(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Haze soorten en andere sativa dominante kruisingen zijn heerlijk om te roken. De high is lekker actief en stimulerend. Geen wonder dat ze zo gewild zijn onder blowers. Om te kweken zijn ze echter minder populair omdat ze vaak te groot worden voor kleine ruimtes. Maar met deze technieken hou je ook Haze en de sativa’s onder de spreekwoordelijke duim. 

Met een beetje training kun je elke wietsoort in principe dwingen om kort te blijven en in de vorm te groeien die perfect aansluit bij jouw kweekruimte. Door te snoeien, te buigen, te knakken en takken naar beneden vast te binden, kun je elke vorm creëren die je maar wilt.

492519456-57386training1

Van nature heeft een wietplant een vorm zoals die van een kerstboom. Een grote hoofdstam in het midden (de hoofdtop) waaruit zijtakken groeien. De twee cannabis hoofdsoorten sativa en indica hebben verschillende groei-eigenschappen. Indica dominante soorten zijn compact, terwijl sativa dominante soorten de neiging hebben om veel te strekken en groot te worden.

Wanneer je een aantal technieken combineert kun je elke soort laag houden.

Beide soorten groeien van nature op zo’n manier, dat ze het meeste zonlicht op kunnen vangen in de natuur. Binnen is het wat anders, de lichtbron hangt direct boven de planten en beweegt niet door de lucht zoals de zon. Het loont daarom de moeite om de plant aan te passen aan de situatie binnen, en een mooi plat bladerdek op een gelijke hoogte is ideaal in een binnensituatie.

Wanneer je een aantal technieken combineert kun je elke soort laag houden, zodat je hem ook in een beperkte ruimte kunt kweken. Het begint al bij de jonge plant. De eerste stap is namelijk het toppen of fimmen. Dat zijn vergelijkbare technieken waarbij je het bovenste topje uit de plant haalt om meerdere hoofdtoppen te krijgen in plaats van één. Klik op de links voor een uitgebreide uitleg van toppen of fimmen.

Als de plant is hersteld van het toppen of het fimmen kun je gaan beginnen met het platleggen van de takken. Je spreid de takken uit elkaar en laat ze weg groeien van de hoofdstam. Je kan zowat alles gebruiken om de takken mee vast te binden. Gecoate elektriciteitskabels zijn handig, want die kun je vrij makkelijk buigen, zonder dat je knopen hoeft te leggen. Als je een haak aan een eind van de draad buigt, kun je het andere eind bijvoorbeeld aan de pot vastmaken. Als je de bovenrand van de potten van wat gaatjes voorziet, kun je er nog gemakkelijker aan vast haken.

Een andere manier om je takken op een hoogte vast te maken is door het gebruik ban een net of rooster wat je boven de planten spant. Zie “Zo werkt scroggen” voor een uitleg over deze methode. Wat voor manier je ook gebruikt, het idee erachter blijft hetzelfde. Namelijk het laag houden van de takken, en ze zo manoeuvreren dat ze allemaal evenveel licht opvangen.

Ga door met het leiden en binden van de takken tot in de eerste paar weken van de bloeifase. Realiseer je ook dat een cannabisplant ook na het overschakelen op een 12/12 uurs regime, nog lang kan doorgroeien, met name sativa’s. Het is dan ook geen slecht idee om een sativa die in een beperkte ruimte groeit, al vanaf het begin op een 12/12 uurs regime te zetten. Lees ook “Help! Mijn plant blijft maar groeien“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omdat deze technieken wel enige stress voor de planten oplevert, is het niet aan te raden om ze op planten uit gefeminiseerd zaad, toe te passen. Deze kunnen door de training namelijk hermafrodiet worden, en mannelijke bloemen ontwikkelen.

(advertenties)