(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het hebben van een eigen voorraad gefeminiseerde autoflower wietzaden, kan je in de zomer een hoop wiet opleveren. Denk maar eens aan de opbrengst van een sea of green in je eigen achtertuin, of zelfs in de vrije natuur. Zo maak je zelf een goedkope voorraad gefeminiseerde autoflower wietzaden.

Zelf gefeminiseerde wietzaden maken klinkt als heel ingewikkeld maar het valt reuze mee. Er komt geen genetische manipulatie aan te pas en ook hoef je er geen laboratorium voor te hebben. Wat je wel nodig hebt , zijn twee vrouwelijke autoflower wietzaadjes en een flesje zilverwater (colloïdaal zilver). Heb je liever gewone gefeminiseerde wietzaden, dan maak je die met deze techniek net zo makkelijk. Gebruik in dat geval geen autoflowers maar twee gewone vrouwelijke of gefeminiseerde wietplanten.

Hoe worden wietzaden gefeminiseerd?

Eerst even wat theorie: cannabis is zoals je weet tweeslachtig. Er zijn dus mannelijke en vrouwelijke planten en net zoals bij zoogdieren bevruchten de mannelijke exemplaren de vrouwtjes. De zaden kunnen mannelijk of vrouwelijk zijn en groeien vervolgens in de vrouwelijke wiettoppen.

Het mannelijke stuifmeel bepaalt net zoals bij mensen het geslacht van het nageslacht: geeft het mannelijke stuifmeelkorreltje een X-chromosoom door dan wordt het zaadje vrouwelijk (XX). Geeft het een Y-chromosoom door dan wordt het een mannelijk zaadje (XY).

Bij het feminiseren wordt een vrouwelijke wietplant opzettelijk gestrest, waardoor ze mannelijke bloemen gaat maken. Omdat ze eigenlijk een vrouwelijke plant is, bevat het stuifmeel uit deze bloemetjes alleen X-chromosomen. Bevrucht je hiermee een andere plant, dan is het nageslacht dus altijd vrouwelijk (XX).

behandelde plant

Een zogenoemde ‘reversed female’, oftewel een vrouwelijke wietplant die vol zit met mannelijke bloemen.

Zelf gefeminiseerde autoflower wietzaden maken

Er zijn verschillende trucs om vrouwelijke wietplanten te stressen om mannelijke bloemen aan te maken, en in deze handleiding gebruiken we daar een spray met zilverwater voor (colloïdaal zilver). Dit kun je op internet vrij gemakkelijk verkrijgen maar let er wel even mee op. Voorkom dat je het inademt tijdens de behandelingen en rook de behandelde wietplant ook niet op. Voer de behandelingen met het zilverwater in een afgesloten ruimte uit als je nog meer planten hebt staan die je wel graag wil oproken.

Besproei een autoflower wietplant vanaf het begin van de bloeifase, dagelijks met het zilverwater. Ga door met de dagelijkse sproeibeurten tot je de eerste mannelijke bloemen ziet en laat de autoflower verder doorbloeien tot de mannelijke bloemen zich openen.

Nu kun je het stuifmeel verzamelen door de plant uit te schudden boven een vel papier. Sommige mensen vinden het handiger om een plastic zak om de takken te doen en dan te schudden en op die manier het stuifmeel te verzamelen. Als je helemaal lui bent dan schud je de autoflower met de mannelijke bloemen gewoon uit boven een andere bloeiende vrouwelijke autoflower. Het gaat er maar om dat dit stuifmeel op een andere bloeiende vrouwelijke autoflower moet komen zodat die bevrucht wordt.

De bestuiving van een tweede bloeiende autoflower wietplant.

Het bevruchten van de andere vrouwelijke autoflower plant, kun je het beste rond de vierde week van haar bloeifase doen. Je kunt iedere autoflower wietsoort gebruiken die je wilt, dus maak gerust een nieuwe autoflower kruising als je wilt. Om gefeminieerde autoflower wietzaden te krijgen, is het echter wel noodzakelijk dat zowel het stuifmeel als de plant die je daarmee bevrucht, een autoflower wietsoort is. Het autoflower gen is namelijk recessief dus wanneer je een autoflower met een fotoperiode wietsoort kruist, zul je nooit autoflowers krijgen.

Bestuiven

Bestuiven is vrij gemakkelijk. Het gaat het beste door met een klein penseeltje het stuifmeel op de toppen van de andere geselecteerde plant te smeren. Doe dit vanaf de vierde week van de bloei, maar beter niet later dan de zesde week van de bloei. Om de zaden goed af te laten rijpen doe je er goed aan om de zaden pas te oogsten als de toppen overrijp zijn, dus enkele weken later dan je gewoonlijk zou oogsten.

In plaats van het penseeltje kun je ook gewoon de plant met het stuifmeel, boven de te bestuiven plant uitschudden. Let dan alleen wel op dat er geen andere wietplanten in de ruimte staan want die zullen dan ook ongetwijfeld bevrucht worden.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)