(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
wiet bewaren

Wiet bewaren is niet zo belangrijk als je dat per gram in de coffeeshop koopt. Kweek je echter zelf je eigen wiet, dan kun je na de oogst een behoorlijke voorraad hebben die je niet in één keer op krijgt. En dan wil je natuurlijk wel dat het lang goed blijft, in ieder geval tot aan je volgende oogst.

Goed gedroogde en gecurede wiet blijft doorgaans best een tijdje goed. Mits je het tenminste op de juiste manier bewaart, want blootgesteld aan licht en lucht, verliest ook de allerbeste wiet na verloop van tijd zijn geur, smaak en potentie. Ook THC oxideert namelijk en wordt uiteindelijk afgebroken tot CBN, waardoor het in kracht en medicinale werking afneemt.

Wanneer je je wiet niet op de juiste manier bewaart, wordt het bruin, droog en broos. Het verliest aanzienlijk aan smaak en potentie, en cannabinoïden en terpenen gaan verloren. Op de juiste manier bewaren zorgt er daarentegen voor dat je het enkele jaren in optimale conditie kunt houden. Dus wat zijn de opties om wiet te bewaren, en wat werkt het beste?

Wiet bewaren in glazen potten

Wiet bewaren in een glazen afsluitbare pot wordt het meeste gedaan. Zet de potten in het donker en hou de temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Om wiet lang te bewaren hoeven we gelukkig geen grote investering te doen. Luchtdichte glazen potten zijn een uitstekende bewaarplaats voor je oogst. Ze zijn voordelig en overal verkrijgbaar en houden de geur van je wiet uitstekend binnen, zonder dat je toppen kunnen beschadigen.

Glazen potten zijn echter niet de enige manier om wiet te bewaren. Wietliefhebbers hebben over de jaren namelijk al van alles uitgeprobeerd. Sommige methodes werken goed en anderen minder; en zo heeft elke manier om wiet te bewaren weer zijn eigen voor- en nadelen.

Wiet invriezen

Wiet bewaren in de vriezer klinkt als een voor de hand liggende methode. We vriezen ons eten immers ook in als we het lang willen bewaren. De methode is echter wel een beetje controversieel, en we zouden hem je niet willen aanraden tenzij je een grote hoeveelheid wiet voor meerdere jaren moet bewaren. Aan de andere kant blijft wiet in de vriezer wel jarenlang goed. Veel langer in ieder geval dan gewoon in een glazen pot op een koele en donkere plaats.

Sommige kwekers die hun wiet in de vriezer bewaren, gebruiken daarvoor twee plastic zakken over elkaar heen, en pakken het vervolgens in aluminiumfolie. Als je je wiet écht heel lang wil bewaren dan is de vriezer de beste methode. Zorg er wel voor dat je wiet goed droog is en minstens vier weken heeft gecured voordat je het in de vriezer stopt.

Wiet bewaren in de vriezer

In de vriezer kun je wiet jarenlang bewaren, maar doe voorzichtig met bevroren buds. Foto: Manbetta, Shutterstock

Het invriezen van wiet is wel een beetje controversieel, omdat de trichomen broos worden wanneer ze bevroren zijn. Ze kunnen dan gemakkelijk afbreken dus je zult heel voorzichtig moeten zijn met ingevroren wiet. Aan de andere kant raak je de trichomen niet helemaal kwijt, en kun je ze nog steeds onder in de zak terugvinden. Wees dus heel erg voorzichtig met bevroren wiet, en laat het bij voorkeur eerst op temperatuur komen voor je het gebruikt. Verder kan invriezen geen kwaad, en blijft je wiet op deze manier het langste houdbaar.

 • In de vriezer worden trichomen broos en breken ze snel af. In glazen potten invriezen kan dit voorkomen.
 • Wees voorzichtig wanneer je bevroren wiet ontdooit en laat het eerst langzaam op temperatuur komen.
 • In de vriezer kun je wiet jarenlang bewaren.

Wiet bewaren in glazen (weck)potten

Wiet bewaren in afsluitbare glazen (weck)potten wordt het meeste gedaan, en is in de meeste gevallen de beste methode. De potten houden de geur goed binnen waardoor je er buiten de pot niets van ruikt. En omdat potten hard zijn, worden je toppen niet verdrukt of gekneusd.

Het is wel belangrijk dat je de potten in het donker zet bij een koele temperatuur, liefst iets koeler dan kamertemperatuur. Hoe minder lucht er bij de wiet in de pot zit, hoe langer het goed en smaakvol blijft. Vul je potten dus zo goed mogelijk, maar ga niet proppen want dan raken je toppen beschadigd. Heb je een klein beetje wiet te bewaren, gebruik dan gewoon een kleinere pot. Bij winkels zoals de Action of Blokker heb je een keur aan glazen potten om uit te kiezen.

 • Glazen potten zijn luchtdicht waardoor er buiten de potten niets van je wiet te ruiken is.
 • Curen gaat in de pot door, waardoor wiet nóg smakelijker kan worden.
 • Glas geeft geen bijsmaak, zodat de pure wietsmaak behouden blijft.
 • Trichomen blijven waar ze horen, op de toppen!
 • In glazen potten kun je wiet één tot twee jaar bewaren.

En in de koelkast?

Het klinkt logisch, maar toch is de koelkast een slechte bewaarplaats voor wiet. Stop het er nooit in want in de koelkast is het vochtig en schommelt de temperatuur. Etenswaren die over de datum zijn, kunnen schimmels overbrengen op je wiet en dat wil je niet! Hou de koelkast op een veilige afstand als je je wiet lang goed wil houden.

 • In de koelkast is het te vochtig om wiet te bewaren.
 • Temperatuurschommelingen veroorzaken schimmelproblemen.
 • Etenswaren zouden niet naast wiet moeten liggen.

Wiet bewaren in plastic zakken

Plastic gripzakken zijn handig om wiet in te vervoeren, maar niet om het lang in te bewaren. In coffeeshops is vaak een grote doorloopsnelheid, waardoor plastic gripzakken geen problemen opleveren. Voor de lange mars zijn plastic zakken echter niet geschikt om wiet in te bewaren.

Plasic zakken houden je wiet een paar weken goed, maar niet veel langer. Foto: Room 76, Shutterstock

Het plastic kan de smaak van je wiet negatief beïnvloeden, en toppen raken er gemakkelijk beschadigd. Trichomen plakken namelijk aan het plastic omdat ze nu eenmaal plakkerig zijn, en het plastic makkelijk statisch geladen raakt. In een plastic zak raakt je wiet snel zijn geur, potentie en vocht kwijt, waardoor je binnen de kortste keren droge bruine wiet overhoudt waar je niet erg stoned of high of blij van wordt.

 • Gebruik plastic zakken alleen voor een korte bewaartijd.
 • Plastic beïnvloedt de smaak negatief.
 • Wiet droogt uit en wordt bruin als je het lang in plastic zakken bewaart.
 • Trichomen breken af en plakken aan het plastic.
[Openingsfoto: Davinia de la Mancha, Shutterstock]
(advertentie)