(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Of je nu wel of niet zelf wietplanten kweekt, cannabis is ontzettend fotogeniek. Een mooi gefotografeerde top of wietplant doet het ook altijd goed op Instagram of Facebook, en een hoge resolutie camera zit waarschijnlijk al in je broekzak. Met een paar simpele trucs maak je professionele wietfoto’s, gewoon met je smartphone.

Om mooi belichtte foto’s van wiet(planten) te maken, hoef je tegenwoordig echt geen fotostudio of dure camera’s meer te hebben. Dikke kans dat je smartphone namelijk is uitgerust met een geweldige hoge resolutie camera waarmee je de mooiste foto’s maakt. Zelfs piepkleine trichomen en bloeiharen zijn mooi op de gevoelige plaat vast te leggen als je een beetje je best doet.

Gebruik een foto-app

Hoewel de standaard foto applicatie van de meeste moderne smartphones hele mooie plaatjes schiet, loont het de moeite om een goede fotografie-app te downloaden. Niet dat je camera daar ineens een stuk beter van wordt maar het geeft je wel veel meer controle over de instellingen. Met de meeste goede fotografie-apps kun je instellingen als de sluitertijd van je lens, en de lichtgevoeligheid (ISO-waarde) aanpassen. Deze instellingen kunnen een groot verschil maken, helemaal wanneer je in een overbelichtte kweekruimte fotografeert.

Met een externe fotografie-app kun je instellingen als sluitertijd en witbalans aanpassen. Foto: BoxerX, Shutterstock

Pas de witbalans aan

Met de meeste apps kun je ook de witbalans aanpassen, of een witpunt-correctie toepassen. Zo’n witpunt-correctie zorgt ervoor dat je ook onder een pimpelpaars kweeklicht nog groene planten fotografeert. Om de witbalans aan te passen hoef je vaak alleen een referentiefoto te maken van een wit vel papier in het gekleurde licht van je kweeklamp.

Gebruik een statief

Wiet is fotogeniek, maar erop scherpstellen en je camera stil genoeg houden is bijna niet te doen wanneer je een lange sluitertijd hebt ingesteld. Haal daarom bij de euro-winkel of de Action even een statief voor je smartphone, ze kosten maar een paar euro en zorgen ervoor dat je wietfoto’s nooit meer bewogen zijn. Als alternatief kun je je smartphone natuurlijk ook op een zelfgemaakte standaard van karton of iets dergelijks positioneren, en op die manier haarscherpe pot pics maken.

Haal voor een paar euro een statief. Een vastere hand is er niet. Foto: Ammak, Shutterstock

Gebruik je oordoppen

Om helemaal te voorkomen dat je smartphone beweegt tijdens het schieten van de mooiste wietplaatjes, kunnen iPhone eigenaren de afstandsbediening van hun oordoppen gebruiken om de camera mee te bedienen. Met een goede app, de juiste witbalans, een statief en je oordoppen als afstandsbediening, ben je verzekerd van haarscherpe wietfoto’s.

De juiste belichting

Kweeklampen zijn niet bepaald de beste lichtbronnen om wietplanten te belichten voor een fotosessie. Het harde felle licht zorgt vaak voor overbelichtte foto’s of foto’s met donkere strepen. In het licht van de flits van je smartphone komt je top ook niet helemaal lekker uit de bus. Gebruik daarom bij voorkeur een diffuus licht. Dat is een egaal en zacht licht, afkomstig van een groot gebied rond het onderwerp op je foto. Omdat het licht van alle kanten op je plant of wiet valt, zijn er bijna geen schaduwplekken op je foto’s te zien.

Om een diffuus licht te creëren, kun je bijvoorbeeld een spot richten op een wit oppervlak, zodat het weerkaatst op je wiet(plant). Wat ook werkt is een vel wit papier voor de lichtbron te houden, zodat het licht zachter en verstrooit wordt.

Met een macrolens leg je de kleinste details van wiet vast. Foto: Gleti, Shutterstock

Gebruik een macrolens voor close-ups

De lens van moderne smartphones is goed maar echt dichtbij kom je pas met een macrolens. Een macrolens zorgt ervoor dat je zelfs de kleinste details van cannabis – en daar zijn er een hoop van – op de gevoelige plaat kunt vastleggen. Net als statieven, verkopen goedkope winkels zoals de Action ook macrolenzen voor smartphones voor een paar euro.

Dit waren ze, onze technische tips om betere wietfoto’s met je smartphone te maken. Ga voor de nodige creatieve fototips naar dit artikel, waarin een professionele wietfotograaf genaamd Randi haar fotografie-geheimen onthult.

[Openingsfoto: Lifestyle discover/Gleti, Shutterstock]
(advertenties)