(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Kwekers besparen doorgaans kosten nog moeite om hun opbrengst te vergroten. De beste lampen, voedingsmiddelen en kweektechnieken worden ervoor IN de kast gehaald. Misschien ken je al veel technieken maar dit heb je waarschijnlijk nog nooit geprobeerd. Draai eens een muziekje voor je planten. Er zijn namelijk onderzoeken waaruit blijkt dat het kan helpen om de groei te versnellen.

Hoewel de verschillende studieresultaten variëren, hebben verscheidene onderzoeken echt aangetoond dat de wellicht zweverig klinkende kweekmethode wel degelijk werkt. De onderzoeksresultaten tonen aan dat planten inderdaad op muziek reageren. Al is de toename in groei wel afhankelijk van het deuntje wat je voor je geliefde dames draait. Ren dus niet meteen als een dolle naar de platenzaak, maar lees eerst even het volgende, want planten blijken nogal kieskeurige muziekliefhebbers.

Snoop Dogg is gek op wiet, maar wiet niet op hem...

Snoop Dogg is gek op wiet, maar wiet niet op hem…

Afgaand op de toename in groei, kun je ervan uit gaan dat planten Beethoven of Chopin meer waarderen dan een nummertje van Snoop Dogg (sorry Snoop). Meerdere experimenten toonden namelijk aan dat planten een voorkeur voor klassieke muziek lijken te hebben.

Countrymuziek lijkt ook weinig voor de planten te doen, dus bespaar je oren die moeite maar. Over het algemeen heeft muziek met veel lage bastonen geen positief effect. In een onderzoek uit Zuid-Korea dat in 2007 gepubliceerd werd, ontdekten de onderzoekers dat geluiden met een frequentie tussen de 125 en 250 Hertz, de genen in planten stimuleerden om op het aanwezige licht te reageren. Wellicht is dat de reden dat ze daardoor beter groeiden, doordat de planten meer lumen aan licht konden opnemen.

Een plaatje van de website van Sonic Bloom, de linker citroen is in stilte gekweekt...

Een plaatje van de website van Sonic Bloom, de linker citroen is in stilte gekweekt…

Een ander onderzoek toonde aan dat de frequenties van muziek als rap en hardrock, eerder een negatief effect op planten hebben. Dat kun je dus ook beter niet voor je planten draaien. Als je het wilt proberen, draai dan klassieke muziek. Merk je dat het werkt dan kun je gaan spelen met verschillende stukken muziek die jou het beste resultaat opleveren. Houd het aantal beats per minute laag en hogere frequenties lijken ook hogere oogsten op te leveren.

Er is zelfs een kant en klare muziekbox te koop die de juiste frequenties op je planten loslaat, hij heet Sonic Bloom. Volgens de website kun je een hogere opbrengst verwachten, helpt het om je planten weerbaarder te maken tegen ziektes en meer.

Links: The Sound of Music and PlantsBeethoven can help crops grow more quickly

(advertenties)