(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

1 Op de 5 Nederlanders slaapt slecht, zo meldde het CBS deze maand. En van die 20 procent van de bevolking heeft bijna de helft zelfs zóveel last van hun slaapproblemen dat het hun dagelijkse functioneren belemmert. Experts raden het gebruik van slaappillen af maar cannabis is wel veilig, en werkt goed zonder nare bijwerkingen. 

Wie langdurig slecht slaapt komt vaak in een vicieuze cirkel; de symptomen die mensen ’s nachts wakker houden zoals stress, angsten en pijn verergeren door het gebrek aan slaap. Slaappillen lijken een oplossing te zijn maar doen volgens deskundigen vaak meer kwaad, dan goed. De oplossing? Cannabis! Dat is namelijk een natuurlijk slaapmiddel dat werkt, én dat op de lange termijn geen nadelige bijwerkingen met zich meebrengt.

Stress, pijn en angst maar ook licht van televisieschermen en mobiele telefoons, zorgen ervoor dat 20 procent van de mensen slaap tekort komen. En wanneer je een paar dagen slecht slaapt, hoeft dat nog geen probleem te zijn maar chronisch slaaptekort kan ertoe leiden dat je in een neerwaardse spiraal terecht komt waarbij deze symptomen steeds erger worden en zowel de oorzaak als het probleem worden. Een goede nachtrust is dus heel belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren en voor de lichamelijke gezondheid.

1 Op de 5 Nederlanders heeft slaapproblemen, zo meldde het CBS deze maand. Foto: Photographee.eu, Shutterstock

Het probleem met voorgeschreven slaappillen is echter, dat ze gevaarlijke bijwerkingen hebben zoals geheugenverlies, versuftheid, hoofdpijn en allergische reacties. Slaappillen kunnen je een stevige kater geven en zelfs dodelijk zijn wanneer je teveel slikt of ze met andere pillen of alcohol mengt. Wanneer je ze lang achter elkaar hebt gebruikt en dan stopt, kunnen ze vervelende ontwenningsverschijnselen veroorzaken én komen de slaapproblemen (vaak erger) terug.

Waarom wiet werkt tegen slaapproblemen

De werkzame stoffen (cannabinoïden) van cannabis hebben een ontspannende werking. Ze ontspannen niet alleen het lichaam maar ook de geest. De juiste wietsoort verlicht precies die symptomen, die je ’s nachts wakker kunnen houden. Wanneer je wiet gebruikt, ontspannen de spieren en komt de geest tot rust zodat je klaar bent voor een heerlijke diepe slaap.

In een onderzoek uit 2008 bleek dat cannabis mensen met PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) van hun nachtmerries af kon helpen. Omdat cannabis de lengte van de zogenaamde REM slaap verkort, vermindert het ook de tijd waarin je ’s nachts droomt. Dromen doe je namelijk tijdens deze nachtelijke REM periode. Het verlengt echter ook je ‘diepe slaap’ periode in de nacht, waardoor het op de lange termijn veel voordelen biedt voor de gezondheid. Een andere studie, uit 2018 wees uit dat cannabis mensen met slaapapneu beter kon laten slapen. Dat is een aandoening waarbij de slaper ’s nachts meerdere malen wakker wordt omdat de ademhaling stokt. Cannabis bleek de slaapapneu met 32 procent te verlichten.

Cannabis laat je sneller en dieper slapen zonder bijwerkingen of ontwenningsverschijnselen. Foto: Lightspring, Shutterstock

Hoe gebruik je wiet om beter te slapen?

Cannabisliefhebbers hebben doorgaans geen gebrek aan slaap en weten maar al te goed dat een beetje wiet, je laat slapen als een roosje. Maar je hoeft niet per se te roken om beter van cannabis te slapen; een paar druppels wietolie, een kopje wietthee of een beetje wiet verdampen voor het slapen gaan werkt net zo goed. Het zorgt ervoor dat je uitgerust weer wakker wordt, zonder bijwerkingen van een middel dat je slaapproblemen op de lange termijn alleen erger maakt.

Omdat cannabis zoveel verschillende werkzame en aromatische stoffen bevat, helpt de ene wietsoort beter dan de ander. Specifiek voor slaapproblemen zijn zogenaamde indica wietsoorten het best geschikt. Zulke wietsoorten bevatten doorgaans een hoog THC percentage maar ook voldoende van de aromatische stof myrceen waardoor je snel slaperig wordt. Indica wietsoorten die ook een hoog CBN gehalte bevatten werken nóg beter.

Verdampen, roken of eten?

Wanneer je vooral problemen hebt met in slaap vallen en graag direct resultaat wil, is roken of verdampen van wiet de beste manier om snel in slaap te vallen. Je voelt de effecten vrijwel direct na het inhaleren en ze zijn na een paar uur weer uitgewerkt waardoor de wiet niet de hele nacht je slaapritme beïnvloed.

Wordt je juist midden in de nacht vaak wakker, of wil je liever niets roken of inhaleren, dan is wietolie of een kopje wietthee misschien een beter alternatief. Zo hoef je niet te roken en werkt de cannabis ook langer door. We raden je wel aan om in het begin voorzichtig te doseren met wietolie of wietthee, wanneer de effecten te heftig zijn kan het daardoor ook lastig zijn om in slaap te vallen.

Kortom; slaap je slecht, probeer dan eerst cannabis voor je naar de slaappillen grijpt. Vraag in de coffeeshop naar een indica dominante wietsoort en je slaapproblemen behoren tot het verleden.

[Openingsbeeld: SageElyse, Shutterstock]

 

(advertenties)