(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Thuiskwekerijen zijn de laatste jaren moderner, kleiner en veilig geworden. Zelf getimmerde kweekruimtes zijn verruild voor handige kweektenten en -kasten, en LED kweeklampen hebben hoge druk assimilatielampen verdrongen. Hoogste tijd voor een nieuwe kweekserie over wiet kweken voor eigen gebruik anno 2024. In dit eerste deel lees je hoe de moderne kweekruimte verschilt van de kweekhokken van vroeger. 

Zelf je eigen wiet kweken is vandaag de dag makkelijker dan ooit. De verwachte opbrengst uit een kweekruimte is tegenwoordig zo goed uit te rekenen dat je geen gram meer hoeft te kweken dan je nodig hebt, en LED kweeklampen zijn veiliger dan je broodrooster of wasdroger. Ze worden veel minder heet dan ouderwetse assimilatielampen, waardoor een tentje voor eigen gebruik nauwelijks opvalt. Kortom, de thuiskweker heeft het makkelijk tegenwoordig.

Klein, kleiner, kleinst

Een van de trends op het gebied van de thuisteelt, is dat kweekruimtes steeds kleiner worden. Dat heeft aan de ene kant te maken met het beleid, en anderzijds met de komst van kweektenten, kweekkasten en LED kweeklampen.

In de jaren ’80 tot aan de beginjaren ’90 was de thuisteler nauwelijks een prioriteit voor de politie. Thuistelers konden zonder al te veel risico een kamer in hun huis inrichten om wietplanten in te kweken. Er was weinig reden om de stroom daarvoor te stelen, en dus werd er vrij groot gekweekt door thuiskwekers. Zo kon ‘ome Jan’ gemakkelijk wat extra’s verdienen en de vakantie van zijn nichtjes betalen, en hield hij nog meer dan genoeg wiet voor zichzelf over.

Een illegale kwekerij die letterlijk ondergronds ging vanwege het hoge risico voor de moderne broodkweker.

In de jaren ’90 sloeg het beleid om en werden zulke thuistelers steeds harder opgejaagd. De politie spoorde ze actief op met warmtebeeldcamera’s en er werden anonieme kliklijnen opgericht waar je je buurman anoniem kon verlinken. Energiemaatschappijen werkten steeds vaker samen met justitie om straten aan te wijzen waar veel stroom verbruikt werd, dus stroom stelen moest bijna wel als je een kweekkamertje had.

Dit beleid leidde ertoe dat er een tweedeling in kwekers kwam. De meeste kleine zolder-, kamer- en kelderkwekers stopten ermee, en de coffeeshops werden steeds vaker door grote illegale kwekers bevoorraad. Dit beleid zorgde voor meer criminaliteit, ripdeals en het pensioen Ome Jan. Thuistelers durfden het niet meer aan, en wie het nog wel aandurfde kweekte alleen nog puur voor eigen gebruik.

De groep thuiskwekers die alleen voor eigen gebruik kweekten, is sindsdien gegroeid. Geholpen door gemakkelijk op te zetten kweektentjes en later LED-kweeklampen, loont het vandaag de dag nog steeds enorm om voor eigen gebruik wat wiet te kweken. Je bespaart bijna het hele aankoopbedrag van je wiet in de coffeeshop, en dat is een prijs die je nergens krijgt als je wiet verkoopt.

Vandaag de dag loont het al om zelf te kweken als je slechts een halve gram wiet per dag gebruikt, en kan dat al in een kastje die kleiner is dan de gemiddelde keukenkast. Thuiskwekers zijn dan ook steeds kleiner geworden, en kweekruimtes zijn niet groter dan een vierkante meter en zelfs zo klein als een nachtkastje.

Voor eigen gebruik wiet kweken kan anno 2024 al in het allerkleinste kastje.

LED in plaats van HPS

Als je in de beginjaren ’80 wiet wilde kweken dan had je daar behoorlijk wat verstand van elektriciteit voor nodig. Plug en play LED kweeklampen waren er nog niet, en veel growshops waren er in het begin ook nog niet. Sommigen sloopten zelfs straatlantaarns om aan een kweeklamp te komen, en als je wel aan een HPS lamp kon komen dan moest je ook goed weten hoe je die moest aansluiten.

Dat aansluiten ging destijds nog op analoge en redelijk onveilige voorschakelapparaten. Iedere hoge druk assimilatielamp vraagt een hoge piekstroom, zodat je ook een relais moest kunnen aansluiten om hier veilig mee te kunnen kweken.

Je begrijpt dat deze oude assimilatielampen een hoge instapdrempel vormden voor blowers die simpelweg wat wiet voor eigen gebruik wilden kweken. De mensen die thuis wiet kweekten deden dit dan ook vrijwel zonder uitzondering om wat bij te verdienen. Wie gewoon voor zichzelf wat wiet wilde kweken kon dat alleen buiten in de zon doen.

Tegenwoordig is dat wel anders, dankzij moderne full spectrum LED kweeklampen die ook steeds voordeliger worden. Een kweeklamp voor eigen gebruik verbruikt daardoor al zo weinig als 65 Watt als je niet veel wiet nodig hebt. Dat is minder dan één ouderwetse gloeilamp, en dus zelfs met de huidige energieprijzen een lachertje.

LED licht verbruikt minder stroom en is veel efficiënter en laagdrempeliger dan HPS lampen.

Gefeminiseerde wietzaden

Gefeminiseerde wietzaden hebben het leven van de thuiskweker nóg een stuk makkelijker en laagdrempeliger gemaakt. Deze zaden brengen zoals je misschien al weet alleen vrouwelijke wietplanten voort. Voor de komst van gefeminiseerde wietzaden moesten kwekers dan ook dubbel zoveel zaadjes kweken, want de helft van de planten was immers mannelijk en leverde dus ook geen wiet op.

Er was in de tijd voor de opkomst van gefeminiseerde zaden dan ook een levendige handel in vrouwelijke wietstekken – de enige manier om zonder gefeminiseerd wietzaad zeker van vrouwelijke wietplanten te zijn. Kwekers hadden dan ook weinig keus in wietsoorten, en moesten het doen met de voor handen zijnde stekken. Die waren bovendien hartstikke illegaal, waardoor je meteen ook met criminele zaken bezig was.

Tegenwoordig kun je vrijwel iedere wietsoort als gefeminiseerd zaadje bestellen, en dat is ook nog eens gewoon legaal. Je hoeft dus geen zaken met een stekkenboer te doen, en hebt zo veel keus dat je elke ronde een nieuwe wietsoort kunt kweken als je wil.

Gefeminiseerde wietzaden zijn legaal en gemakkelijk verkrijgbaar. Foto: Pablo Trujillo Novoa, Shutterstock

Zelf wiet kweken anno 2024

Je leest het; wiet kweken voor eigen gebruik is niet alleen populairder maar ook een stuk makkelijker en helemaal veilig geworden. Sommige coffeeshops kunnen hun wiet anno 2024 ook al legaal inkopen, en het is de hoogste tijd dat thuis kweken ook gereguleerd en lever nog gelegaliseerd wordt.

Tot die tijd helpen wij je alvast op weg met een veilige kweekruimte voor eigen gebruik. Volgende week gaan we het daarom hebben over de kweektenten en kweekkasten die je daarvoor ter beschikking staan in 2024.

(advertentie)