(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Verschillende kweektechnieken kunnen de productie van een wietplant opvoeren. Ingrepen zoals supercroppen en het snoeien van bladeren bijvoorbeeld. Of het dieven van wietplanten aan het begin van de bloeifase, en zelfs schadelijke UVB straling kan voor een grotere opbrengst zorgen.

Sommige ervaren kwekers experimenteren daarnaast ook met het moedwillig stressen van wietplanten om te zien of ze zo de productie kunnen opvoeren. Dit staat haaks op het idee dat wietplanten met rust gelaten moeten worden voor de beste resultaten. Zonder stress kunnen ze immers al hun tijd en energie steken in de productie van toppen, nietwaar? Maar wat gebeurt er wanneer we ze niet met rust laten?

Met supercroppen zorg je voor stress en veel nieuwe takken waar toppen aan kunnen groeien.

Goede stress?

Het verwijderen van lager aan de plant groeiende bladeren die vergelen is belangrijk. Soms heeft ook het verwijderen van groene bladeren echter een positief effect op de productie van toppen. Gek, want normaal gesproken leveren bladeren energie en wanneer je ze weghaalt zou dat dus een negatieve invloed op de productie van toppen moeten hebben.

Voorbeelden van goede stress zijn:

Kwekers merken op dat zelfs wanneer wietplanten minder wiet produceren als gevolg van het weghalen van bladeren, tegelijkertijd wel meer smaak en een sterkere geur hebben. Dat kán een stress gerelateerd gevolg zijn van een toename van terpenen in de plant. Sommige kwekers beïnvloeden ook de richting waarin hun planten groeien om te zien wat er gebeurt. Ook zetten kwekers hun planten weleens in totale duisternis om te zien of dit meer wiet of meer trichomen of een betere smaak oplevert.

Sommige kwekers experimenteren met ijswater om te zien of hun wietplanten daardoor meer trichomen produceren.

Controversiële vormen van stress voor meer of betere wiet:

Dun lijntje

In de meeste gevallen is er maar een dun lijntje tussen goede stress en slechte stress. Goede stress levert meer wiet, meer THC of een betere smaak of geur op, en slechte stress is contraproductief. Als je genoeg ervaring hebt met kweken en je wel een plant kunt missen, geef zulke ‘low’ of ‘high stress training’ dan een keer een kans. Als je een beginner bent, kun je het beter houden bij het toppen en je wietplanten verder zoveel mogelijk met rust laten. Teveel stress kan er namelijk voor zorgen dat een wietplant helemaal niet gaat bloeien.

[Openingsfoto: Gordon Wheaton, Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)