(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er wordt nogal wat beweert over wiet en seks, maar niet alles daarvan is waar. Mannen zouden er onvruchtbaar van worden, vrouwen zouden er meerdere zinderende hoogtepunten van krijgen. Doen wietrokers het echt vaker? Wat is er waar van deze en andere beweringen over wiet en seks? 

Seks en wiet lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Waarschijnlijk omdat je je na het roken van een joint meer verbonden voelt met je partner en de wereld. Zeker is in ieder geval dat wiet, net als veel andere genotsmiddelen, invloed heeft op seks en de manier waarop je dat beleeft. Zeker is ook dat er zowel waarheden als onwaarheden aan wiet tussen de lakens worden toegeschreven. Wat is waar en wat is onzin?

Onvruchtbaar door wiet

Kun je onvruchtbaar worden als je vaak wiet rookt? Foto: Alexander Mozymov, Shutterstock

Een hardnekkige bewering die tegenstanders van wietconsumptie graag gebruiken. Mannen zouden onvruchtbaar kunnen worden door dagelijks wiet te roken. Maar houdt deze bewering stand in het licht van de wetenschap? Deels. Want wanneer een man veel wiet rookt, kan dat mogelijk een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van zijn sperma. Dit komt echter maar zelden voor, en maakt een man ook niet meteen onvruchtbaar.

De bewering is natuurlijk onderzocht door de wetenschap. De onderzoekers ondervroegen ruim 2000 mannelijke patiënten van 14 vruchtbaarheidsklinieken. Bij mannen met een lagere hoeveelheid aan spermacellen was de kans twee keer zo groot dat de sample in de zomermaanden was ingeleverd. Of als ze jonger dan 30 waren, dat ze dan in de drie maanden ervoor cannabis hadden gebruikt.

De onderzoekers gaven aan dat de kennis van wat de vorm en maat van spermacellen beïnvloed zeer beperkt is. Maar dat mannen die geconfronteerd worden met een slechte diagnose over de zaadkwaliteit, de oorzaak daarvoor vaak zoeken in hun levensstijl.

Wiet roken kan de vruchtbaarheid dus wel degelijk beïnvloeden, maar mannen zeker niet onvruchtbaar maken. De invloed van cannabis op spermacellen is daarnaast ook maar tijdelijk. De kans om slecht sperma te produceren neemt alweer af wanneer de man in kwestie even zes dagen geen wiet rookt. Mocht je kinderen willen maken dat weet je wat je te doen staat. Juist, even zes dagen geen wiet roken.

Seks wordt lekkerder met wiet

Betere seks met een beetje wiet. Foto: Milles Studio, Shutterstock

Jawel, een bewering die we maar wat graag aannemen, maar is het ook waar? Wordt seks echt lekkerder door wiet? Daar zijn wel aanwijzingen voor, maar cannabis kan een vrijpartij ook annuleren wanneer je teveel rookt. Het gelukshormoon anandemide wordt in het lichaam vervangen voor THC wanneer je wiet hebt gebruikt. Hierdoor krijg je meer zin om te knuffelen en voel je je sterker met je partner verbonden.

Hoewel je door een paar haaltjes van een joint, een vrijpartij lekkerder en intenser kunt beleven, kan het er ook voor zorgen dat die vrijpartij helemaal niet doorgaat wanneer je teveel rookt. Onderzoek op muizen heeft aangetoond dat THC het testosterongehalte (hormoon dat het libido verhoogd) een tijdelijke boost kan geven, waarna het testosterongehalte in het bloed drastisch daalt. Hoe meer THC, hoe korter de piek duurde. Niet teveel roken dus als je zin hebt om een lekker potje te rampetampen.

Mannenborsten door wiet

Helaas hebben vrouwen geen last van deze kwaal door wiet. Maar is het waar? Foto: txking, Shutterstock

Je bent er vast weleens van geschrokken, deze bewering dat mannen ‘boobies’ zouden kunnen krijgen van cannabis. Helaas zouden vrouwen er dan weer geen last van hebben. Volgens Mayo Clinics en het Amerikaanse National Institute of Health is regelmatig cannabisgebruik in ieder geval wel een van de oorzaken van mannenborsten. Het effect wordt toegeschreven door de relatie tussen cannabisgebruik en het testosterongehalte in het bloed. De bewering is echter behoorlijk controversieel; als mannen echt borsten zouden krijgen van cannabis, dan zouden we dat na veertig jaar gedogen toch wel in de coffeeshops terugzien denk je niet?

Wietolie maakt vagina’s happy

Van wiet krijg je een blije (en stonede) pruim. Foto: Vladimir Gjorgiev, Shutterstock

Deze is ook leuk, maar is het waar? Het verhaal gaat dat het opwindende gevoel dat cannabis opwekt wanneer je het op en in de vagina aanbrengt, voor het eerst werd ontdekt door wietplukkende hippievrouwen. Onbezonnen als ze zijn liepen de hippiedames poedelnaakt tussen de wietplanten waarbij er natuurlijk ook weleens een topje tegen hun kruis aanschurkte. Het effect daarvan was zo lekker dat de hippies er vaker mee begonnen te experimenteren.

Het effect van cannabis op de vagina is echt. Cannabinoïden worden door de weke huid gemakkelijk opgenomen en zorgen daar voor een plaatselijk effect. Vrouwen die het probeerden beschrijven een warm en tintelend gevoel dat zich vanuit de schaamstreek over het lichaam verspreid, en langdurige hoogtepunten die wel 15 minuten kunnen aanhouden!

In Amerika bestaat er om deze reden zelfs een speciaal glijmiddel met THC erin, genaamd Foria. Het middel is helaas niet in Europa te koop, maar je kunt zelf gemakkelijk een geconcentreerdere wietglijmiddel maken. Het is de moeite zeker waard, want naast de beloofde zinderende hoogtepunten, bieden cannabinoïden mogelijk ook bescherming tegen baarmoederhalskanker.

Je houdt het langer vol met wiet

Met wiet lijkt het toch echt langer te duren… Foto: amixstudio, shutterstock

Wie last heeft van voortijdige ejaculaties, zou het misschien eens met wat wiet moeten proberen. Het lijkt dan in ieder geval nog wat langer te duren, want dat is precies wat er waar is van deze bewering. Niets dus.

Het is onderzocht door de Universiteit van Californië en wat blijkt? Omdat cannabis de tijdsbeleving beïnvloed lijkt een vrijpartij langer te duren. De tijd lijkt langzamer te gaan wanneer je high bent, zodat die 60 seconden toch misschien wel aanvoelen als een kwartier. Maar who cares? Ignorance is bliss, …toch?

[Openingsfoto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock]

 

(advertenties)