(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bio Bertje zit midden in zijn uitgebreide LED-Test waarbij hij drie verschillende wietsoorten, onder twee verschillende LED systemen gaat kweken. Omdat de zaailingen nog in hun kleuterfase zitten, heeft Bertje mooi de tijd om zijn G-Tools kast van M30 LED-modulen te voorzien.

Hoi, lieve Lezers!

Nu dat ALLE zaden ontkiemd zijn en ik ze in kleine potjes heb gezet wordt het nog een keer spannend. Komen alle zaden ook uit de aarde om plantjes te worden? Van de 37 zaden die ik gekiemd heb, zijn er 35 zaailingen overgebleven. Een plantje is niet uit de aarde gekomen en een ander is direct na het uitkomen dood gegaan, zoiets kan altijd gebeuren. Deze uitkomst (letterlijk) is geweldig en ik denk dat dat te danken is aan de super kiemmethode van Serious Seeds.

Hun kleutertijd brengen al mijn zaailingen door onder twee 420-Sunfactor LED-installaties. Ze groeien super snel en voorspoedig. Ik heb alle zaailingen simpelweg vanwege het gemak onder dezelfde led-installatie staan. Ondertussen had ik tijd om de tweede kast klaar te maken voor gebruik. Zoals gezegd heb ik hier een ander LED-systeem voor: de losse M30-modulen van SANlight uit Oostenrijk, het installeren is alleen een stuk ingewikkelder dan bij de 420-Sunfactor.

Omdat het losse modulen zijn is de installatie wat ingewikkelder en tijdrovender. De modulen moeten met metalen beugels aan aluminiumprofielen bevestigd worden en daarna moeten alle kabels mooi langs de profielen geleid worden. Daarnaast heb je voor iedere module een aparte stroomvoorziening nodig. Deze moest ik eerst in mijn kast installeren en dat was ook nogal een werk. Ik heb alleen voor de stroomvoorziening van de lampen al 12 stopcontacten nodig!

Ook hier heb je een hoop kabels die allen netjes opgerold moeten worden om niet te veel plaats in te nemen. Als de stroomvoorziening geïnstalleerd is worden de modulen erop aangesloten. Dat is makkelijk; een kwestie van de stekker erin stoppen. Nu hangen in de kleine G-tools kast de 12 M30 modulen van 30Watt per stuk. Ze geven daarmee 360 Watt aan licht aan mijn plantjes 😉 Je ziet op het oog al dat het licht van de M30 modulen witter is en feller voor het menselijk oog dan dat van de 420-sunfactor. In de g-tools kast kan je zonder zonnebril bijna niet kijken, zo wit is het licht.

M30 modulen installatie in kast- pic 4

In de grote kast met de 420-Sunfactor is het geen probleem om zonder zonnebril te kijken. Je ziet duidelijk een paarse kleur van het led licht.

Volgende keer ga ik jullie vertellen over het overpotten van de plantjes, en dan zet ik de helft van de plantjes in de G-tools kast zodat elke plant op zijn eigen eindbestemming staat.

Tot dan, groetjes van Bio Bertje

(advertentie)