(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op de huid smeren is voor velen een van de prettigste manieren om medicijnen binnen te krijgen. Je hoeft het niet te proeven of door te slikken en je kunt je medicijn precies op de juiste plek aanbrengen. En als je het nog niet wist, smeren kan ook met medicinale cannabis en is bij uitstek geschikt voor huidaandoeningen. 

Zoals een zalf bij eczeem effectiever is dan een pilletje, kan een creme of zalf met cannabinoïden bij huidproblemen ook beter werken, dan een druppel wietolie onder de tong. Het is een prettige manier om cannabinoïden direct op het probleemgebied aan te brengen. Mede ook omdat je op deze manier nauwelijks stoned of high wordt, een (op zich prettige) bijwerking van cannabis waar niet iedereen op zit te wachten.

Stoned zijn is voor veel mensen niet altijd gewenst. Cannabiszalf smeren is dan een goede methode om meer cannabinoïden toe te dienen zonder daar high of stoned van te worden

Stoned zijn is voor veel mensen niet altijd gewenst. Cannabis-zalf smeren is dan een goede methode om toch cannabinoïden tot je te nemen. De cannabinoïden komen via de huid namelijk niet direct in de bloedbaan en de hersenen. Maar dat betekent niet dat ze geen effect hebben.

Hoe word je high?

Je kúnt overigens wel stoned worden van cannabis via de huid. Er zijn niet veel studies gedaan naar het effect bij het smeren van zogeheten topicals, maar wel een paar. Om stoned te worden van cannabis moet er minstens 7 nanogram THC per milliliter bloed in de bloedbaan aanwezig zijn. Maar wanneer je de huid een half uur blootstelt aan cannabinoïden, bevat je bloedplasma volgens een ander onderzoek van Health Canada slechts 4,4 nanogram per milliliter. Daarnaast blijkt er van de stoffen CBD en CBN tien keer zoveel door de huid te dringen dan van delta 8 THC.

cannabis zalf

Cannabis-zalf is vrij gemakkelijk zelf te maken; extra vitamine E zorgt voor een betere opname via de huid. Foto: theoliva1, Shutterstock.com

Ter vergelijking: wanneer je een topical smeert met daarin 20 milligram THC, bevat je bloedplasma tussen de 4,4 en 11 nanogram THC per milliliter. Maar bij het roken van hele slechte wiet met een THC percentage van nog geen 2 procent, piekt je bloedplasma al met een hoeveelheid van 77 nanogram per milliliter! Roken (of verdampen) is dus bij uitstek geschikt om snel stoned te worden.

Cannabinoïden smeren

Cannabinoïden dringen via de huid dus maar nauwelijks door tot in de bloedbaan. Maar dat je het effect niet voelt, betekent niet dat het er niet is. Zenuwuiteinden in de huid, huidcellen en andere cellen in de huid, bevatten allemaal cannabinoïde-receptoren waar cannabinoïden zich aan kunnen hechten.

Zenuwuiteinden in de huid, huidcellen en andere cellen in de huid bevatten cannabinoïde-receptoren waar cannabinoïden zich aan kunnen hechten

Een combinatie van toedienen van cannabis via de huid met bijvoorbeeld verdampen, zorgt er ook voor dat pijn veel effectiever bestreden wordt. Door cannabinoïden op de huid te smeren kan pijn plaatselijk bestreden worden, en wanneer je ze oraal inneemt worden de hersenen minder gevoelig voor pijnsignalen. Onder mensen die aan artritis lijden worden cannabis-smeersels het meest gebruikt om pijn te bestrijden. Patiënten met brandwonden zien deze sneller genezen en het biedt verlichting bij eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen.

Een simpele smeerbare olie kun je gemakkelijk zelf maken door wiet in een plantaardige olie te doen en de resten er later uit te zeven (link, link). Vitamine E kan worden toegevoegd om de cannabinoïden gemakkelijker door de huid op te laten nemen.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertenties)