(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zolang er nog geen controle is op de cannabis die coffeeshops inkopen, loop je risico om vervuilde wiet te roken. Cannabis kan schadelijke pesticiden bevatten, verzwaringsmiddelen, schimmels, en zelfs dode insecten. Wees dus alert wanneer je wiet koopt, hier moet je op letten.

Laten we eerlijk zijn, niet iedere wietkweker hanteert dezelfde hoge standaard. Er gaat een hoop geld om in clandestine wietproductie, waardoor kwekers hun oogst niet snel zullen opgeven en eerder geneigd zijn om een plaag met gif te bestrijden. Het komt gelukkig niet zo gek vaak voor, maar sommige kwekers deinzen er niet voor terug om ook beschimmelde toppen te verkopen, of voegen er bewust verzwaringsmiddelen aan toe.

Zelf kweken

De enige manier om en de lage landen helemaal zeker te zijn van een schoon product, is helaas door het zelf te kweken. Niet alle vervuilingen zijn namelijk met het oog te zien, en kun je alleen opmerken wanneer je cannabis in een laboratorium laat testen. Wanneer je cannabis medicinaal gebruikt is zelf kweken daarom soms je enige optie, dat kan gelukkig al en een bescheiden kweekkast zoals de CNNBS G-Kit.

Maar ook als recreatief wietroker, wil je de kans op vervuilde wiet natuurlijk zoveel mogelijk verkleinen. Er zijn dan een paar dingen waar je op moet letten. Door goed naar je cannabis te kijken voor je het aankoopt, en het in een gerenommeerde coffeeshop met een goede naam te kopen, kun je de kans dat je vervuilde wiet rookt enorm verkleinen.

Kijken voor je koopt

Niet iedere wietwinkel geeft zijn klanten vooraf de kans om cannabis uitgebreid te inspecteren. Dit is ook wel weer begrijpelijk, zulke coffeeshops willen hun wiet graag schoon houden voor hun andere klanten. In dat geval kun je natuurlijk wel gewoon kijken, en aan de verkoper vragen stellen over de cannabis.

In een goede coffeeshop wordt je met plezier geïnformeerd over de kwaliteit van de rookwaar. Natuurlijk is de inkoop in Nederland illegaal dus een testrapport hoef je niet te verwachten. Maar je kunt bijvoorbeeld best wel vragen of de cannabis biologisch gekweekt is, en of de shop medewerker überhaupt op de hoogte is van de productie van zijn cannabis. Vermijd onbekende straatdealers en coffeeshops die geen uitleg over hun producten willen geven.

Vervuilde wiet!

Schone wiet heeft duidelijk herkenbare trichomen. Foto: Yarygin, Shutterstock

Wanneer je alleen mag kijken naar de cannabis, kun je ook al best wat ontdekken. Let goed op onregelmatigheden die je niet op cannabis zou verwachten. Zwarte stipjes duiden op de aanwezigheid van insecten. Een overdreven glinsterende laag op de top of de stam kan duiden op een verzwaringsmiddel of pesticiden. Wanneer je de cannabis ook mag aanraken, kun je het nog wat beter inspecteren. Als je een poederige of zanderige textuur voelt, is dat mogelijk een teken dat de plant besproeid is.

Schimmels

Let ook goed op de kleur van cannabis. Niet alle wiet is per definitie groen. Sommige wietsoorten zoals wietsoorten zoals Purple Haze en Orange Bud hebben paarse toppen of oranje bloeiharen. Maar over het algemeen hebben wiettoppen een mooie groene kleur. Als je dus bruine en ogenschijnlijk uitgedroogde wiet ziet, kun je deze beter laten liggen, het zou zomaar eens een beschimmelde top kunnen zijn.

Ook wanneer je een witte draderige substantie in je top ziet moet je het niet vertrouwen. Negen van de tien keer vindt je schimmels in het midden van je wiet, rond de stam. Als je iets ziet dat er niet als plantaardig materiaal uitziet, dan is dat het waarschijnlijk ook niet. Breek de wiet op de verdachte plek open en als je nog meer witte troep ziet dat duidelijk geen wiet is, heb je een beschimmelde top te pakken.

Na de aankoop

Wanneer je cannabis voor deze eerste inspectieronde geslaagd is, kun je overgaan tot de aankoop. Daarna kun je het (thuis) aan een nadere inspectie onderwerpen. Bekijk je aankoop daarvoor goed met een zakmicroscoop. Deze kosten niet veel, maar geven je wel een veel duidelijker kijk op je cannabis. Let bijvoorbeeld goed op de trichomen, oftewel de kleine harsdruppels op de wiettop. Deze zien er als het goed is uit als vele minuscule  paddenstoeltjes naast elkaar. Ze zouden niet aan elkaar versmolten moeten zijn. Het spreekt ook voor zich dat haren en andere vezels niet op een wiettop thuis horen.

Als alles er goed uit ziet, kun je ook bij het roken nog vervuilingen opmerken. Dat begint bij het vermalen; goede cannabis hoort bij het vermaken een aangename zoete wietgeur af te geven. Wanneer rook verder een chemische geur heeft of buitengewoon scherp aan je keel voelt, kan dat mogelijk op vervuilingen duiden. De as van een goed gerijpte en schone top wiet zou licht van kleur moeten zijn. White ash, no trash!

(advertenties)