(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hallo en welkom terug bij de cursus ’thuis voor eigen gebruik wiet kweken in 2024′. Vorige week hebben we besproken hoe thuis wiet kweken dankzij LED-kweeklampen, kant en klare kweektenten en -kasten tegenwoordig veiliger en kleinschaliger dan ooit is geworden. Vandaag lees je welke kant en klare kweekruimtes tot je beschikking staan, anno 2024.

Als je de kranten de afgelopen jaren mocht geloven, dan zijn thuiskwekers allemaal criminelen die stroom stelen, en hun binnentuinen één groot brand- en elektrogevaar. Gelukkig is dat zwaar overdreven en al jaren niet meer het geval. Een kleine kweektent of -kast voor eigen gebruik bevat geen industriële apparatuur en is tegenwoordig veiliger dan je wasdroger of je frietpan.

Er is het afgelopen decennium dan ook veel veranderd op thuiskweekgebied. Brandgevaarlijke hoge druk assimilatielampen die voorheen gebruikt werden hebben plaats gemaakt voor de veel veiligere LED kweeklampen. Deze LED’s zijn speciaal voor thuisgebruik ontwikkeld, in tegenstelling tot de assimilatielampen die eigenlijk gemaakt werden voor het gebruik in kassen door de professionele tuinbouw.

Kweektenten en -kasten

Wat het thuis kweken ook veiliger en vooral kleinschaliger gemaakt heeft, zijn de kant en klare kweektenten en kweekkasten die je tegenwoordig kunt kopen. Voor de komst daarvan moesten thuiskwekers hun kweekruimtes namelijk zelf maken. Zulke geknutselde kweekruimtes werden al snel zo groot als een kamer, en waren lang niet altijd netjes volgens de veiligheidsvoorschriften aangesloten.

Kant en klare kweektenten en -kasten zijn wat dat betreft een stuk veiliger. Ze zijn om te beginnen bescheiden van formaat, waardoor je niet meteen een hele kamer hoeft op te geven. Hierdoor zijn ze meteen goed geïsoleerd, zodat je ook niet bang hoeft te zijn dat het sneeuw van je dak smelt als je een kweektentje opzet.

Kant en klare kweektenten en kweekkasten zijn dikwijls al voorzien van passende randapparatuur, zodat je die niet zelf hoeft aan te sluiten. Denk hierbij aan een afzuiger en een koolstoffilter, en lichtdichte openingen waardoor verse lucht naar binnen stroomt. Omdat de apparatuur al is aangesloten, ben je er zeker van dat het ook passend is bij het formaat van je kweekkast of kweektent, en dat het op de juiste manier is aangesloten.

Er bestaan ook kweektenten die je zelf nog moet inrichten. Deze zijn echter al voorzien van de juiste doorvoeropeningen met de juiste diameter voor passende randapparatuur. Ook hebben ze stevige bevestigpunten om koolstoffilters, LED kweeklampen en andere randapparatuur aan te sluiten en op te hangen.

Sommige kweekkasten, zoals de Bonanza Clima modellen of de CNNBS G-Kit zonder kweeklamp bevatten alle benodigde apparatuur behalve een kweeklamp. Deze kun je dan zelf naar eigen voorkeur kiezen.

Minigrow One

Een kweekkast hoeft anno 2024 niet groot en opvallend te zijn.

Een veilige kweekruimte voor iedereen

Dankzij met name LED kweeklampen, zijn de allerkleinste kweekruimtes mogelijk. Een full spectrum LED van 65 Watt is bijvoorbeeld al voldoende om voor eigen gebruik wiet te kweken. Zo’n lamp levert al tussen de 50 en 100 gram droge wiet op, en verbruikt minder dan een ouderwetse gloeilamp. Dat niet alleen maar de ruimte die je voor een dergelijke LED moet reserveren hoeft niet groter te zijn dan je nachtkastje.

Kweekkasten en -tenten van het allerkleinste formaat zijn vrijwel altijd compleet ingericht. Wil je voor de allerbeste kwaliteit en ultieme controle gaan, kies dan voor de Minigrow One. Dit kastje is compleet plug en play meteen te gebruiken, bevat de beste LED diodes van Osram en is slechts 38,2 x 42 x 79,5 cm (bxdxh).

De opbrengst van een Amnesia in de Minigrow One.

Heb je een wat lager budget dan kun je ook de Atomic Grow kweektent overwegen. Deze heeft hetzelfde kweekoppervlak van slechts 40 bij 40 centimeter en is wat hoger dan de Minigrow One. Net als de Minigrow is de Atomic Grow kweektent echter helemaal compleet, en kun je meteen met kweken beginnen.

De meeste thuiskwekers hebben echter een iets ruimere kweekruimte, van 60 bij 60 centimeter tot 1,20 bij 1,20 meter. Onze eigen CNNBS G-Kit kweekkasten zijn bijvoorbeeld 60 bij 60 centimeter, maar er bestaan ook kweektenten van dit formaat. Andere gangbare maten voor kweektenten zijn 80 bij 80 centimeter, een meter bij een meter en 120 bij 120 centimeter.

Wil je liever een rechthoekige kweekkast van een vierkante meter, kies dan voor de G-Tools Bonanza of CNNBS G-Kit XL. Deze kweekkast is kant en klaar en compleet ingericht te bestellen, en ziet eruit als een gewone kast. Het rechthoekige ontwerp zorgt ervoor dat je gemakkelijker bij alle planten kunt komen, om ze te verzorgen.

De opbrengst uit de kleine Atomic Grow kweektent.

Je ziet het, een veilige kweekruimte hoeft niet groot te zijn en je hoeft er ook je huis niet voor te verbouwen. LED technologie is voor huishoudelijk gebruik ontworpen, en veiliger dan een wasdroger of frituurpan. Kweekkasten en kweektenten bevatten ook geen accu’s die in de brand kunnen vliegen.

Volgende week vervolgen we onze cursus ’thuis voor eigen gebruik wiet kweken anno 2024′ met het gemak van gefeminiseerde wietzaden. Die hebben het leven van de kleine thuisteler namelijk ook een stuk makkelijker gemaakt!

(advertentie)