(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zelfs in Groot-Brittannië, waar nog steeds 5 jaar cel staat op bezit van wiet en 14 jaar maximaal op cannabishandel, veranderen de tijden. Ian Driver, gemeenteraadslid van de Green Party in Thanet (district Kent), probeert de 1e legale coffeeshop te openen!

Ian Driver is een dappere man, want zijn streven naar de eerste coffeeshop ‘Amsterdam style’ in het Thanet-district in Kent is niet zonder gevaar. De wet in Groot-Brittannië beschouwt cannabis namelijk nog steeds als een zogeheten ‘Class B controlled drug’. Op bezit hiervan staat maximaal vijf jaar gevangenisstraf en op de verkoop/handel maar liefst 14 jaar. Dan moet je toch lef hebben om openlijk te pleiten voor een café waar blowers – medicinaal en recreatief! –  in alle vrijheid hun wietje kunnen consumeren…

Gemeenteraadslid Ian Driver pleit voor de eerste legale coffeeshop in Engeland!

Gemeenteraadslid Ian Driver pleit voor de eerste legale coffeeshop in Engeland!

Speciale ontheffing

Toch is dat precies wat het raadslid van de Green Party wil. Hoewel cannabis dus illegaal is en blijft, hoopt hij op een speciale ontheffing van de lokale autoriteiten voor zijn wietkroeg. Doel: een veilige en sociale plek voor blowers. De verkoop van wiet en hasj blijft in zijn voorstel verboden, dus de vergelijking met een Amsterdamse coffeeshop die de Engelse media nu maken gaat toch enigszins mank. Maar het is een begin.

Ian Driver over zijn motieven: “Het is overduidelijk verstandig om een leuke, relaxte sfeer te creëren waar cannabisgebruikers kunnen samenkomen voor hun recreatief of medicinaal blowtje, waar ze zichzelf kunnen amuseren net zoals andere mensen uitgaan om een drankje te drinken.” Hij beseft dat zijn plan controversieel is in Engeland. “We gaan met de politie praten en hen vragen zich tolerant op te stellen tegenover het café.” Tegen de BBC zei Driver onlangs dat de bevolking van Thanet bijna helemaal achter zijn idee staat.

Steun van de vicepremier

De politie in het Kent-district is echter weinig behulpzaam. “Onze rol is het om de wet teb handhaven, en die zegt dat het een Class B controlled drug is.” Met de al genoemde niet malse consequenties dus. Het groene raadslid voelt zich echter gesteund door vicepremier Nick Clegg (sociaal-democratische partij), die pleitte voor alternatieven voor het volledige verbod op alle drugs in de UK.

(advertentie)