(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zeven handige tips om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je wiet enorm te verhogen. In deze tip nummer zes gaan we kijken naar de juiste luchtcirculatie en ventilatie. Omdat een goede luchtkwaliteit nu eenmaal bijna het meest bijdraagt aan de kwaliteit van je wiet!

Tip #6: Zorg voor goede luchtcirculatie en ventilatie

Tip zes is wederom een tip die met de kwaliteit van de lucht te maken heeft. We hebben het al gehad over de temperatuur en de luchtvochtigheid, maar een goede ventilatie en luchtcirculatie is ook zeker van het grootste belang. Gevorderde kwekers weten dat de algehele kwaliteit van de lucht enorm veel bijdraagt aan de kwaliteit van je wiet.

vent_lightingOm voor een goede luchtcirculatie te zorgen plaatsen we een ventilator in de kweekruimte welke we niet rechtstreeks op de planten richten. In kleine kweekruimtes zoals een kleine kast of tent kan een goede afzuiger ook voor voldoende luchtverplaatsing zorgen. Het is mooi als de planten lichtjes door een briesje worden bewogen.

Afzuiging

Door een goed afzuigsysteem aan te leggen, kun je een teveel aan hitte of luchtvochtigheid wegzuigen. Ook is een verse aanvoer van lucht noodzakelijk voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide van de plant. Tenslotte kan je er met een afgesloten systeem voor zorgen dat alle ongewenste geurtjes door een koolstoffilter geleid worden zodat je niemand tot overlast bent met je hobby.

Aan de onderkant van je kweekruimte maak je een opening voor de luchtinlaat. Aan de tegenoverliggende zijde maak je bovenin de ruimte waaruit je straks lucht gaat wegzuigen. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten met zo’n systeem. Zo mag er geen licht door de luchtinlaat lekken, kweektenten hebben hier speciale lichtfilters voor. Maak je zelf een kweekruimte dan kun je aan de buitenkant een kartonnen doos plaatsen waar je de lucht eerst doorheen leid.
Ook moet er een kleine onderdruk in de ruimte zijn zodat lucht alleen door het filter naar buiten gaat en er elders geen geurtjes uit de kweekruimte ontsnappen. Zorg er dus voor dat de luchtinlaat iets kleiner is dan de luchtuitlaat en dat je afzuiger voldoende capaciteit heeft.

Op de opening aan de bovenkant sluit je een afzuiger aan. Je kunt voor een kleine ruimte prima volstaan met een buisventilator, deze zijn goedkoper dan slakkenhuisventilatoren en hoeven ook niet in een box ingebouwd te worden. Een koolstoffilter op de ventilator zorgt ervoor dat ongewenste geurtjes uit de lucht worden gefilterd.

Als je de afzuiger op een dimmer aansluit kun je de afzuiging en daarmee de temperatuur en ook de luchtvochtigheid goed regelen en instellen op de behoefte van de planten in de verschillende groeistadia.

(advertentie)