(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De lekkerste wiet, het meeste wiet, de sterkste wiet en de mooiste wiet. Gelukkig hoef je als kweker niet echt te kiezen want als het om wiet gaat, gaan schoonheid, smaak, potentie en kwantiteit allemaal samen. Toch richten we ons vandaag uitsluitend op bag appeal. Dus kweek gewoon je mooiste wiet, dan komt het met de rest ook wel goed.

Er is niets mis met schoonheid als het op wiet kweken aankomt. Een prachtige top is doorgaans namelijk ook een dikke en een potente top met veel smaak. Loop de kenmerken van bag appeal oftewel een top die aantrekkelijk is maar eens na. Wiet die alszodanig bestempeld kan worden heeft als het goed is een dikke laag witte trichomen, is compact en niet zuinig van formaat. En daarmee dus ook sterk van smaak en effect.

Wiet met een kleurtje

Afgezien van de algemene kenmerken die we hierboven noemen, heeft wiet met een bijzonder kleurtje een streepje voor als het om uiterlijk gaat. Kleur is wat dat betreft eigenlijk het enige kenmerk dat je wiet niet per se sterker of zwaarder of meer algemeen ‘beter’ maakt. Maar dat gekleurde wiet mooier is valt toch eigenlijk niet te ontkennen.

Gekleurde wiet kweek je met gekleurde wietsoorten, let er op dat ook de toppen kleuren. Soms worden alleen de bladeren paars en blijven de toppen gewoon groen. De mooie paarse bloeiharen van deze top zullen helaas ook gewoon bruin worden als ze drogen. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Om wiet met een andere kleur dan groen te kweken, is het voornaamste dat je een wietsoort kiest die bekend staat voor haar kleur. De kleur van wiet ligt namelijk voor het grootste deel vast in de genen. Let daarbij ook op de toppen, want bij veel gekleurde wietsoorten blijven de toppen zelf gewoon groen.

Als je een mooie gekleurde wietsoort hebt gevonden, dan kun je de kleur sterker naar voren brengen door de temperatuur in de laatste weken ’s nachts omlaag te brengen. Bij sommige wietsoorten kun je de kleur ook stimuleren met de pH-waarde. Helaas is het niet bekend welke soorten dit precies zijn, en welke pH-waarde de kleur stimuleert. Je zou met de pH-waarde kunnen experimenteren, maar hou die wel binnen de juiste waardes (tussen 5,5 en 6,5) want anders kan je plant de voeding niet goed opnemen. En daar wordt je wiet zeker niet mooier van!

Compacte toppen

Mooie wiet moet ook gewoon lekker hard en compact zijn, en natuurlijk wil je ook graag dikke toppen met veel gewicht. Dit heeft voornamelijk te maken met de kweeklamp die je gebruikt, en de temperatuur tijdens de bloeifase. Laat het in de bloeifase vooral niet te warm worden (maximaal 27 graden) als je compacte wiettoppen wil kweken.

Compacte wiet is mooie wiet, zorg voor voldoende kweeklicht en hou de temperatuur onder controle. Foto: MWesselPhoto, Shutterstock

Hitte zorgt er namelijk voor dat de internodes in de toppen wat strekken, waardoor de toppen zelf luchtig kunnen worden. Dit is ook een van de redens dat LED kweeklampen doorgaans compactere toppen opleveren dan HPS kweeklampen, die meer warmte uitstralen. Daarnaast hebben veel LED kweeklampen een completer lichtspectrum, wat de ontwikkeling van harde toppen stimuleert. Let er wel op dat je een degelijke LED kweeklamp koopt, want er zit helaas een hoop kaf tussen het koren.

Plakkerige wiet is ook mooier

Zorg ook vooral voor een veelheid aan trichomen op je wiet, want die maken een wiettop niet alleen veel mooier maar ook sterker qua effect, lekkerder qua smaak en geur. Trichomen zijn uiteindelijk misschien wel het belangrijkste van je hele wietplant. In de trichomen zitten namelijk niet alleen alle werkzame stoffen (cannabinoïden) zoals THC en CBD maar ook alle geur- en smaakstoffen (terpenen). Bovendien wegen trichomen relatief zwaar. Kortom, zorg voor meer trichomen en je wiet wordt mooier, zwaarder, lekkerder en potenter!

Wat is er mooier dan een dikke witte laag trichomen op je wiet? Foto: pancakenap420, Shutterstock

De hoeveelheid trichomen op je wiet zijn net als de kleur, voornamelijk genetisch bepaald. Sommige wietsoorten hebben eenmaal meer trichomen dan anderen. Let bij het kiezen voor trichomen voornamelijk op de potentie in de beschrijving, of het THC-percentage. Hoe hoger het THC- of CBD-percentage, des te meer trichomen de wietsoort van nature aanmaakt. Witte wietsoorten staan bekend om hun gulle laag trichomen, en ook veel nieuwe Amerikaanse wietsoorten produceren veel en dikke trichomen. De wietsoort Gorilla Glue is er zelfs naar vernoemd!

Daarnaast kun je de productie van trichomen (en toppen) stimuleren door in de bloeifase op het juiste moment een goede PK-booster te gebruiken. Hoe beter je in de bloeifase aan de voedingsbehoefte kunt voldoen, hoe beter de toppen zich kunnen ontwikkelen, en hoe meer trichomen. Ook is bekend dat UVB licht de productie van trichomen stimuleert. Dit komt omdat de plakkende kristallen als een soort zonnebrand gebruikt worden, om de zaadhulsjes in de toppen te beschermen. Speciaal voor dit doel zijn er tegenwoordig UVB lampen te koop. Tevens bevatten sommige LED kweeklampen inmiddels UVB diodes om de trichoomproductie op te voeren.

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertentie)