(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De zuurtegraad rond de wortels van wietplanten is enorm belangrijk voor een goede opname van de benodigde meststoffen. Dit komt omdat de verschillende meststoffen zoals Stikstof en Fosfor maar ook micro-meststoffen zoals IJzer en Borium, slechts tussen bepaalde pH waarden opneembaar zijn. Een overzicht van meststoffen en hun pH-reikwijdte coming up.

pH-Meststoffenkaart

pH-meststoffen

Kijk, dat is nog eens een handig overzicht waar je wat mee kunt! Op de kaart zie je precies tussen welke pH waarden bepaalde meststoffen door wietplanten nog opgenomen kunnen worden. Hoewel de kaart de meststoffen in rechte blokken weergeeft, zouden deze eigenlijk steeds smaller moeten aflopen omdat de opneembaarheid steeds verder afneemt naarmate de pH-waarde dichter bij het eind van de reikwijdte van een meststof komt. Stikstof is op hydrosystemen bijvoorbeeld het beste opneembaar rond een pH-waarde van 5,9 maar een stuk minder goed opneembaar bij een pH-waarde van 5,6.

Zuurtegraad

Voor degenen die vroeger helemaal hebben zitten slapen tijdens de scheikundelesssen: de pH-waarde geeft de zuurtegraad van een vloeistof (in ons geval is dat dus ons voedingswater) aan. Een vloeistof met een pH-waarde van 0 is uiterst zuur en een pH-Waarde van 14 is juist basisch, zeg maar het tegenovergestelde van zuur.

pH

De pH schaal loopt van 0 (zuurst) tot 14 (meest basisch) Beeld: elenabsl, Shutterstock.com

Wietplanten moeten verschillende meststoffen kunnen opnemen om te kunnen groeien, Stikstof, Forfor en Kalium zijn hierbij het belangrijkste maar zonder andere stoffen (micro-nutriënten) zoals IJzer, Calcium en Magnesium kan de plant ook niet. Het is dus belangrijk dat de pH-waarde van het wortelmilieu van wietplanten een pH-waarde heeft waarbij alle belangrijke voedingsstoffen in voldoende mate opneembaar zijn.

Afzuren

De pH-waarde van je voedingswater aanpassen noemen we afzuren en doe je met pH+ of pH-. Dat zijn speciale zure (pH-) of juist basische (pH+) vloeistoffen die je bij een gespecialiseerd tuincentrum kunt kopen. Omdat het leidingwater meestal te basisch is komt het niet vaak voor dat je de pH-waarde moet ophogen en heb je pH+ in de praktijk meestal helemaal niet nodig. Wanneer je met de hand water geeft kun je in plaats van pH- ook citroenzuur of natuurazijn gebruiken. Maak altijd eerst je voedingswater met meststoffen aan en pas de pH-waarde pas daarna aan. Omdat de temperatuur ook invloed heeft op de pH-waarde is het tevens aan te raden om je voedingswater eerst op temperatuur te laten komen.

pH-waarde van aarde meten

Hierbij ligt de juiste pH-waarde in een hydrosysteem wat lager dan in aarde. Gelukkig hoef je niet precies te weten welke meststof welke pH-waarde nodig heeft, maar kun je dat op de pH-meststoffenkaart gemakkelijk aflezen. Het is op aarde wel belangrijk om niet alleen je voedingswater, maar ook de pH waarde van de aarde zelf te meten. Met een pH meter kun je dat gemakkelijk doen. Neem hiervoor een glas water en zuur dat af tot het een pH-waarde van 7,0 heeft en dus pH-neutraal is. Hier voeg je een eetlepel van je aarde aan toe en roert even. Na een half uurtje meet je de pH waarde van het water en je weet de pH waarde in je grond.

 

Groei en bloei

Tijdens de groeifase heeft een wietplant een andere voedingsbehoefte als tijdens de bloeifase, daarom bestaat er ook aparte voeding voor groeiende planten en aparte voeding voor bloeiende planten. Wie zijn pH-waarde daarom helemaal optimaal wil krijgen zou deze ook moeten veranderen wanneer de plant overgaat van groei naar bloei. Omdat Fosfor en Kalium beter worden opgenomen bij een iets hogere pH-waarde dan Stikstof, dat vooral belangrijk is tijdens de groei, zou je de pH-waarde tijdens de bloei 0,2 punten hoger kunnen afstellen.

(advertentie)