(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Kweek je netjes zoals het hoort vijf planten in je tuin of tent, en wil je uiteindelijk ook een mooi veldje met dikke buds overhouden dan kun je er eigenlijk niet omheen. Je zult je planten moeten trainen, en toppen dan wel fimmen is daarbij wel het minste. Dus wat wordt het, toppen of fimmen?

Toppen, maar ook fimmen zijn zeer gemakkelijk uit te voeren kweektechnieken die ervoor zorgen dat wietplanten meer vertakkingen aanmaken. Door te toppen en/of te fimmen ontwikkelen wietplanten zich meer in de breedte en groeien er uiteindelijk ook meer buds aan de wietplant in kwestie. Maar ga nou niet meteen als een dolle alle toppen uit je wietplant knippen, want hoewel het voor méér toppen zorgt, zullen die wel wat kleiner worden dan wanneer je één enkele hoofdtop kweekt. Het uiteindelijke oogstgewicht wordt er wel hoger door, mits je je plant de tijd geeft om van het toppen/fimmen te herstellen en bij te groeien.

Wat is eigenlijk het verschil?

Het verschil tussen toppen en fimmen zit ‘m in de plaats waar je een groeischeut afknipt. Toppen wordt al heel lang gedaan en niet alleen door wietkwekers, het is een gegarandeerde manier om meer vertakkingen te krijgen aan planten. Door het topje net boven een node (waar de zijtakken vandaan groeien) weg te knippen, zullen de twee zijtakken automatisch veranderen in hoofdtoppen. In plaats van één hoofdtop heb je er nu twee. De takken die iets lager aan de plant groeien krijgen door het toppen en de hersteltijd daarvan, trouwens ook de kans om op gelijke hoogte te komen met het bovenste bladerdek.

Bij toppen verwijder je de hele groeischeut en bij fimmen slechts een deel van het groeipuntje. Foto: picturepartners, Shutterstock.com 

Fuck I Missed!

Fimmen lijkt op toppen, maar omdat je niet de hele top verwijdert, zorgt het fimmen voor minder stress bij de plant. Verder laat je bij het fimmen de beginselen van twee nieuwe zijtakken in de plant zitten waardoor je in plaats van twee nieuwe toppen, vier nieuwe toppen krijgt. Fimmen is per ongeluk ontstaan toen iemand wilde toppen maar daarbij mis knipte. De letters FIM staan dan ook voor ‘Fuck I Missed’. Het formaat van het stukje dat je bij het fimmen weghaalt is eigenlijk maar heel klein. Je kunt daardoor het beste geen schaar gebruiken, maar gewoon een stukje wegknijpen tussen je duimnagel en je wijsvinger. Kijk maar eens op het plaatje hieronder van een net gefimde wietplant.

fimmen

Een pas gefimde wietplant. De twee scheuten onder het topje, en de twee scheuten in het topje zullen uitgroeien tot vier nieuwe toppen.

Wanneer je wietplant een stuk of 3, 4 nodes heeft kun je haar voor het eerst gaan fimmen. Je zult zien dat het herstel een stuk sneller gaat dan bij het toppen. Is de plant eenmaal hersteld dan kun je haar eventueel nog eens fimmen of toppen. Maar maak het niet te gek want al die toppen moeten natuurlijk nog wel kunnen uitgroeien een zeker formaat om enigszins mooie wiettoppen over te houden.

Wanneer toppen of fimmen?

Toppen en fimmen zijn beide goede en gemakkelijke methoden om het aantal toppen van een wietplant te vermeerderen. Kweek je autoflowers dan wordt over het algemeen aangeraden die niet te toppen vanwege hun vaste kweekcyclus. Maar omdat fimmen zo weinig stress en hersteltijd oplevert zou je dat met autoflowers wel kunnen overwegen, zeker de groter wordende autoflower-wietsoorten mogen best gefimd worden. Kweek je in een sea of green met veel wietplanten, dan wil je eigenlijk zo snel mogelijk bloeien en ga je voor vele kleine plantjes. In dat geval zou je niet moeten toppen of fimmen maar de hoofdtoppen in tact moeten laten. Wil je echter met een klein aantal planten een kweekruimte vullen, dan is het wel een goed idee om de technieken toe te passen, je planten groeien meer in de breedte. Wanneer je aan het begin van de bloeifase dan ook nog eens gaat dieven, haal je helemaal het meeste uit je top en fimkunsten. Ga je scroggen dan is toppen en fimmen absoluut noodzakelijk om genoeg takken te krijgen die je over je scrogrek kunt verspreiden.

(advertenties)