(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een couch lock is blowers vaktaal voor het slaperige gevoel dat je soms, na een joint (of bong of verdamper, etc.) aan je bankstel of luie stoel genageld houdt. Iedereen die weleens wiet rookt kent het wel maar wat veroorzaakt nou zo’n couch lock? 

Wiet maakt slaperig, dat is algemeen bekend. Sommige wietsoorten wat meer dan anderen maar als je van slapen houdt dan is wiet roken het beste wat je kunt doen. Een couch lock is dan ook niets meer dan een slaperig, of liever gezegd moe maar ontzettend ontspannen gevoel na het roken van wiet. Als je het goed te pakken hebt wordt je zo moe dat opstaan een onmogelijke opgave lijkt. Vandaar de naam couch lock; je zit als het ware vastgeplakt aan je bankstel.

Een couch lock is dus een combinatie van slaperigheid en een ontspannen stoned gevoel in het lichaam. Je spieren zijn ontspannen, je hoofd voelt licht je voelt je slaperig. Opstaan lijkt maar niet te lukken, je moet er eigenlijk niet aan denken, behalve dan misschien om linea recta in je bed te duiken. Dát is een couch lock!

Artistieke impressie van een couch lock uit Amerikaanse anti-cannabis propaganda.

Hoe wiet een couch lock veroorzaakt

Een couch lock is dus eigenlijk gewoon een slaperig en stoned gevoel; lichaam en geest zijn beide ontspannen zodat je één wordt met je zitplaats. Soms gewenst en soms ook niet maar het maakt wiet een uitstekend slaapmiddel, dat moge duidelijk zijn. Maar hoe maakt wiet nou precies zo slaperig? Nou, voornamelijk door THC, myrcene en CBN; drie stoffen uit cannabis.

Waarschijnlijk zijn THC, myrcene en CBN trouwens niet de enige stoffen uit wiet die slaperig maken, maar is het de combinatie van alle cannabinoïden en aromatische stoffen uit cannabis. Deze combinatie van effecten samen, wordt het entourage effect van cannabis genoemd maar de grootste moemakers zijn zoals gezegd THC, myrcene en CBN.

Tetrahydrocannabinol

THC is verreweg de bekendste werkzame stof uit cannabis, de afkorting staat voor tetrahydrocannabinol. THC zorgt in zijn eentje voor het psychoactieve effect van cannabis. Maar of je na het roken van een joint stoned of juist high wordt, is toe te schrijven aan de combinatie van THC en de andere stoffen uit wiet.

THC activeert receptors in de hersenen die onder meer de slaap reguleren. Beeld: Alila Medical Media, Shutterstock

Wanneer je wiet rookt of verdampt komt THC via de longen in het bloed terecht. Via het bloed komt het bij receptors van het zogeheten endocannabinoïde-systeem in de hersenen die onder meer verantwoordelijk zijn voor de slaapcyclus.

Maar THC is niet alleen verantwoordelijk voor het slaperige effect van cannabis. Dit is te merken wanneer je meer geconcentreerde vormen van wiet neemt, zoals concentraten. Daarvan wordt je doorgaans veel actiever high in plaats van moe en loom. Een couch lock komt eerder voor wanneer je cannabis in zijn natuurlijke vorm gebruikt, waarschijnlijk omdat je dan ook meer andere stoffen binnenkrijgt en wellicht ook door de rook van verbrand plantmateriaal.

CBN (Cannabinol)

CBN (cannabinol) is een afbraakproduct van THC. Wanneer je cannabis lang bewaart en daarbij niet zo zorgvuldig bent om dat koel en in het donker te doen, breekt THC af en wordt het omgezet in CBN. Oude wiet bevat doorgaans dan ook meer van de stof dan verse. En hoe meer CBN wiet bevat, hoe slaperiger je ervan wordt, zo blijkt.

Stoned of high zul je van CBN niet worden maar de stof is volgens onderzoekslaboratorium Steep Hill Labs wel zeer verdovend. ‘De consumptie van 2,5 tot 5 mg CBN heeft hetzelfde verdovende gevoel als een mild farmaceutisch verdovingsmiddel, met een lichamelijke ontspanning die te vergelijken is met 5 tot 10 mg diazepam.’

Myrcrene

Cannabisliefhebbers zullen beamen dat je over het algemeen eerder een couch lock van de zogenaamde indica wietsoorten kunt verwachten, dan van sativa wietsoorten. Dit is voornamelijk te wijten aan een aromatische stof die myrcene heet en voornamelijk in indica’s en indica dominante wietsoorten voorkomt. De stof zorgt voor het mango achtige en fruitige aroma dat sommige indica’s kunnen hebben en komt ook voor in citroengras, hop en ..mango’s!

De aromatische stof myrcene veroorzaakt het couch lock effect van indica wietsoorten. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

In een onderzoek uit 2002 werden de effecten van onder andere myrcene op muizen getest. De muizen die de stof kregen toegediend sliepen gemiddeld 2,6 keer langer dan gewoonlijk. Uit de studie bleek verder dat een kleine dosis myrcene een stevige couch lock bewerkstelligde maar dat een hoge dosis de muizen mogelijk angstig maakte, een effect dat potente wiet soms ook op mensen heeft.

Er is ook bewijs dat suggereert dat myrcene de potentie van THC vergroot door ervoor te zorgen dat THC makkelijker door de bloed-hersenbarrière dringt. Op deze manier versterkt myrcene het effect van THC en veroorzaakt het al snel een couch lock. Andere aromatische stoffen zoals limonene en linalool, verantwoordelijk voor een citrus- en lavendelgeur, hebben ook ontspannende effecten.

[Openingsfoto: Joshua Resnick, Shutterstock]

 

(advertenties)