(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Autoflowers zijn erg in opkomst want de voordelen van de kleine wonderplantjes zijn groot. Je kunt ze in de kleinste ruimtes kweken, zijn totaal ongevoelig voor lichtstress en supersnel klaar voor de oogst. Maar hoe worden ze gemaakt? 

Wat zijn autoflower wietplanten

Voor degenen die helemaal niet weten wat autoflower wietplanten zijn. Autoflower wietsoorten zijn cannabis rassen die niet afhankelijk zijn van de dagelijkse lichtperiode voor de bloei. Ze bloeien op basis van tijd (meestal na zo’n 3 weken) en niet door verkorting van de dagelijkse lichtperiode.

De factor autoflower is namelijk altijd recessief, en zal pas tot uiting komen als autoflower genen in zowel de moeder- als de vaderplant aanwezig zijn

Genetica

Alle goed presterende autoflower wietsoorten zijn hybride wietplanten, kruisingen dus. Automatisch bloeiende, maar minder goed opbrengende ruderalis genen die vermengd zijn met niet automatisch bloeiende, maar goed opbrengende wietsoorten. Maar wie denkt een ruderalis simpelweg met een andere wietplant te kunnen kruisen om zo een mooie autoflower te krijgen heeft het mis. De factor autoflower is namelijk altijd recessief, en zal dus pas tot uiting komen als autoflower genen in zowel de moeder- als de vaderplant aanwezig zijn.

autoflowerAutoflower wietsoort maken

Om een nieuwe autoflower wietsoort te ontwikkelen moet je wel beginnen met een kruising tussen een autoflower en een niet autoflower wietplant. Aangezien de factor autoflower zoals gezegd recessief is en alleen maar tot uiting komt als zowel de moeder- als de vaderplant de factor doorgeven, zal geen van de nieuwe zaden autoflowers voortbrengen. Wel dragen alle planten de autoflowering factor in zich, en geven ze dat in de helft van de gevallen ook door.

Om nieuwe autoflowers te maken moet je deze nieuwe zaden terugkruisen. Aangezien de helft van de planten de factor autoflower doorgeeft aan nieuwe zaden, zal maar 25% van deze tweede generatie na de oorspronkelijke kruising autoflower wietplanten worden. Nog steeds geen stabiele autoflower zaden dus.

Om ervoor te zorgen dat al het nageslacht autoflower planten zijn, zul je nog eens terug moeten kruisen. Dat moet je doen met eenautoflower moeder en een autoflower vader uit de tweede generatie, de lichting waarvan een kwart van de planten autoflower is. Deze planten geven beide altijd de factor autoflowering door, als je ze dus met elkaar kruist, zullen alle zaden die hieruit voortkomen autoflower planten worden.

SCHEMA AF

Schematische weergave van het proces van kruisen voor autoflowers

Klaar is Kees?

Hoewel de wietplanten nu allemaal autoflower zijn, heb je nog steeds niet het gewenste resultaat, in ieder geval nog geen nieuwe autoflower versie van de niet-autoflower soort die je wilde. Om steeds meer van de eigenschappen van de niet autoflower wietplant in de autoflower versie te krijgen, zul je het bovenstaande proces moeten herhalen.

Om steeds meer van de eigenschappen van de niet autoflower wietplant in de autoflower versie te krijgen, zul je het proces moeten herhalen

Daarvoor moet je de beste (naar de wensen van de kweker) nieuwe autoflower planten weer gaan kruisen met de niet-autoflower waar je mee begon. De eerste generatie hierna geeft weer geen autoflowers, de volgende 25%, dan 100%. Hoe vaker deze cyclus wordt doorlopen, hoe meer de autoflowers op de oorspronkelijke niet-autoflower wietplant gaan lijken.

Lang proces

Je ziet dat het op deze manier een langdurig proces is van kruisen en terugkruisen. Een goede autoflower variant maken kost veel tijd en ruimte en niet alle bedrijven die zaden verkopen hebben zin in dit proces. Ze kruisen gewoon twee autoflowers met elkaar en verkopen het als een nieuwe autoflower. Koop je autoflower zaden dus altijd bij een goede en vertrouwde zadenbank.

(advertenties)