(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wormen zijn nuttige beestjes voor de aarde waarop je plantjes kweekt. Bovendien zijn ze gratis te vinden in ieder grasveldje. Maar is het ook verstandig om ze bij je planten in de aarde te stoppen? 

De tunneltjes die de wormen vormen maken de structuur van de aarde luchtiger, ze eten het dode plantmateriaal in de aarde op en vormen dit om in mooie meststoffen. Terwijl wormen zich een weg door de grond heen banen eten ze dood plantmateriaal als stukjes afgevallen blad, stukjes tak en afgestorven wortels op. De uitwerpselen die ze hierdoor produceren zijn een goede meststof voor marihuanaplanten, ze bevatten een hoge concentratie aan stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en magnesium (Mg).

wormsMocht je wormen in de aarde willen houden, zul je ze ook moeten verzorgen, en dit is het nadeel van het hebben van levende wormen bij je planten. Je zult ze bijvoorbeeld moeten voorzien van voeding door bijvoorbeeld wat gemaaid gras of afgevallen blaadjes door de aarde te mengen en net als planten, doen wormen het het best in vochtige maar niet te natte aarde. Tot zover geen probleem dus.

Voorkom het gebruik van pesticiden om de wormen in leven te houden, ook moet je voorzichtig zijn met het gebruik van plantvoeding, teveel stikstof, een element wat ruimschoots in plantvoeding aanwezig is, is schadelijk voor de wormen. Ook kan het bewerken van de aarde, zoals bijvoorbeeld bij het overpotten van de plant, schadelijk zijn voor wormen. Wormen houden van een neutrale pH waarde, zo dicht mogelijk bij een pH van 7 is het best voor de wormen. De plant zelf floreert echter beter bij een pH waarde 6.

Wie wormen aan zijn aarde toevoegt zal ze dus tevreden moeten stellen want dode wormen zijn zeker geen goede toevoeging. De plant – waar het uiteindelijk toch om draait – is niet altijd blij met de omstandigheden die wormen vereisen. Wie wil profiteren van de voordelen van de worm kan dus wellicht beter een composthoop in zijn tuin aanleggen en daar wormen aan toevoegen. Nog gemakkelijker is het wellicht om kant en klare wormenmest of met wormenmest verrijkte aarde te kopen. Zo profiteer je wel van de lusten, maar heb je niet de lasten van wormen.

 

Update: Peter Lunk kwam met een toevoeging op dit artikel. “Belangrijk als je wormen uit je eigen tuin haalt is om deze eerst een paar dagen in schone kweekaarde met wat blad/gras erdoor te laten kruipen voordat je ze aan de grond bij je planten toevoegt. Dit doe je om het darmkanaal van de wormen zo veel mogelijk een keer totaal leeg te poepen. De darmen van de worm kunnen immers schimmels en parasieten uit je tuin mee naar binnen nemen.”

(advertenties)