(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De eerste stap in het leven van een cannabisplantje is het ontkiemen van de zaden. Ontkiemen kan op verschillende manieren die in de literatuur beschreven staan, en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Net als Bio Bertje, die het het liefst verticaal en in het donker doet…

Hoi lieve lezers!

Zoals jullie wellicht weten ontkiem ik het liefst zoals Serious Seeds dat aanbeveelt. Op hun website vind je een heel goede kiem handleiding met handige illustraties. Hier is de link: http://seriousseeds.com/general-questions/ (klik op ‘How to germinate seeds successfully?’)

De Serious Seeds Kiem methode gaat als volgt: Eerst word een vel keukenpapier goed nat gemaakt met gedestilleerd water. Dan wordt het overtollige water eruit geknepen, zodat je een goed vochtig vel keukenpapier hebt.

Op een helft van dat vel keukenpapier leg ik mijn zaden. Ik neem 1 vel keukenpapier per soort, zodat ik geen wietsoort met elkaar verwissel. Ik leg de zaden op een afstand van circa 2 centimeter van elkaar en vouw het keukenpapier dicht. Het dichtgevouwen keukenpapier komt in een hersluitbaar plastic zakje en wordt dan in het donker opgehangen. Gewoon met wat plakband aan de binnenkant van een kastje.

Belangrijk is de positie van de zaden op het keukenpapier. De zaden gaan altijd op dezelfde plek open, namelijk bij de punt van het zaadje. Daar groeit dan de eerste witte wortel uit. De zaden moeten daarom zo op het keukenpapier gelegd worden dat ze met de punt naar beneden kijken als ze in het zakje hangen!

Wat ik de “ass” (ass zoals in asshole) van het zaadje noem, dat betekent dus de ronde achterkant van het zaadje, moet altijd naar boven kijken. Alleen dan kan de wortel recht naar beneden groeien en is het gekiemde zaadje heel makkelijk over te plaatsten in de aarde.

Na 48 uur heb ik de zakjes geopend, en het keukenpapier opengevouwen en gekeken hoeveel zaden ontkiemt zijn. Ook deze keer waren op deze manier ALLE zaadjes ontkiemt! De helft al met een worteltje van zo’n 10 mm en deze heb ik dan ook meteen in potjes met aarde geplaatst.

De rest van de zaden was pas net open gespleten, die heb ik tussen het keukenpapier gelaten, weer dichtgevouwen en weer terug in de zakjes gedaan. Na nogmaals 24 uur in het donker waren ook deze zaden zover om in potjes gezet te worden.

Bij het in de aarde plaatsen is het belangrijk dat de ontkiemde zaden niet te diep in de aarde gestoken worden. Omdat de wortel al relatief lang is, beveelt Serious Seeds aan om het zaad zo in de aarde te stoppen, dat het schaaltje van het zaadje net boven uit de aarde piept.

Daarmee is de eerste stap gezet en kunnen de ontkiemde zaden tot zaailingen uitgroeien. Na 24 uur kon ik de eerste kleine plantjes al zien. Dan hebben ze vaak het omhulsel van het zaadje nog om hun koppie. Deze peuter ik dan voorzichtig met de vingers eraf (mits dat mogelijk is).

Volgende keer ga ik jullie over de eerste fase van het groeien onder led vertellen…

Tot dan, groetjes van Bio Bertje

(advertentie)