een belangrijke graadmeter van de gezondheid van hun wietplanten. Hangen ze slap dan is het zaak om snel water te geven, voor ze uitdrogen. Misschien een beetje een simpel voorbeeld maar een goede kweker kan nog veel meer aflezen aan de schutbladeren van zijn wietplanten. Of de planten te veel voeding krijgen bijvoorbeeld, of juist te weinig. Of over de waterhuishouding of plagen en plantenziektes en ga zo maar door.

Ook kun je aan de hand van de bladeren, een onderscheid maken tussen de cannabis-hoofdrassen indica, sativa en ruderalis. Zo hebben indica’s over het algemeen bladeren met heel brede bladvingers. Sativa’s hebben daarentegen juist dunne smalle bladvingers. En ruderalis tenslotte, de sub-wietsoort waar autoflowers vanaf stammen, hebben vaak wat kleinere schutbladeren met maximaal vijf bladvingers waarvan de drie middelste veel prominenter aanwezig zijn dan de twee ondersten.

LEES OOK: Wietsap – sap van rauwe wietbladeren

Schutbladeren hebben óók cannabinoïden

Een gezonde smoothie van cannabis schutbladeren. Foto: Elvira Koneva, Shutterstock

Je zou het misschien niet denken maar net als stammen bevatten ook schutbladeren cannabinoïden en zelfs een beetje THC en CBD. Gemiddeld is dat maar 0,3 procent THC en 0,7 procent CBD. Te weinig dus om echt stoned of high van te worden maar samen met de vitaminen, vezels en mineralen, maakt dit schutbladeren wel heel gezond als voedsel. Je kunt ze zo kauwen maar het is natuurlijk veel lekkerder om ze te verwerken in een smakelijke drank. Doe een paar schutbladeren in de blender met wat vers fruit en/of andere groenten, en je hebt een heerlijk en bovendien medicinaal drankje. Als je een juicer hebt, kun je de bladeren daarin ook tot een gezond sap persen.

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertenties)