(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De nieuwste en tegenwoordig meest gebruikte LED kweeklampen stralen een full-spectrum licht uit. Toch kunnen wietplanten ook op dit brede lichtspectrum wel een aanvulling gebruiken. Rood en ver-rood licht zorgt bijvoorbeeld voor floral induction en het Emerson effect, en UV licht kan voor meer trichomen zorgen.

Thuiskwekers zijn altijd op zoek geweest naar manieren om meer wiet te kunnen kweken. Met de komst van efficiënte full spectrum LED’s is een gram wiet per Watt (aan energieverbruik voor licht) voor de meeste kwekers echter haalbaar geworden. Valt er dan niets meer te verbeteren? Jazeker wel want aanvullend licht kan het verschil maken tussen een goede en een geweldige oogst.

Full spectrum LED kweken

Full spectrum LED kweeklampen zijn geweldig! Ze zijn veilig en verkrijgbaar in diverse wattages voor kweekruimtes groot en klein. De LED diodes zijn van uitstekende kwaliteit en de zogeheten LED boards en bars worden ook steeds betaalbaarder. Ze maken opbrengsten tot een gram per Watt voor iedereen haalbaar. Dat niet alleen maar de wiet die je onder een moderne LED kweekt is van hoge kwaliteit en kogelhard.

Toch zijn zelfs de nieuwste LED kweeklampen niet perfect. Ze zijn ontworpen om een gehele kweek te kunnen gebruiken, dus niet alleen tijdens de groeifase maar ook om onder te kunnen bloeien. Het lichtspectrum is dan ook een compromis tussen het optimale groei- en bloeilicht. Aanvullend licht geef je bij full spectrum LED’s dan ook vooral tijdens de bloeifase, voor een maximale ontwikkeling van trichomen, terpenen en THC.

Het resultaat van floral induction en het Emerson effect van Test@ment met de rood/ver-rood Josephine LED van Rubol.

Rood en ver-rood licht

Veel full spectrum LED’s hebben al enkele rode en misschien ook ver-rode diodes, en dat is niet voor niets. Wanneer wietplanten namelijk rood licht (660nm) en ver-rood licht (730nm) krijgen, dan zal de fotosynthese dankzij het Emerson effect efficiënter verlopen. Het Emerson effect is vernoemd naar Robert Emerson, die het effect al in 1957 ontdekte.

Emerson effect

Emerson ontdekte dat licht met een golflengte van 660 en 730 nm ervoor zorgt dat de fotosynthese sneller verloopt, dan de twee golflengtes afzonderlijk bij elkaar opgeteld zouden verzorgen. Dit heeft te maken met de werking van fotosynthese in het bladgroen, een proces dat in twee stappen verloopt. Bladgroenkorrel 1 neemt bijvoorbeeld rood licht op in een elektron, waarna het elektron wordt doorgegeven aan bladgroenkorrel 2. Deze neemt ver-rood licht op in hetzelfde elektron en voltooit de cyclus. Omdat de processen samenwerken, verloopt de fotosynthese veel sneller wanneer je planten tegelijk blootstelt aan zowel rood als ver-rood licht.

Sneller in bloei

Rood en ver-rood licht helpt ook om de bloeifase eerder op gang te brengen. Een proces dat dankzij bloeihormonen in gang wordt gezet. Bloeihormonen worden alleen tijdens de donkere uren aangemaakt, vandaar dat er langere nachten voor nodig zijn. Door de langere donkere periode (12 uur in plaats van 6 uur) worden genoeg bloei-hormonen aangemaakt, en zal de plant gaan bloeien. Met ver-rood licht kunnen we dit systeem van moeder natuur binnen nóg beter nabootsen, waardoor de bloei eerder begint.

Je moet weten dat de aanmaak van de bloeihormonen bij wietplanten worden opgewekt door lichtgevoelige cellen die fytochromen genoemd worden. Deze cellen zijn ’s nachts inactief en overdag actief.

Als het licht aan het einde van de dag uitgaat, duurt het echter ongeveer twee uur voordat deze cellen inactief worden, en is de staat van de cellen dus eigenlijk maar 10 uur inactief. Wanneer je de lichte periode echter afsluit met een kwartiertje waarin de plant alleen (rood en) ver-rood licht krijgen, dan schakelen de cellen in 15 minuten van actief naar inactief. Veel sneller dus, waardoor de inactieve staat niet 10 uur maar de volle 12 uur duurt. Hierdoor kunnen de planten dus meer bloei-hormonen aanmaken, en zullen ze eerder in bloei gaan.

UV-licht

UV licht heeft een golflengte tussen de 280 en 400 nanometer en stimuleert de aanmaak van THC bij wietplanten. Dit hebben onderzoekers ontdekt omdat wietplanten die hoog in de bergen groeiden (en waar ze dus ook meer UV licht opvingen) een hoger THC gehalte hadden. Later is dit door onderzoek bevestigd. Men vermoedt dan ook dat wietplanten onder andere THC aanmaken om zich tegen UV-licht te beschermen.

Als je UVA en UVB licht aan je LED kweeklamp wil toevoegen voor een hogere THC-productie, dan hoef je dat slechts twee weken te doen. Alleen in de laatste twee weken van de bloeifase om precies te zijn, want dan wordt de meeste THC gevormd en gaan de trichomen van helder naar melkachtig wit. Er zijn helaas niet veel UV kweeklampen beschikbaar voor platen maar Secret Jardin maakt zowel LED balken met UV licht (365 nm) als balken met infrarood (ver-rood) licht (730 nm) (zie afbeelding hierboven). De 50 Watt rood en ver-rood COB LED’s van Rubol (Josephine) zijn een goede aanvullende bron van rood en ver-rood licht.

(advertentie)