(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Cannabiszaden zijn hot! Kwekers werken er ook in Nederland steeds vaker mee. Het heeft grote voordelen: je hebt een grote keus in soorten, bent niet afhankelijk van een stekkenboer en er liften geen ongewenste beestjes mee op zaden. Onder andere…We zetten 10 feiten over zaden voor je op een rijtje.

1. Cannabiszaden bevatten het bouwplan voor de wietplant in de vorm van een genetische code, oftewel het genotype van de plant. Dit DNA materiaal bestaat meestal uit een mengsel van de genen van twee of drie van de hoofdsoorten cannabis. Deze hoofdsoorten zijn sativa, indica en ruderalis.

cannabis_seed2. Ruderalis genetica is te vinden in autoflower soorten. Dit is omdat ruderalis de enige van de drie hoofdsoorten is, die bloeit op basis van tijd, en niet op basis van de lengte van de dagelijkse lichtperiode. Deze eigenschap, en het feit dat ruderalis soorten erg sterk zijn, maakt het een gewilde soort om mee te kruisen.

3. Vele commerciële cannabiszaden zijn tegenwoordig gefeminiseerd. Dit betekend dat ze hoogstwaarschijnlijk vrouwelijke planten voortbrengen. Heel handig voor kwekers, want die hoeven geen ongewenste mannelijke planten meer te kweken.

4. Hennepolie zit in vele cosmeticaproducten en plastics, maar wordt ook gebruikt bij de bereiding van voedsel. Het bevat namelijk vele essentiële vetzuren. Het wordt gemaakt door cannabiszaden te persen, en is totaal niet psychoactief. Je wordt er dus niet high van, jammer he 😉

5. Cannabiszaden kunnen jarenlang bewaard worden, zonder dat de kiemkracht veel afneemt. Je bewaart ze daarvoor het beste op een donkere, droge en koele plaats. In de koelkast in een licht- en luchtdichte verpakking is perfect.

6. Cannabiszaden zijn gemakkelijk te ontkiemen. Zodra ze de kans krijgen, gaan ze groeien. Het enige wat ze daarvoor nodig hebben is een beetje vocht, warmte en wat tijd. Binnen 72 uur zijn de meeste zaden ontkiemd. 

7. Het merendeel van de cannabiszaden op de markt zijn hybriden. Dat zijn kruisingen tussen twee, of meerdere andere soorten. Landrassen zijn daarentegen juist geen kruisingen, hun genen zijn door natuurlijke selectie gevormd.

8. Wetten rond cannabiszaden verschillen van land tot land. In Nederland zijn cannabiszaden volkomen legaal, maar dat is in het buitenland dus niet altijd het geval. Let dus op als je zaden naar een buitenlandse vriend verstuurd, of als je zaden mee wilt nemen op vakantie.

9. Archeologen hebben cannabiszaden op vele plaatsen op aarde gevonden. Zo zijn ze aangetroffen in graftombes van mummies uit China en in schepen van de Vikingen. Onze voorvaders hielden net als ons van het psychoactieve effect van cannabis. Dit is af te leiden uit het feit dat de zaden vaak gevonden werden bij volken die geen gebruik maakten van de vezels van de cannabisplant.

GUSHI FIND collage sm

10. Een typisch Pools gerecht wordt gemaakt van cannabiszaden. Het is een soep en de naam van het gerecht is siemieniotka. Het is daar een traditioneel gerecht voor kerstavond.

(advertenties)