(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Exact voorspellen wanneer je wietplanten kunt oogsten is lastig. Het is dan ook niet geheel ondenkbaar dat je op een goede dag beseft dat je moet oogsten, maar je nog helemaal niet hebt gespoeld! Gelukkig kun je op dat moment altijd nog een noodspoeling toepassen, en in 3 tot 4 dagen spoelen in plaats van 2 weken!

Wietplanten spoelen, wat is dat en waarom doen kwekers dat ook alweer? Spoelen, ook wel flushen genoemd, houdt in dat je wietplanten de laatste twee weken geen plantenvoeding meer geeft. In plaats daarvan krijgen ze alleen water, vandaar de naam spoelen. Spoelen houdt in tegenstelling tot wat veel kwekers denken, echter niet in dat voedingsstoffen zo uit de plant worden gespoeld.

Voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor, kalium en alle andere elementen in plantenvoeding worden namelijk niet in de plant opgeslagen. Het is echter wel zo dat deze stoffen een wietplant groen houden. Deze groene kleur van planten wordt veroorzaakt door het bladgroen of chlorofyl. Dit bladgroen zorgt voor een scherp gevoel in de keel bij het roken, en geeft de wiet een beetje een bittere en hooi- of gras-achtige smaak. Hoe meer bladgroen een top bij de oogst dan ook bevat, hoe scherper de wiet in de keel, en hoe ‘grassiger’ de smaak bij het roken.

Spoelen houdt in dat wietplanten de laatste twee weken alleen nog water krijgen, zonder plantenvoeding.

Het idee van spoelen is dat planten vergelen doordat ze alleen water krijgen, en dus chlorofyl verliezen. Hierdoor wordt de smaak na het drogen minder bitter en gras-achtig, en komen de geur en smaakstoffen in de trichomen zelf beter naar boven. Curen, oftewel het laten rijpen van de wiet na het drogen, is een andere manier om een betere smaak te verkrijgen. In plaats van spoelen zou je bijvoorbeeld ook langer kunnen curen.

Sneller spoelen

Een volledige spoeling bij wietplanten die op aarde groeien duurt zo’n twee weken. Dit komt omdat er in de aarde nog veel voeding zit die de plant eerst moet opmaken. Dat houdt echter ook in dat je als kweker heel goed moet kunnen inschatten hoe lang het nog duurt voordat je kunt oogsten. Ben je te vroeg met spoelen begonnen, dan loop je dus kostbare opbrengst mis omdat je plant nu niet meer de voedingsstoffen krijgt die ze nodig heeft.

Het kan ook zo zijn dat je ziet dat de toppen ineens heel snel gaan, en je bijvoorbeeld ziet dat er al amberkleurige trichomen zijn, terwijl je nog aan het spoelen moet beginnen. In dat soort gevallen is een noodspoeling handig. Je kunt je planten daarmee namelijk tot het einde aan toe groen en gezond houden met voeding, en na de oogst in 3 tot 4 dagen toch nog spoelen.

Noodspoeling?

Een noodspoeling is kort door de bocht gezegd, het spoelen van een plant nadat je die hebt afgeknipt. Je laat de plant als het ware zoals een bos bloemen in een vaas een paar dagen staan.

Als je de aarde spoelt kun je eigenlijk nooit alle voeding eruit spoelen. Hierdoor neemt de plant na een gewone spoelbeurt nog steeds voedingsstoffen via de wortels op. Die voedingsstoffen houden je plant groen en gezond maar al dat bladgroen zorgt zogezegd voor een wat bittere smaak en scherp gevoel in de keel bij het roken. Bij een noodspoeling weet je zeker dat de plant totaal geen meststoffen meer binnenkrijgt. Hierdoor kun je het spoelen verkorten tot slechts 4 dagen.

Zo doe je het

Voor een noodspoelbeurt heb je een schone emmer en een aquariumpomp met een aangesloten bruissteentje nodig. Plaats het bruissteentje onderin de emmer en vul hem met schoon aangezuurd water (pH-waarde 6,0) van kamertemperatuur. Zet de aquariumpomp aan.

Knip alle dode en halfdode bladeren van je plant en gooi ze weg. Knip je plant vervolgens onderaan de stam af en zorg ervoor dat je hem zo netjes mogelijk afknipt, liefst schuin. Zet de plant met de onderkant van de stam in het water en zorg er hierbij voor dat er geen bladeren en toppen onder water komen. Een eventueel blaadje dat wel onder water komt kun je gewoon afknippen.

Je kunt de plant nu gewoon terugzetten onder de lamp op 12/12. Verschoon het water dagelijks en na drie tot vier dagen is de plant gespoeld en klaar voor de oogst. Door gebruik te maken van het aquariumpompje zal de plant in deze laatste vier dagen niet verwelken. Wanneer je hem gewoon in het water zet zal ze na een dag of drie wel wat beginnen te verwelken.

Doordat je plant tijdens het spoelen totaal geen meststoffen tot haar beschikking heeft, trekt de groene kleur snel uit de bladeren, en daarmee dus ook het bittere en gras-achtige bladgroen.

Door de noodspoeling trekt bladgroen snel weg. Foto: PopFoto, Shutterstock

Bonustip!

Gebruik deze manier van spoelen ook om een tak te oogsten en te spoelen voor de rest van de plant aan de oogst toe is. Je kunt namelijk gewoon een tak van de plant afsnijden en die op deze manier laten spoelen, terwijl de rest van de plant nog gewoon doorgroeit!

[Openingsfoto: YossSabalet, Shutterstock]
(advertentie)