(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wietplanten zijn over het algemeen groen, maar kunnen ook hele mooie paarse, roze of zelfs bijna zwarte of nagenoeg rode kleuren laten zien. Prachtig natuurlijk, maar zulke kleuren zijn niet altijd een goed teken. En wie beter dan zadenbedrijf Dutch Passion kan ons uitleggen wanneer paarse of rode stelen genetisch van aard zijn, en wanneer ze op kweekproblemen wijzen?

Meestal hebben wietplanten bij de oogst groene stelen en takken. Maar soms zie je opvallende rode en paarse kleuren verschijnen, en dan wil je vast weten waarom dat gebeurt. Cannabis vertoont vaak rijke kleuren in de bladeren en toppen, maar de stelen kunnen ook verkleuren. Dit kan een gevolg zijn van omgevingsfactoren en/of het gevolg van de genetica. In sommige gevallen kunnen gekleurde stelen echter ook wijzen op mogelijke problemen.

Paarse en rode cannabisstelen

Veel cannabiskwekers zien graag wat kleur in hun planten als de oogst nadert. Toppen met prachtige rode, oranje of paarse tinten zien er simpelweg mooier uit en zijn vaak erg gewild. Cannabisplanten kunnen echter ook kleur produceren in de takken en stelen. Dit kan prachtig zijn om te zien, mooie kleurrijke stengels en takken maken de plant extra aantrekkelijk en verhogen het kweekplezier.

Glueberry-OG-supercropping-technique-big-stem-strong-sturdy-branch(

Als een wietplant verder gezond is, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over deze kleuren. Je kunt er dan gewoon van genieten. Je ziet rode en paars gekleurde stengels bij planten die zijn gekweekt uit autoflowering zadengefeminiseerde zaden of reguliere cannabiszaden. Heel soms kan kleur in de stelen of takken wijzen op mogelijke problemen.

Colour-changes-in-plants-caused-by-light

Lichtintensiteit

Bij blootstelling aan licht kan de wietstengel, die normaal gesproken groen is, andere kleuren ontwikkelen door de natuurlijke pigmenten die in cannabis aanwezig zijn. Doorgaans komen deze kleuren/pigmenten tot uiting in de bladeren en bloemen, maar de stengel en takken kunnen ook een andere kleur aannemen bij blootstelling aan licht. Je kunt prachtige rode, roze, paarse of lila pasteltinten zien. Oplettende kwekers weten dat stelen ook veel terpenen produceren. Probeer maar eens over de stengel te wrijven en ruik dan aan je vingers.

Als je onlangs je wietplant hebt ontbladerd, kan het zijn dat de stelen/takken worden blootgesteld aan meer licht, wat de verkleuring kan veroorzaken. Kwekers die trainingstechnieken voor cannabisplanten gebruiken (zoals LST), zien de stengel soms heel snel verkleuren.

Sugar-Bomb-Punch-cannabis-with-coloured-leaves

Temperatuur

Veel cannabisplanten zullen prachtige herfstkleuren vertonen als reactie op lagere temperaturen naarmate de oogst nadert. Meestal zijn deze kleuren het duidelijkst zichtbaar op de bladeren en in de cannabistoppen. Koele temperaturen zorgen er ook voor dat pigmentatie zichtbaar wordt in de stengel en takken.

Sommige kwekers verlagen zelfs opzettelijk de temperatuur in de kweekruimte tijdens de late bloei om meer kleur in de plant te krijgen. In de hoop dat dit de bag appeal en de potentiële oogstwaarde zal verbeteren.

Een goede methode om dit voor elkaar te krijgen is om ijs rond de stengel te leggen in de late bloei. Ervaren kwekers weten dat temperatuurverlaging echter ook bepaalde risico’s met zich meebrengt; als je de temperatuur te veel verlaagt kun je ook de groei of het metabolisme van de planten aantasten.

Budrot-and-fungi-Fusarium

Stress

Als je cannabisplant verder gezond is en goed groeit, mag je rustig genieten van de gekleurde stengels en takken. Soms kan de plant verkleuren door stress, en dan is het belangrijk om dit op tijd te identificeren. Bij zaailingen kan de schimmel fusarium bruine stengels veroorzaken waardoor de plant inzakt en afsterft. Bij volwassen planten kan botrytis (toprot/grauwe schimmel) ook donkere kleuren op de plant veroorzaken. Dit zijn symptomen van een ernstige ziekte waar je zo snel mogelijk iets aan moet doen.

Voedingstekort

Een tekort aan voedingsstoffen kan een scala aan problemen veroorzaken waaronder vergeling (of bruine/donkere verkleuring) van de bladeren en stengel. Een tekort aan fosfor kan ervoor zorgen dat de plant bruine bladeren en soms een rood/paarse stengel krijgt. Voor de ervaren kweker is het meestal duidelijk te zien wanneer een plant een tekort aan voedingsstoffen heeft.

Gewoonlijk kan de kweker met enige ervaring het verschil zien tussen een gezonde plant met natuurlijke kleuren op de stelen/takken en een ongezonde plant die allerlei problemen heeft.

Ph-issues-in-cannabis-plants

pH-waarde

Cannabis geeft over het algemeen de voorkeur aan een licht zure pH-waarde. Kwekers die in aarde/compost kweken, maken zich meestal niet zo druk over de pH-waardes, maar behalen toch vaak de beste resultaten met een pH-waarde van rond de 6,5. Kwekers die werken met hydroponische technieken gebruiken liever pH-waardes die rond de 5,6 – 5,8 liggen. Als de pH-waarde daar te ver van afwijkt, kan de groeisnelheid en de kleur van de plant worden beïnvloed.

Een ervaren kweker beschikt vaak over pH-meters om de zuurgraad/alkaliteit van de voeding te controleren. Let wel: pH-meters blijven niet eeuwig werken en kunnen foutieve metingen geven, wat rampzalige gevolgen kan hebben als je je pH-meter nooit controleert of kalibreert. Regelmatige (her)kalibratie van je pH- (en EC-) meter is dus essentieel.

Purple-red-stems-on-cannabis-plants

Wanneer zijn rode stengels normaal?

Als je je kweekruimte goed onder controle hebt, zijn rode of paarse cannabisstelen waarschijnlijk eerder het resultaat van de genetica en/of omgevingsomstandigheden dan van iets ernstigers. Ervaren kwekers zien meestal gemakkelijk het verschil tussen een gezonde plant met natuurlijke pigmentatie en een ongezonde plant die worstelt met andere problemen.

Als je graag extra kleur in je kweekruimte ziet, ben je niet de enige! Veel kwekers gaan graag voor de extra aantrekkingskracht van een met kleur gevulde kweekruimte. Houd jij daar ook van? Dan moet je misschien eens kijken naar wietzaden die bijzonder gevoelig zijn voor rode en paarse pigmentatie.

De ‘Blue Familie’-wietzaden (genetisch verwant aan Blueberry) staan bekend om hun rijke kleuren. Auto Blackberry KushBlueberryAuto Blueberry en Blue Auto Mazar zijn allemaal perfect voor kwekers die van kleur houden. Dat geldt ook voor sommige wietzaden voor buiten, zoals Purple #1ShamanFrisian Dew en andere leden van de ‘Dutch Outdoor’-zadencollectie.

Strawberry Cough showing amazing fall colours

Kweek zelf ook kleurrijke cannabis

Als je dol bent op de prachtige paarse en rode stelen van cannabis, ben je bij Dutch Passion aan het goede adres! Veel kwekers houden van kleur en daarom heeft Dutch Passion alle prachtig gekleurde cannabisgenetica zorgvuldig gebundeld in de collectie Paarse wiet-zaden. Dit zijn perfecte cannabiszaden als je op zoek bent naar wat extra kleur, bag appeal en kwaliteit bij je volgende oogst!

(advertentie)