(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week schreven we een uitgebreide startersgids over hydrologisch kweken, en vandaag doen we hetzelfde voor biologisch wiet kweken. Net als bij hydrologisch kweken, zijn er namelijk veel voordelen voor de biologische thuisteler. De voornaamste is dat het bodemleven je wietplanten helpt. Het beschermt, neemt je veel werk uit handen en verzorgt je planten optimaal!

Biologisch wiet kweken is de ideale kweekmethode als je niet helemaal precies op de hoogte bent van alle (voedings)behoeften van wietplanten. Dat komt omdat biologisch wiet kweken gepaard gaat met een actief bodemleven. Dit bodemleven bestaat uit nuttige bacteriën en nuttige schimmels, en zorgt ervoor dat je planten precies genoeg voeding krijgen.

Het bodemleven voedt wietplanten op maat met alles wat ze nodig hebben en meer. Het beschermt ze tegelijk tegen ziektes, plagen en kwaadaardige schimmels. Dat niet alleen want het helpt ook met de vochthuishouding in de bodem, waardoor het water geven vaak ook beter gaat tijdens een biologische kweekronde.

Binnen helemaal 100% biologisch wiet kweken kan overigens niet, omdat een kweek onder kunstlicht per definitie nooit biologisch is. Afgezien daarvan kun je als binnenkweker wel gewoon voor de volle 100% profiteren van de voordelen van een biologische kweek, en je wietplanten laten genieten van een actief bodemleven en organische voeding.

Aarde met een actief bodemleven bevat nuttige bacteriën en nuttige schimmels. Foto: Krisana Antharith, Shutterstock

Biologisch wiet kweken?

Biologisch wiet kweken houdt in dat je wietplanten in biologische aarde groeien, en dat ze alleen organische plantenvoeding krijgen. Deze plantenvoeding bevat alle organische bouwstenen die wietplanten nodig hebben maar zelf niet op kunnen nemen. Daarvoor is de tweede component van de biologische teelt nodig, en dat is het bodemleven.

De bacteriën uit het bodemleven zijn cruciaal voor een biologische kweek. Zij nemen de organische deeltjes uit de voeding en de aarde, en zetten ze om in mineralen die wietplanten kunnen opnemen. Nuttige schimmels in de aarde werken daarbij ook mee. Zij bereiden het wortelstelsel van wietplanten uit met een netwerk van mycelium, dat helpt bij de opname en het vervoer van voedingsstoffen. Tegelijk beschermt het de wortels van wietplanten tegen schadelijke schimmels die bijvoorbeeld wortelrot kunnen veroorzaken.

Omdat het bodemleven de nobele taak van het voeden overneemt, is biologisch wiet kweken vaak wat makkelijker. Als kweker hoef je namelijk niet op de pH-waarde of zuurtegraad te letten, en is het risico op voedingsfouten ook een stuk kleiner. Het bodemleven voedt je planten namelijk helemaal op maat, en helpt ook bij de vochthuishouding. Vaak hoef je zelf alleen nog water te geven, terwijl je planten prachtig groen en gezond blijven!

Water geven is de belangrijkste taak van de biokweker. Foto: Visualistka, Shutterstock

Biologische aarde

Biologisch wiet kweken doe je om te beginnen dus op biologische aarde. Dit kan biologisch rijk-bemeste aarde zijn of een zogeheten biologische lightmix zonder al te veel meststoffen. Biologische aarde bevat alleen organische ingrediënten, en dus geen minerale kunstmestproducten die het bodemleven in gevaar kunnen brengen. Overigens kun je daar best wat perliet aan toevoegen om de aarde wat luchtiger te maken voor je wietplanten.

Let daarnaast op het RHP keurmerk, zodat je aarde alleen die ingrediënten bevat die op de verpakking staan, en bijvoorbeeld geen zware metalen of andere schadelijke stoffen bevat. Het RHP keurmerk garandeert je verder ook dat je aarde vrij is van andere ziekteverwekkers en (onkruid)zaden.

Als je biologische aarde gebruikt dan ben je al halverwege op weg naar een biologische kweek. Als dat biologisch bemeste aarde is dat al een bodemleven bevat hoef je verder eigenlijk niets meer te doen, en kun je volstaan met alleen water geven. Vaak hoef je daar dan pas in de bloeifase wat biologische bloeivoeding aan toe te voegen.

Biologische aarde bevat geen minerale meststoffen maar wel de organische bouwstoffen daarvoor. Foto: Cannabis_Pic

Bodemleven

Veel biologische aarde en compost bevat al een bodemleven, zoals de aarde buiten ook vol met leven zit. Om biologisch wiet te kweken doe je er echter goed aan om de aarde met nuttige bacteriën en schimmels te verrijken. Daardoor weet je zeker dat de aarde de benodigde bacteriën en goede schimmels bevat om de organische deeltjes in de bodem en voeding om te zetten in opneembare meststoffen.

Er bestaan verschillende producten met bodembacteriën en nuttige schimmels om je biologische aarde mee te verrijken. Bactrex van BioTabs is er bijvoorbeeld een, en Terra Aquatica heeft Trikologic om je aarde mee te verrijken. Bio Bizz maakt Microbes en ook met Plagrons Supermix voeg je nuttige bacteriën en schimmels toe. Een goede compostthee bevat overigens ook nuttige bodembacteriën, net als compost zelf.

Biologisch wiet kweken

Bij de organische teelt worden de wortels niet door de kweker, maar door het bodemleven gevoed. Foto: Taigi, Shutterstock

Biologische voeding

Als je een goede biologische aarde of compost gebruikt, en daar een actief bodemleven hebt toegevoegd, dan heb je alleen nog biologische voeding nodig. Gebruik je namelijk minerale plantenvoeding, dan werk je het bodemleven juist tegen! De zouten uit de minerale voeding zijn niet goed voor het bodemleven, en moeten dan ook vermeden worden bij een biologische kweek.

Biologische voeding bevat dan ook geen direct opneembare zouten maar de organische bouwstoffen daarvoor. Het is dan ook niet helder en vaak donker / bruin van kleur en kan ook een beetje stinken. Het organische materiaal uit de voeding moet eerst door het bodemleven worden omgezet en vrijgemaakt, voordat planten het kunnen opnemen.
De afwezigheid van mineralen zorgt er trouwens ook meteen voor dat je niets aan je EC-meter hebt met deze voeding. Een EC-meter meet namelijk de geleidbaarheid (en daarmee de voedingswaarde), en organische deeltjes geleiden niet.

Let er even goed op als je voor biologische voeding gaat shoppen, dat het 100% biologische voeding is bedoeld voor een biologische kweek. Mineralen hebben namelijk ook een biologische oorsprong, en fabrikanten duiden hun minerale voeding soms ook als biologisch aan.

Verder is er tegenwoordig niet alleen biologische plantenvoeding maar ook veganistische biologische plantenvoeding beschikbaar. Dit werkt niet anders dan gewone biologische plantenvoeding, maar betekent simpelweg dat er geen dierlijke producten in de aarde verwerkt zijn. Alle organische deeltjes in de voeding zijn van planten afkomstig. Er zitten dus geen ingrediënten uit de vleesverwerkende industrie in, zoals beendermeel of bloedmeel.

Biologisch voedingswater is donker en niet helder van kleur, en kan een beetje stinken. Foto: Lou Wagstaffe, Shutterstock

Biologisch wiet kweken

Met goede biologische aarde, een bodemleven en biologische plantenvoeding kan het biologisch wiet kweken beginnen. Als je extra nuttige schimmels toevoegt, dan doe je dit aan het begin van je kweek door de aarde. Deze schimmels hoef je doorgaans ook maar één keer toe te voegen, aangezien ze met de wortels van je planten meegroeien.

Vervolgens is biologisch wiet kweken vooral een kwestie van water geven, want het bodemleven doet de rest voor je. Gebruik je een biologische lightmix zonder veel voeding erin, dan dien je ook vanaf het begin biologische groeivoeding te gebruiken. Gebruik je een rijk bemeste biologische aarde, dan kun je dit gedurende de groeifase meestal weglaten. De aarde bevat dan al voldoende organisch materiaal voor de groeifase van je planten; je hoeft dan pas biologische bloeivoeding te geven wanneer de planten in bloei gaan.

Biologisch wiet kweken maakt ook het water geven wat makkelijker. Specifieker zorgt het ervoor dat je wietplanten beter beschermt zijn tegen een natte bodem. Het bodemleven heeft namelijk ook graag een wat nattere aarde, en de nuttige schimmels beschermen de wortels tegen rot en verstikking.

Biologisch wiet kweken wortels

Prachtige witte ‘biowortels’ doen het ook prima als de aarde wat natter is.

De juiste producten

Je ziet het; biologisch wiet kweken is vooral een kwestie van de juiste biologische producten gebruiken. Met een goede biologische aarde en een actief bodemleven met nuttige trichoderma schimmels en bodembacteriën, is jouw taak als kweker voornamelijk water geven.

De pH-waarde hoef je niet te meten, en de EC-waarde van biologisch voedingswater kun je niet meten. Omdat wietplanten op maat gevoed worden door het bodemleven, mag je het spoelen aan het einde van de bloeifase ook overslaan. Je wietplanten zullen prachtig groen worden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je ze te veel of te weinig voeding geeft.

[Openingsfoto: Cannabis_Pic, Shutterstock]
(advertentie)