(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na een maand legale wietverkoop in Colorado zijn de belastingresultaten bekend. Die zijn zo positief dat de staatsinkomsten uit wiet die van alcohol en tabak wel eens kunnen gaan overtreffen. En het is nog goed voor het onderwijs ook!

In de eerste gelegaliseerde wietverkoopmaand kon de staat Colorado 1,24 miljoen dollar belastinggeld bijschrijven uit de verkoop van recreatieve marihuana. Volgens business analisten ligt de staat daarmee op koers om in 2014 het lieve sommetje van 100 miljoen dollar binnen te harken dankzij de blowers.

Het is een drukte van belang in de wietshops van Colorado. Er is zelfs te weinig cannabis om aan de vraag te kunnen voldoen...

Het is een drukte van belang in de wietshops van Colorado. Er is zelfs te weinig cannabis om aan de vraag te kunnen voldoen…

Wiet versus alcohol en tabak

Voor NBC News opende de helft van de cannabiswinkels hun boeken. Daaruit concluderen onderzoekers dat ze in de eerste 27 dagen van januari (dus niet eens de hele maand) veel meer dan verwacht hebben verkocht. En dat in de niet al te verre toekomst de inkomsten uit wiet die van tabak, sigaretten en alcohol overtreffen. Vorig jaar haalde Colorado 40 miljoen dollar op door alcoholverkoop, 32 miljoen via tabaksproducten en nog eens 166 miljoen uit de verkoop van sigaretten. Marihuana gaat die koppositie echter binnen enkele jaren overnemen volgens deskundigen.

Geld voor onderwijs en wegen

De mooie cijfers van de cannabishandel zijn ook uitstekend nieuws voor het onderwijs in de Amerikaanse staat. De wet in Colorado verordent namelijk dat de eerste 40 miljoen dollar belastinginkomsten uit recreatieve wietverkoop direct naar de verbetering van de onderwijsinstellingen gaan. Daarna wordt het wietgeld gebruikt om de wegen te verbeteren en parken en bruggen te onderhouden. Andere staten in de VS kijken jaloers naar Colorado en maken zelf in razend tempo plannen voor legalisering, om zo hun begrotingstekorten op te lossen.

Tekort aan wietvoorraad

Vorig jaar, nog voor de legalisering in Colorado effectief werd, zeiden tegenstanders dat de zwarte markt zou floreren als de staat 29 procent belasting zou heffen op elke wiettransactie. Dat blijkt echter niet het geval. Toni Fox van wietwinkel 3D Cannabis vertelt aan NBC dat zijn shop elke dag voor 20.000 dollar legale wiet verkoopt. “En dat zouden we gemakkelijk kunnen verdubbelen indien we genoeg voorraad zouden hebben. Maar we kampen nog met tekorten, dus we moeten de verkoop noodgedwongen aan banden leggen.”

Genoeg reden voor businessanalisten om te voorspellen dat marihuana binnen afzienbare tijd de nummer 1 belasting melkkoe van de staat Colorado wordt. Dus. Waar wachten we hier in Nederland nog op, POTverdorie…

 

 

(advertentie)