- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Nederland stekkenland?
Nederland is heel lang een echt stekkenland geweest. In de Highlife en EssensiE werden stekken open en bloot te koop aangeboden maar dat mag al lang niet meer. Tegenwoordig werken de meeste kleine kwekers liever uit zaad omdat daar veel meer voordelen aan zitten.
Stekken hebben dikwijls last van allerlei kwalen. Met de stek krijg je er dan voetrot, spint, trips of meeldauw op de koop bij. Wat ook voorkomt is dat het stammetje van een stek die niet snel genoeg op gang kwam, dichtslibt. Binnen een mum van tijd heb je dan last van voetrot. Je kunt het herkennen aan een bobbel onderaan het stammetje. Zo’n bobbel is eigenlijk een kleine omleiding van de sapstroom. Zo’n plantje zal achterblijven en eigenlijk nooit meer een mooie dikke stam vormen.
Met de stek krijg je er dan voetrot, spint, trips of meeldauw op de koop bij
Ook bij de aanschaf van stekken moet je goed opletten. Ten eerste zul je op zoek moeten naar een goed en vertrouwd adres waar je rustig je stekken kunt bekijken. Ergens op een parkeerplaats stekken kopen levert je altijd ellende op. Je kunt de stekken pas goed nakijken als je eenmaal thuis bent. Als er dan wat mis mee is ligt het altijd aan jou en nooit aan de stekken.
Stekken moeten goed doorworteld zijn met mooie, witte wortels. Hoe frisser de stekjes er uitzien, hoe beter het is. Grote stekken met verhoutte stammetjes hebben vaker voetrot dan de fris ogende en groene exemplaren. Stekken die een tijdje koel en donker bewaard zijn, hebben doorgaans een week nodig om te acclimatiseren.
Kweken uit zaad
Deze nadelen aan het werken met stekken, en de vele voordelen van het werken met zaad, hebben ervoor gezorgd dat Nederland allang geen stekkenland meer is. Al zijn er zeker nog steeds genoeg kwekers die nog nooit een zaadje hebben ontkiemd.
Wie uit zaadplanten kweekt, heeft een enorme keus uit wietsoorten. Tegenwoordig zijn zowat alle soorten ook als gefeminiseerde versie te koop. Hiermee ben je dus net als met stekken, verzekert van vrouwelijke planten.
Het ontkiemen van zaad en de eerste week als jong plantje, zijn erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van een zaadplant. Een goed begin is het halve werk. Dat gaat ook zeker op voor het kweken vanuit zaad. Als je goed ontkiemt en ook het overzetten van het kiemplantje in een pot met aarde, zonder vertraging is verlopen, zal de verdere ontwikkeling van de plant ook beter gaan.
Lees ook: 10 Feiten over cannabiszaden, What the stek, Zo ontkiem je zaad en Meer wiet oogsten, start met zaad
(advertentie)