(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook zo’n grote liefhebber van mooie paarse en roze getinte wiet? Wij ook, want gekleurde toppen zijn een lust voor het oog, én dragen bij aan de smaakbeleving! Als je wil weten hoe je zelf ook wiet kweekt met de meest briljante paarse kleuren, lees dan verder want we leggen je uit hoe dat in zijn werk gaat. 

Paarse wiet is prachtige wiet en bovendien zijn paarse wietsoorten ook vaak erg potent. Purple Haze is waarschijnlijk de meest bekende paarse wietsoort en en wekt een krachtig narcotisch effect op. Blueberry is een heerlijke fruitige paarse wiet die veelvuldig gebruikt wordt om nieuwe wietsoorten mee te kruisen.

Hoe krijgt wiet een paarse kleur?

Om te beginnen is het zo dat niet alle wietsoorten paars worden. Om de mooiste paars gekleurde toppen te ontwikkelen moet een wietsoort genoeg anthocyanen bevatten. Anthocyanen zijn de paarse kleurstoffen, en niet alle wietsoorten hebben genoeg van deze anthocyanen om een zichtbare paarse kleur te krijgen. Wie paarse wiet wil kweken zal dus moeten beginnen met de juiste soort. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een kort lijstje met prachtige paarse soorten voor je gemaakt.

Anthocyanen geven wiet een paarse kleur, net als deze bosbessen en andere plantensoorten. Foto: HUIZENG, Shutterstock

Als je een mooie paarse soort te pakken hebt, zul je zien dat deze tijdens de groeifase gewoon groen is. Dit komt omdat het groene pigment in het chlorofyl de anthocyanen verbergen. De paarse kleur wordt pas in de late fase van de bloei zichtbaar, wanneer het bladgroen afgebroken wordt en het paars de overhand krijgt.

Koude nachten

Sommige wietsoorten worden van zichzelf al paars, bij andere soorten moet je er in de bloeifase voor zorgen dat de temperatuur ’s nachts flink daalt. Ongeveer tot onder de 10 graden Celsius. In de laatste twee weken zul je zien dat je toppen mooi paars kleuren. Let er wel op dat het verschil tussen dag- en nachttemperaturen niet té hoog wordt, want dat zou weer problemen kunnen opleveren met achterblijvende groei.

Groene bladeren, paarse toppen, jammie! Foto: Danaan, Shutterstock

Direct licht en pH-waarde

Voor mooie paarse wiet is de genetica verreweg het belangrijkste. Daarna komt de temperatuur aan het einde van de bloeifase. Maar ook sterk en direct licht op toppen en de zuurtegraad bij de wortels lijkt invloed te hebben op de kleur van wiettoppen.

Soms kleuren toppen paars als gevolg van krachtig licht dat direct op de toppen schijnt. De reden waarom is niet helemaal bekend maar het zou zo kunnen  zijn dat de anthocyanen de plant beschermen tegen het krachtige licht. Als een soort zonnebrand crème voor wietplanten zeg maar.

Ook de zuurtegraad zou een paarse kleur mogelijk kunnen stimuleren. Dat is in ieder geval bij een hoop andere plantensoorten zo. Hortensia’s bijvoorbeeld, worden blauw in zure aarde maar kunnen roze worden naarmate de aarde minder zuur is. Ook bij wietplanten zeggen kwekers soms paarse kleuren te zien als gevolg van een verandering in pH-waarde van de wortelomgeving.

Genetica bepaalt voor het grootste deel de kleur van wiettoppen. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Helaas weten we niet precies welke wietsoorten, qua kleur gevoelig zijn voor de zuurtegraad maar je zou het kunnen uitproberen. Kweek je verschillende planten van éénzelfde soort, dan kun je experimenteren met de zuurtegraad om te zien of dat een effect heeft op de kleur van je planten. Maar niet teveel experimenteren want je moet wietplanten in de eerste plaats natuurlijk gezond houden!

Anthocyanen ook medicinaal

Anthocyanen geven niet alleen wiet, maar allerlei plantensoorten een mooie paarse kleur. Maar ze hebben ook een belangrijke medicinale waarde. Zo is het bekend dat anthocyanen krachtige antioxidanten zijn. Men denkt dat ze ook pijnstillende, ontstekingsremmende en neuroprotectieve eigenschappen hebben, zoals je in deze publicatie kunt lezen. Een dieet dat rijk aan anthocyanen is zou chronische welvaartsziekten kunnen verminderen en een algeheel verbeterde gezondheid en betere prestaties bij mensen kunnen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan bramen, frambozen, gojibessen, blauwe bessen, cranberry’s en bloedsinaasappelen.

[Openingsfoto: Mitch M, Shutterstock]
(advertentie)