(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Mooi nieuws uit de Alpen: de 5 grootste steden in Zwitserland willen zich aansluiten bij een experiment met legale cannabisclubs. Inwoners van Bern, Zürich, Genève, Basel en Lausanne mogen daar straks wellicht eersteklas wiet kopen voor eigen gebruik!

Het was de stad Genève die in januari het eerst een voorstel lanceerde voor een cannabis club (zie ons bericht ‘Zwitsers willen ook coffeeshops’). Nu vallen de andere grote steden in Zwitserland de stad aan het beroemde meer bij; ook zij willen graag gaan experimenteren met legale cannabis clubs.

Verenigingen van cannabisgebruikers

Volwassenen kunnen volgens het plan straks in de coffeeshops door de staat goedgekeurde en gecontroleerde cannabis kopen, die vrij is van chemicaliën. Uiteraard alleen voor eigen gebruik, aldus het pilot project. De wetgevende autoriteiten van ten minste vijf steden bekijken op dit moment hoe ze de komst van gebruikersverenigingen in een wettelijk kader kunnen gieten. De historische stad Bern werd gisteren (vooralsnog) de laatste in de rij die graag meedoet.

zwitDe Zwitsers geven de voorkeur aan het model van cannabis social clubs. Eerst wilden ze de verenigingen ook daadwerkelijk zo noemen, maar de term ‘social club’ werd toch als iets te uitnodigend gezien, vandaar dat de Zwitserse variant nu rept over ‘verenigingen van cannabisgebruikers’. Een ander heikel punt in de plannen van Genève was dat minderjarigen ook deel mochten nemen aan de wietclubs. “Maar dat idee bleek extreem gevoelig te liggen”, zegt Rolin Wavre, lid van de Liberale Partij in Genève. `Al moeten we ons nu terdege realiseren dat we door minderjarigen uit te sluiten van dit project het probleem van jongeren die blowen niet aanpakken.”

Goeie wiet in clubs, straathandel aanpakken

hanfkuhDe werkgroep van de grote Zwitserse steden biedt haar definitieve plan in juni aan de overheid aan. Er zijn echter ook veranderingen in de drugswet nodig om het plan in werkelijkheid om te zetten. De conservatieve partij SVP (partij van het volk) bijvoorbeeld, is fel tegen het project omdat zij vindt dat cannabis een harddrug is geworden. De voorstanders echter zeggen dat de zwarte markt erdoor wordt teruggedrongen, doordat er streng gecontroleerd gaat worden op illegale straathandel. Dat gaat zelfs zover dat ze de (zwarte markt) cannabis natrekken tot en met het zaad waaruit die is voortgekomen! Ook willen de plannenmakers het THC-percentage controleren en ervoor zorgen dat er geen pesticiden in de wiet voorkomen.

Het bezit en gebruik van cannabis is nog steeds illegaal in Zwitserland, al varieert de naleving daarop sterk in de verschillende kantons (redelijk autonome regio’s) van het land. Sinds oktober vorig jaar heeft de nationale regering haar beleid echter wel versoepeld: bezit van een kleine hoeveelheid wiet of hasj (10 gram of minder) is sindsdien een kleine overtreding geworden. Daarop staat een verplichte boete  van 100 Zwitserse Frank, ofwel zo’n 120 euro…

Landelijk debat over legalisering

Deze wetsverandering moet ervoor zorgen dat de met 30.000 cannabis gerelateerde zaken overbelaste Zwitserse rechtbanken hun tijd aan zinniger zaken kunnen gaan besteden (let je even op Ivo Opstelten?). Wiet is in het Alpenland de meest gebruikte drug. In februari riep een federale commissie ook al op om het debat over legalisering van cannabis te (her)openen, zeker ook gezien de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, Uruguay en Nieuw-Zeeland…

 

 

(advertenties)