(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
goede wiet

Zelf gekweekte of gekochte wiet kunnen beoordelen is een waardevolle vaardigheid. Niet alleen de geur en het uiterlijk is immers van belang, maar ook de genetica, de manier waarop het is gekweekt en natuurlijk de uiteindelijke effecten. Kortom: praktische tips om kwalitatief goede wiet te herkennen. 

De kwaliteit van cannabis wordt niet altijd hetzelfde beoordeeld, zo blijkt. Onderzoekers Angus Bancroft & Peter Reid ontdekten namelijk dat er geen duidelijke manier is om de kwaliteit van substanties te definiëren. Het simpelweg niet verontreinigd zijn met chemicaliën is voor de een al kwaliteit. Voor sommigen is de potentie van primair belang. Betrouwbaarheid en de voorspelbaarheid van effecten zijn weer voor anderen de beste manier om kwaliteit te herkennen. Een eenduidig keurmerk zal er dus voorlopig nog niet komen. Des te belangrijker om zelf een oordeel te kunnen vellen.

Een eenduidig keurmerk zal er voorlopig nog niet komen

Geen zuivere  koffie  wiet

De zuiverheid van cannabis is altijd een zeer belangrijk aspect. Niemand wil immers cannabis met zware metalen, restanten van pesticiden of opzettelijk toegevoegde stoffen om de geur of het uiterlijk van cannabis te versterken. Overgebleven pesticiden en fungiciden in cannabis zijn een van de grootste zorgen voor cannabisgebruikers. Deze studie toont aan dat pesticiden gemakkelijk gevonden kunnen worden in een laboratoriumanalyse. Pesticiden zijn zorgwekkend voor wietrokers, omdat de giftigheid van die stoffen wordt versterkt door verbranding tijdens het roken.

Kwekers besteden uren aan het onderzoeken van de genetica die ze willen kweken. Velen zullen – als ze eenmaal een favoriet hebben gevonden – cannabis zaden van dezelfde soort blijven gebruiken. Niet iedere kweker is even bezorgd over zaken als zuiverheid, als de potentie maar voldoet. Ze zullen de beste gefeminiseerde cannabis zaden kiezen voor de hoogste THC-niveaus. Commerciële telers kiezen vaak voor een kwaliteitsvariëteit die makkelijk en snel kan worden gekweekt met grote opbrengsten en acceptabele toppen. Omdat de perceptie van kwaliteit zo kan verschillen, bekijken we alle factoren zorgvuldig, te beginnen met de wietzaadjes.

zelf kweken

Kwalitatief goede wietzaden

Of je nu autoflower of gefeminiseerde wietzaden kweekt, zorgvuldig onderzoek naar genetica die bij je behoeften past is belangrijk. Heb je een voorkeur voor indica of sativa? Reageer je het beste op een THC-rijke variëteit of een soort met wat extra CBD? Probeer eventueel een paar verschillende soorten te kweken en beoordeel dan wat het beste voor je werkt. Doe online onderzoek en kies voor betrouwbare, innovatieve en succesvolle zadenproducenten.

Een andere overweging voor de kweker, is om het genetisch potentieel van de zaden te combineren met de beste omgevingscondities. Kweekruimte-upgrades zoals LED kweeklampen kunnen een aanzienlijke verbetering van het uiteindelijke terpeen- en cannabinoïden-gehalte opleveren. LED By Passion, het zusterbedrijf van Dutch Passion, is Europees distributeur van enkele van ’s werelds beste LED kweeklicht-merken.

Doe online onderzoek en kies voor betrouwbare, innovatieve en succesvolle zadenproducenten

Het terpeen- en cannabinoïden-gehalte verhogen kan echter ook via correct gebruik van voeding, geoptimaliseerde temperatuur en luchtvochtigheid. Wat in ieder geval bepalend is voor de kwaliteit is de ervaring van de kweker, en de mate van optimalisering van de kweekruimte. Dat is de reden waarom veel kenners liever hun eigen wiet kweken dan kopen. Zelfs in Nederland, waar cannabis legaal verkrijgbaar is.

Het cannabis effect

Soms wordt de kwaliteit van wiet uitsluitend beoordeeld aan de hand van het effect na het verdampen, eten of roken. Er wordt hierbij uitgegaan van veilig gekweekte cannabis, vrij van verontreinigingen, pesticiden, schimmels etc. De meeste (maar lang niet alle) cannabis wordt veilig gekweekt. Het kan echter niet worden gegarandeerd dat alle wiet volgens de hoogste normen wordt geproduceerd.

Een onderzoek naar kweekgewoontes in Scandinavië toont aan dat bezorgdheid over verontreinigingen en lage kwaliteit, mensen aanmoedigt om zelf goede wiet te kweken. In gebieden met legale verkoop, zoals in de VS, zijn er meerdere opvallende terugroepacties geweest van verontreinigde toppen en edibles. Deze producten waren ondanks mogelijk plezierige effecten, niet zo veilig als verondersteld. Dat is nogmaals de exacte reden waarom veel mensen liever hun eigen wiet (biologisch) kweken.

goede wiet

Goede wiet in de kweekruimte

De meeste wietkwekers doen hun uiterste best om een veilige werkomgeving in stand te houden, die de beste en schoonste cannabis produceert. Minder goed geïnformeerde of minder ethische kwekers zullen echter de kantjes eraf lopen om meer te verdienen. Wietplanten worden dan bijvoorbeeld te vroeg geoogst vanwege de commerciële druk om de volgende kweek te beginnen. Anderen besproeien de planten met chemicaliën om het gewas er extra potent uit te laten zien.

Soms worden er zelfs gevaarlijke synthetische cannabinoïden op gespoten om de potentie te verhogen. Andere problemen zijn schimmel- en bacteriële besmetting, onnauwkeurige metingen van cannabinoïden, de aanwezigheid van pesticiden en zelfs verontreiniging met zware metalen.

Alle waar naar zijn geld?

Als je een coffeeshop in Nederland, een dispensary in Noord-Amerika of een cannabis social club in Spanje bezoekt, zie je verschillende prijzen. Meestal heeft de verkoper wel een goed idee van de beste kwaliteit. Wellicht hebben ze een professionele laboratoriumanalyse laten uitvoeren op de toppen en hebben ze dat onderbouwd met rooktesten. Vaak, maar zeker niet altijd, zijn de duurdere toppen de betere. Maar dat betekent niet dat elke dure soort die je koopt geweldig zal zijn. Het betekent ook niet dat een bepaalde soort de hoofdprijs waard is. Soms biedt een middenklasse of zelfs laaggeprijsde wietsoort meer waar voor je geld, en een zeer aangename ervaring!

goede wiet

Uiterlijk en geur

Sommige cannabisliefhebbers beweren dat ze door eenvoudig visueel onderzoek in combinatie met de geur, kunnen bepalen welke soort het sterkst is. In deze studie is het verband tussen geur en de waargenomen kwaliteit nauwkeurig onderzocht. In de praktijk is dit verband zeer moeilijk te bewijzen en komt het snel op giswerk aan.

Visueel zijn mensen vaak op zoek naar een harsrijke coating op de toppen en een rijk aroma dat kan suggereren dat de toppen goed gekweekt en gecured zijn. Dit is echter een onbetrouwbare manier om de potentie te bepalen. Veel CBD-rijke soorten met weinig of geen THC kunnen bijvoorbeeld ook een visuele/geur-inspectie doorstaan.

Zelfs in gebieden met legale cannabis heeft niet iedereen vertrouwen in de veiligheid en kwaliteit van cannabis, en heeft zelf kweken de voorkeur

Waar cannabis legaal wordt verkocht, is een officiële laboratoriumanalyse vaak een welkome manier om de koper gerust te stellen over de echte samenstelling en het cannabinoïden-gehalte van een soort. Helaas kunnen zelfs de laboratoria niet altijd worden vertrouwd om accurate informatie te verstrekken. Zelfs in gebieden in de VS met legale cannabis heeft niet iedereen vertrouwen in de veiligheid en kwaliteit van hun cannabis en heeft zelf kweken ook de voorkeur. De term dirty cannabis wordt soms gebruikt om cannabis van onbekende oorsprong en verdachte zuiverheid te beschrijven.

Oogsttijd vs. wietkwaliteit

Sommige kwekers hebben specifieke richtlijnen voor het oogsten van goede wiet. Na vele jaren van kweken ontwikkelen mensen vaak een voorkeur voor het oogstmoment. Meestal is dit gebaseerd op de verhouding tussen de amberkleurige, heldere en troebele trichomen. Als je van wiet houdt met een zwaar couch-lock effect zou je bijvoorbeeld kunnen oogsten wanneer de trichomen veranderen van troebel naar overwegend amberkleurig.

goede wiet

Bij zelf kweken kan je de oogsttijd kiezen die bij je past. Een ander aspect van de kweek dat van invloed kan zijn op het uiteindelijke effect, is het doorspoelen van het kweekmedium. Het spoelen met zuiver water van het kweekmedium en de plantenweefsels, gedurende de laatste 10 dagen, zorgt voor minder chlorofyl in je eindproduct. Als je het goed doet, zou volgens sommige gebruikers de damp/rook milder en minder irriterend voor de keel zijn. Dit verbetert de kwaliteit en het genot. Een van de klachten over cannabis in legale landen is dat deze niet goed is gespoeld. Ook hier geldt dat veel serieuze cannabisgebruikers er de voorkeur aan geven om zelf te kweken om elke stap van hun cannabiskweek te kunnen controleren.

Het effect van curen

Het heeft geen zin om de beste wietzaden, de beste kweekruimte en oogstmoment te kiezen als de toppen vervolgens niet goed gedroogd en gecured worden. Hier zijn er geen vaste regels. Veel hangt af van temperatuur en luchtvochtigheid, en je zal het in de praktijk moeten ondervinden.

Een hoop mensen knippen hun planten in stukken, verwijderen de bladeren en laten ze drogen in een kweektent. De meeste mensen laten de planten een paar dagen drogen. De toppen worden dan soms verwijderd en nog een paar dagen langzaam gedroogd in papieren zakken. Dit kan het drogen vertragen, waardoor je meer controle hebt.

goede wiet

De toppen worden in potjes geplaatst zodra ze droog genoeg zijn en worden vaak enkele weken met rust gelaten om de smaak en de geur goed naar boven te brengen. Voor de cannabiskenner is het meestal een goede balans tussen het overdrogen en het onderdrogen van de toppen. De potten kunnen dagelijks geopend worden om overtollig vocht te laten ontsnappen.

Als wiettoppen te droog zijn, gaat veel van de smaak verloren, samen met een hoop terpenen en een deel van het effect. Als toppen niet droog genoeg zijn, zie je de gevreesde schimmel en het verrotten van de toppen. Gekochte wiet – legaal of niet – heeft meestal niet de gegarandeerde kweek-, oogst- en cure-condities als die je zelf kunt verzorgen. Dit is nog een belangrijke reden waarom zoveel mensen graag hun eigen cannabis kweken uit gefeminiseerde of autoflower zaden.

[Dit artikel verscheen eerder op het blog van Dutch-Passion.com]
(advertentie)