(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je eigen voordelige voorraad gefeminiseerde autoflower wietzaden, kan je in de zomer een hoop wiet opleveren. Denk maar eens aan de opbrengst van een sea of green in je eigen achtertuin, of verspreid je zaad in moeder natuur. Het maken van gefeminiseerde autoflowers is niet moeilijk, lees maar mee. 

Gefeminiseerde autoflowers gaan én vanzelf in bloei én zijn altijd vrouwelijk. Als je een aantal zaadjes plant, dan zullen er dus ongetwijfeld een paar met dikke toppen eindigen. Zélfs als je de verzorging aan moeder natuur overlaat. Alleen om wijd te verspreiden heb je best veel van deze gefeminiseerde autoflower zaden nodig. En dus moet je ze wel even zelf maken en dat gaat als volgt:

Zelf gefeminiseerde wietzaden maken klinkt heel ingewikkeld maar dat valt reuze mee. Er komt geen genetische manipulatie aan te pas en ook hoef je er geen laboratorium voor te hebben. Wat je wel nodig hebt, zijn een vrouwelijke autoflower wietplant en een flesje zilverwater (colloïdaal zilver).

Heb je trouwens liever gewone gefeminiseerde wietzaden, dan maak je die met deze techniek net zo makkelijk. Gebruik in dat geval geen autoflower maar een gewone vrouwelijke of gefeminiseerde wietplant.

Hoe worden wietzaden gefeminiseerd?

Eerst even wat theorie: cannabis is zoals je weet tweeslachtig. Er zijn dus mannelijke en vrouwelijke planten en net zoals bij zoogdieren bevruchten de mannelijke exemplaren de vrouwtjes. De zaden kunnen mannelijk of vrouwelijk zijn en groeien in de vrouwelijke wiettoppen.

Het mannelijke stuifmeel bepaalt net zoals bij mensen het geslacht van het nageslacht: geeft het mannelijke stuifmeelkorreltje een X-chromosoom door dan wordt het zaadje vrouwelijk (XX). Geeft het een Y-chromosoom door, dan wordt het een mannelijk zaadje (XY).

Bij het feminiseren wordt een vrouwelijke wietplant opzettelijk gestrest, waardoor ze mannelijke bloemen gaat maken. Maar omdat ze eigenlijk een vrouwelijke plant is, bevat het stuifmeel uit deze bloemetjes alleen X-chromosomen. Bevrucht je de vrouwelijke bloemen (toppen) hiermee, dan wordt het nageslacht dus altijd vrouwelijk (XX).

behandelde plant

Een zogenoemde ‘reversed female’, oftewel een vrouwelijke wietplant die vol zit met mannelijke bloemen.

Zelf gefeminiseerde autoflower wietzaden maken

Er zijn verschillende trucs om vrouwelijke wietplanten te stressen om mannelijke bloemen aan te maken, en in deze handleiding gebruiken we daar een spray met zilverwater voor (colloïdaal zilver). Dit kun je op internet vrij gemakkelijk verkrijgen maar let er wel even mee op. Voorkom dat je het inademt tijdens de behandelingen en rook de behandelde wietplant ook niet op. Voer de behandelingen met het zilverwater verder in een afgesloten ruimte uit, als je nog meer planten hebt staan die je wel graag wil oproken. Je kunt je plant natuurlijk ook buiten met het zilverwater behandelen.

Besproei enkele takken van een autoflower wietplant vanaf het begin van de bloeifase, dagelijks met het zilverwater. Ga door met de dagelijkse sproeibeurten tot je de eerste mannelijke bloemen ziet en laat de autoflower verder doorbloeien tot de mannelijke bloemen zich openen.

Het mannelijke stuifmeel zal de overige vrouwelijke toppen aan je plant waarschijnlijk al vanzelf bevruchten. Om de conceptie een beetje te helpen kun je het stuifmeel voorzichtig uit de mannelijke bloemen schudden en op een vel papier opvangen. Sommige mensen vinden het handiger om een plastic zak om de takken te doen en dan te schudden, en op die manier het stuifmeel te verzamelen. Vervolgens kun je ze met een kwastje op de gewenste toppen aanbrengen.

Als je helemaal lui bent dan laat je de bevruchting aan het toeval over. Het voordeel van het actief opvangen van het stuifmeel, is echter dat je hiermee niet alleen dezelfde plant kunt bevruchten maar eigenlijk iedere andere bloeiende vrouwelijke wietplant. Je kunt er dus ook een nieuwe autoflower kruising mee maken door er een andere autoflower mee te bevruchten. Of gewone gefeminiseerde wietzaden als je een andere vrouwelijke wietplant bevrucht.

De bestuiving van een tweede bloeiende autoflower wietplant.

Bevruchten in week #4

Het bevruchten van een andere vrouwelijke (autoflower) wietplant, kun je het beste rond de vierde week van haar bloeifase doen. Als je de toppen aan dezelfde plant laat bevruchten dan gaat heb je dat niet helemaal in de hand maar zal het ook rond de vierde week zijn dat het stuifmeel vrij komt.

Je kunt iedere autoflower wietsoort gebruiken die je wilt, dus maak gerust een nieuwe autoflower kruising als je wilt. Om gefeminieerde autoflower wietzaden te krijgen, is het echter wel noodzakelijk dat zowel het stuifmeel als de plant die je daarmee bevrucht, een autoflower wietsoort is. Het autoflower gen is namelijk recessief dus wanneer je een autoflower met een fotoperiode wietsoort kruist, zul je gewone (fotoperiode-gevoelige) gefeminiseerde wietzaden krijgen.

Bestuiven

Het bestuiven is vrij gemakkelijk. Het gaat het beste door met een klein penseeltje het stuifmeel op de toppen van de andere geselecteerde plant te smeren. Doe dit zogezegd vanaf de vierde week van de bloei, maar beter niet later dan in de zesde week van de bloei. Om de zaden goed af te laten rijpen doe je er goed aan om de zaden pas te oogsten als de toppen overrijp zijn, dus enkele weken later dan je gewoonlijk zou oogsten.

In plaats van het penseeltje kun je ook gewoon de plant met het stuifmeel, boven de te bestuiven plant uitschudden. Let dan alleen wel op dat er geen andere wietplanten in de buurt staan want die zullen dan ook ongetwijfeld bevrucht worden.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)