(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Velen denken dat door blowen je leervermogen afneemt. Think again. Uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota blijkt dat deze zogenoemde cognitieve vermogens van stevige (en jong begonnen) gebruikers soms zelfs sterker ontwikkeld zijn!

Het vergelijkende onderzoek – tussen een groep van 35 mensen die regelmatig wiet rookt (voor hun 17e jaar begonnen) en een niet-blowende groep van 35 man – werd gehouden onder universiteitsstudenten. De vraag: hoe reageren zij op bepaalde taken die gekoppeld zijn aan de functie van de hersenen? De uitkomsten zijn op zijn minst verrassend te noemen, omdat het een van de bekendste vooroordelen over blowen – dat je er slechter door kunt leren – onderuit schoffelt…

brain_on_drugsEn dat blijkt in sommige gevallen precies andersom te zijn! Vroeg beginnen met het consumeren van cannabis pakt op sommige punten beter uit, bewijst de studie die op 12 maart werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology’.

Blower is functioneel en snel

“Marihuanagebruikers waren zeer functioneel; ze bezaten vergelijkbare IQ’s met de controlegroep van niet-blowers en scoorden relatief gezien beter in de snelheid van informatieverwerking”, stellen de onderzoekers. Behalve op snelheid scoorden de wietgebruikers ook beter in verbale tests, dus ze konden zich vloeiender met taal uitdrukken. Het onderzoeksteam concludeert dan ook: “Het gebruik van cannabis op jonge leeftijd wordt tot dusver altijd sterk geassocieerd met cognitieve gebreken, maar blowers blijken zeer functioneel te zijn op dit gebied.”

Premier Rutte kletst uit z’n nek!

Mooi zo, die kan onze premier Mark Rutte in zijn zak steken. Hij beweerde vorige week tegenover Wageningse studenten namelijk met droge ogen over wiet: “Het is zulke ongelooflijke rotzooi, je IQ wordt er lager door, je gaat jong dementeren. Begin er niet aan.”

Met wiet meer mans, ook in je brein :-)

Met wiet meer mans, ook in je brein 🙂

Hetzelfde, minder en beter…

Alle deelnemende studenten waren tussen de 18 en 20 jaar oud. Voor de vergelijkende tests moesten ze zich minstens 12 uur van tevoren onthouden van drugs. Opvallend genoeg werden er géén significante verschillen gesignaleerd tussen blowers en niet-blowers in de tests met betrekking tot de werking van het geheugen en het vermogen taal te leren!

Wel scoorden de wietgebruikers ietsje minder op de tests ‘gemotiveerd beslissingen nemen’, ‘betrokkenheid’ en ‘verbaal geheugen’. Maar dus weer beter op ‘snelheid van informatieverwerking’ en ‘verbaal uitdrukkingsvermogen’.

Naar aanleiding van dit onderzoek pleiten de wetenschappers in Minnesota nu voor aanvullend onderzoek naar de invloed van cannabisgebruik op de cognitieve vermogens. Maar 1 groot vooroordeel over ons kan alvast de prullenbak in 🙂

(advertentie)