- Help, mijn Auto Amnesia Haze krijgt vlekken & vergeelt
- ‘Trichomenfabriek’ Bubba Diesel wordt gesnoeid
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#11)
- Zijn kunstmatige wietzaden de toekomst? Hoe worden ze gemaakt?
- Studie • ‘Beter slapen van wiet gaat niet op bij gezonde mensen’
- Wiet in bed • Betere seks en oplossing voor ‘man-vrouw orgasmekloof’
Wanneer en waarom verpot je een wietplant?
Wietplanten worden in de groeifase doorgaans minstens één keer verpot. Het is natuurlijk ook wel zo handig om kleine zaailingen nog niet meteen in enorme potten te zetten. Toch is dat niet de voornaamste reden waarom wietplanten verpot worden. Verpotten is namelijk ook een van de beste wegen naar een gezond wortelgestel. Maar hoe zit het met stress door verpotten, en wanneer kun je wietplanten het beste verpotten?
Tja, waarom verpotten we wietplanten eigenlijk? Je zou een wietzaadje immers ook meteen in een grote kuip met aarde kunnen zetten, of direct in de volle grond zoals moeder natuur dat doet.
Om te beginnen is het gewoon niet erg praktisch om zaailingen meteen in grote potten te zetten. Ze nemen dan immers meteen veel ruimte in. Maar dat is toch niet de voornaamste reden. Verpotten is namelijk ook een goede manier om een gezond wortelgestel te krijgen, en dit gaat ook op voor autoflowers. Door te verpotten staan wietplanten nooit in een veel te grote container, en een nieuwe pot geeft je plant ook een nieuwe impuls om sneller te groeien.
Waarom verpotten?
Om die vraag te beantwoorden, kunnen we het beste bespreken wat er zou gebeuren als je je wietplanten niet zou verpotten. De wortels van wietplanten groeien van nature namelijk zo ver mogelijk van de stam af. In een grote container betekent dat, dat ze direct naar de wand van de pot groeien.
Het zou leuk zijn als ze zich vervolgens omdraaien en weer naar het midden zouden groeien maar dat doen ze niet. In plaats daarvan groeien ze langs de binnenkant van de pot in rondjes. De rand van de pot raakt dan overbevolkt met wortels, terwijl de binnenkant van de kluit nauwelijks wortels bevat.
Een andere reden waarom je een wietplant beter niet meteen in een grote pot kunt zetten, is omdat dat het bewateren bemoeilijkt. Het grote volume aan aarde neemt namelijk veel te veel water op waardoor de plant gemakkelijk veel te nat komt te staan. In een pot die past bij het formaat van de plant is het veel makkelijker bewateren. Overal waar aarde water opneemt groeien in dat geval ook wortels die dat water weer kunnen opnemen.
Worteltraining
Verpotten is eigenlijk een vorm van training voor je wortels. In iedere pot ontwikkelt de plant een mooie worteldichtheid en als je op tijd verpot hebben de wortels steeds genoeg ruimte om verder te groeien in een nieuwe pot. Uiteindelijk heeft je wietplant een mooie grote pot die van binnen en aan de buitenkant vol zit met gezonde wortels.
Zaailingen groeien bovendien maar langzaam in grote potten. De jonge plantjes steken dan wel veel energie in de aanmaak van lange wortels maar het plantje zelf groeit een stuk langzamer. En als de blaadjes daardoor klein blijven draait de motor van je plant ook op een lager pitje. Kleine blaadjes nemen immers minder licht op. Door per fase een passende pot te gebruiken krijg je een wietplant die sneller groeit en boven en onder de grond beter in balans is.
Verpotten zonder stress
Verpotten hoeft geen stress voor je wietplanten te veroorzaken. Zolang je maar op de juiste manier doet. Ten eerste moet je niet te vroeg en niet te laat verpotten. Verpot je namelijk te vroeg, dan kan de kluit makkelijk uit elkaar vallen en beschadig je de wortels. Verpot je te laat dan gaan de wortels zich aan de binnenwand van de pot verzamelen en verstikken ze elkaar.
Een goede vuistregel is om met een potje van 250 milliliter (formaat koffiebeker) en een ontkiemd zaadje te beginnen. Wanneer de plant van bovenaf gezien ruimschoots over de rand van de pot groeit, en je aan de onderkant wortels uit de drainage gaten ziet, kun je verpotten.
Zet daarvoor de volgende pot alvast klaar en vul hem met aarde. Ga je slechts één keer verpotten, dan kies je nu de gewenste eindpot. Ben je van plan om nog eens te verpotten, dan kies je een tussenmaat, bijvoorbeeld een pot van twee tot vier liter.
Neem vervolgens het plantje en zet die met het kleine potje en al in de aarde in het midden van de nieuwe pot. Druk de aarde lichtjes aan, zodat je een mooie afdruk van het kleine potje creëert als je de pot eruit tilt. Deze afdruk is een exacte pasvorm voor de kluit van je plantje.
TIP! Mocht je zaailing wat te lang zijn, dan kun je de afdruk ook expres wat dieper maken, zodat je plant weer wat korter is. Je kunt zaailingen ingraven tot aan de ronde lobblaadjes, en de steel zal onder de grond vanzelf onderdeel van het wortelgestel worden.
Neem vervolgens je plantje en houd die voorzichtig ondersteboven, terwijl je met je andere hand wat in het potje knijpt. Het plantje komt dan los uit het potje, en past precies in de afdruk die je gemaakt hebt. Geef na het verpotten wat water om de nieuwe wortelgroei te stimuleren.
(advertentie)