(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is voor de meeste kwekers de leukste periode in de levenscyclus van wietplanten want tijdens de bloei worden de waardevolle toppen gevormd waar het om te doen is. Van de eerste bloeihaartjes zonder THC ontwikkelen de bloemen zich in deze belangrijke fase tot volledig ontwikkelde toppen met een plakkerige laag THC. 

Tenzij je een automatisch bloeiende wietsoort kweekt, begint de bloeifase wanneer jij het dagelijkse aantal lichturen tot slechts 12 uur reduceert. Wanneer je de bloei extra snel op gang wil laten komen, kun je je planten ook eenmalig een donkere periode van 24 tot 48 uur geven, dit zorgt ervoor dat er snel voldoende bloeihormonen worden aangemaakt en de bloei sneller op gang komt. Tegelijk met het verkorten van deze lichtperiode, moet bij de teelt op hydrosystemen, ook het bewateringsschema aangepast worden. Zo bootsen we het verkorten van de dagen in het najaar na als de bloei in volle gang komt.

voorbloei

De eerste bloeiverschijnselen van de vrouwelijke wietplant.

We blijven op hydrosystemen minstens 6 keer per lichtcyclus water geven. Het water (en voeding) geven moet grotendeels gebeuren in de periode dat het licht aan is. In de donkere periode geef je meestal maar 1 keer water om de waardes in je medium stabiel te houden. Vooral op hydro is dit erg belangrijk, wanneer je op aarde kweekt probeer dan aan het begin van de lichtperiode (’s ochtends) te bewateren.

Lichtkleur

In de bloei- of generatieve fase staan de planten 12 uur in het licht en dus ook 12 uur in het donker. We bootsen zo dus het verkorten van de dagen in de herfst na, een teken voor de plant om aan de laatste levensfase, de bloei en de zaadvorming te beginnen. In de generatieve fase komt de nadruk bij de plant minder op de groei te liggen. De chlorofylaanmaak wordt minder, en vaak zien we in de bloeifase ook minder vingers aan het cannabisblad ontstaan. In de bloeifase heeft de plant minder behoefte aan blauw licht (dat immers zo belangrijk is voor de chlorofylproductie in de bladeren) en meer aan rood licht. De herfstzon levert ook meer rood licht, omdat de zon in de herfst lager aan de hemel staat. Bloeien doe je daarom met een lamp die veel licht in het rode spectrum afgeeft, zoals een HPS lamp of een LED-kweeklamp met veel rood licht. Kweek je met fluorescente lampen zoals TL’s of spaarlampen, verwissel je lampen dan voor exemplaren met een lichtspectrum tussen de 2100 en 2700 Kelvin.

P1bud

Er komen steeds meer bloeiharen bij en toppen worden gevormd, THC productie komt ook op gang.

Het geven van water en voedingsstoffen gaat in de bloeifase natuurlijk gewoon door. De tijd tussen de voedingsbeurten bij hydrosystemen wordt verkort, zodat de planten nog steeds 6 keer tijdens elke lichtcyclus worden bevloeid. Nu niet om de planten zo hard mogelijk te laten groeien, maar om de stofwisseling op peil te houden en om de harsen te kunnen produceren. Daarom dien je over te schakelen op een voeding die daarop is afgestemd, hierin zit verhoudingsgewijs minder stikstof en meer fosfor en kalium. De vrouwelijke planten zullen na een week of twee de eerste bloemen laten zien, beginnend met slechts een paar eerste bloeihaartjes. De bloeiperiode duurt, afhankelijk van de gekweekte soort, tenminste 44 dagen bij een kortbloeier, maar meestal 60 dagen of langer.

Topontwikkeling

Het is belangrijk dat er in de gehele bloeiperiode echt zo min mogelijk fout gaat. Dat klinkt logisch, maar elk tekort dat ontstaat in een bepaalde periode, zorgt ervoor dat de oogst minder goed uitpakt dan mogelijk is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je planten in de eerste drie tot vier weken van de bloei niet ‘te hoog in het zout staan’. Oftewel: houd de EC in het medium rond de 1.8 tot 1.9. Daarna kan je wel even de EC verhogen, maar doe dit niet te lang omdat je hiermee de groei van de top belemmert. Een te hoge EC in de vierde of vijfde week zorgt voor toppen die niet goed dichtgroeien. De toppen worden wel enorm hard, maar blijven achter in volume. Met het verhogen van de EC geef je de plant echter niet alleen meer voeding dan ze op kan nemen, je remt ook de plant in zijn opname van water. Hoe hoger de EC waarde, des te harder de plant aan het water moet trekken om het op te kunnen nemen en zolang de plant geen water op kan nemen, kan er dus ook geen transport van voedingsstoffen, mineralen en vitaminen plaatsvinden…

tweede lebven

Uiteindelijk vergelen de bladeren steeds verder tot de toppen rijp zijn voor de oogst.

Haze

Bij sommige planten zoals Haze-soorten kan de bloeiperiode tot wel 90 dagen duren. Het is de moeite waard om inderdaad de volle bloeiperiode geduld te hebben voordat je gaat oogsten. Tussendoor oogsten levert voor de planten stress op, waardoor de uiteindelijke opbrengst sterk kan verminderen. Laat je planten daarom staan totdat ze klaar zijn, en oogst niet op de kalender maar liever op het oog.

Veel bloeiplezier!

(advertentie)