(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het aantal cannabis- en hennepbeurzen in Europa blijft toenemen. Tot aan het einde van het jaar staan er nog zeker zes op de agenda, van Madrid tot Warschau. De Europese consumenten en ondernemers wachten niet op de politiek en lopen zich warm voor legalisering.

Elke maand een wietbeurs

Afgelopen weekend beleefde de grootste Engelse cannabisbeurs ‘Product Earth Expo’ haar derde editie op een nieuwe locatie in Birmingham. Later deze maand vindt de zesde Expogrow plaats in Irún, op de grens van Baskenland en Frankrijk. En van 29 september tot en met 1 oktober staat Cannabizz Warsaw op de agenda, de eerste Poolse cannabis beurs.

Het is niet overdreven om te stellen dat je anno 2017 elke maand een grote wietbeurs kunt bezoeken in Europa.

Nederland niemandsland

De grote uitzondering is Nederland. Het concept van de cannabisbeurs is in ons land bedacht en ontwikkeld, maar sinds de laatste Highlife Beurs in 2007, is het fenomeen hier verdwenen. De enige plek waar bedrijven en organisaties uit de cannabiswereld zich aan het Nederlandse publiek kunnen presenteren is Cannabis Bevrijdingsdag.

De organisatie van Spannabis heeft één keer geprobeerd vanuit Spanje een beurs in Utrecht te organiseren, maar schrok al snel terug van het ronduit vijandige klimaat in ons land. Spannabis koos voor uitbreiding in eigen land: naast de beurs in Barcelona is er nu ook een Spannabis Madrid.

Samen vormen zij een vredesleger dat Europa plantje voor plantje richting legalisering zal doen bewegen

Als Nederlander kan ik hier wel om janken, maar als Europeaan kan ik de beurs-explosie alleen maar toejuichen. De beurzen trekken tienduizenden bezoekers uit vrijwel alle Europese landen, die allemaal goede zaden en andere kweekbenodigdheden kunnen kopen en zich informeren over verantwoorde thuisteelt en medicinale toepassingen van de plant. De ondernemende types onder de beursbezoekers zullen zien dat er in de cannabiswereld een goede boterham te verdienen is en dat de vooruitzichten voor de toekomst uitstekend zijn. Samen vormen zij een vredesleger dat Europa plantje voor plantje richting legalisering zal doen bewegen.

Eerste cannabis-expo in Griekenland

Ondernemers in de branche hoor ik wel eens klagen dat de beurskalender te vol raakt en ze bijna meer tijd in het buitenland doorbrengen dan in Nederland. Wat mij betreft kunnen er niet genoeg beurzen zijn. In januari volgend jaar staat de Athens Cannabis Expo op het programma, de eerste Griekse wietbeurs. Het lijkt me dat veel Grieken wel een extra zakcentje kunnen gebruiken. Als Griekenland als eerste Europese land cannabis volledig zou legaliseren, heeft het zijn schulden in een paar jaar afbetaald. De eerste stap is al gezet door minister-president Tsipras: medicinale cannabis wordt gelegaliseerd. ‘We slaan een bladzijde om’, zei Tsipras toen hij dit besluit bekend maakte.

Mocht je zin hebben om een cannabisbeurs te bezoeken, hier is een overzichtje:

15-17 september: Expogrow, zesde editie, Ficoba, Irún, Baskenland
27-29 september: International Ibiza Hemp Summit, eerste editie, Benimussa Park, Ibiza, Spanje
29 september-1 oktober: Cannabizz Warsaw, eerste editie, MT Polska Convention Center, Warschau, Polen
6-8 oktober: Cultiva Hemp Expo, tiende editie. Eventpyramid Vösendorf, Wenen, Oostenrijk
13-15 oktober: Spannabis Madrid, eerste editie van de Spaanse beurs in de hoofdstad Madrid
10-12 november: Cannafest, achtste editie, Expo Prague Holesovice, Praag, Tsjechië
12-14 januari 2018: Athens Cannabis Expo, Tae Kwon Do Stadium, Faliro, Athene, Griekenland

[illustraties:  Incredible_movements/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
2
(advertenties)